Att skriva en vetenskaplig artikel är svårt nog, eller hur? Ingenting är så illa att det inte kan bli värre. För de flesta är en av de svåraste delarna hur man ska presentera de vetenskapliga uppgifterna. Av den anledningen bestämde vi oss för att ge dig lite hjälp på traven med att välja vilken typ av diagram du ska använda!

Först och främst finns det i princip fyra typer av datapresentation: Jämförelse, Distribution, Relation och Komposition. Var och en av dem har en uppsättning diagram som är specifika för den typ av data du har. Om du är osäker på vad du ska använda, fråga dig själv först "vilken typ av data har jag?". Först när du har besvarat denna fråga är du redo att välja rätt diagram.

Vet du redan vilken typ av data du har? Fantastiskt! Du är redo att ta reda på det bästa diagrammet för din forskning!

Jämförelsetabell

Vilket diagram ska jag använda?

Fördelnings- och relationstabell

Vilket diagram ska jag använda?

Diagram över sammansättning

Vilket diagram ska jag använda?

I dag kämpar vi med en omätbar mängd tillgänglig information. Denna mängd är överväldigande och hindrar oss från att vara helt uppdaterade hela tiden. Av den anledningen är det oerhört viktigt att kommunicera väl. Det vill säga att göra sig lätt förstådd. Detta är särskilt viktigt i den vetenskapliga världen, eftersom bra kommunikation kan avgöra om din forskning kommer att uppmärksammas eller inte.

Om dina läsare har svårt att förstå vad du säger, betyder det att din kommunikation har misslyckats. Rätt diagram kan hjälpa dig att göra din kommunikation effektiv.

En vetenskaplig artikel kräver mycket energi och tid. Det är alltid en bra idé att fundera över vilka verktyg du använder för att bygga upp och presentera den. Om du också behöver hjälp med andra delar av din forskning kan du läsa vårt inlägg "8 tips för att förbättra din forskning" .

Känner du dig redo att skriva den bästa vetenskapliga uppsatsen i ditt liv?

Vilket diagram ska jag använda?

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar