Ženske so v akademskem sistemu premalo zastopane kot pisateljice, recenzentke in urednice. Ta premajhna zastopanost je stalna in razširjena na številnih področjih. 

V skladu z nova študija ki je ocenila 1,5 milijona akademikov na področju STEM, se razlike med spoloma v akademski skupnosti in učinki v zadnjih 60 letih niso zmanjšale. 

Poleg tega so ženske v akademski skupnosti v manjšini, poleg tega pa obstaja tudi precejšnja neenakost pri izbiri spola za vzorec in celo pri izbiri predmeta raziskave, kar povzroča androcentrično ali na moške osredotočeno pristranskost, zaradi katere so raziskovalci v preteklosti svoje ugotovitve in teme osredotočali na moške, tako pri znanstvenih raziskavah kot pri raziskavah družbenih ali vedenjskih vprašanj. Ta pojav se imenuje Predsodki glede spola v raziskavah.

Prek spletne strani Frontiers

Kaj je spolna pristranskost v raziskavah?

Pristranskost glede na spol v raziskavah je opredeljena kot različno obravnavanje moških in žensk, pri čemer je vpliv različen, od ugodnega do škodljivega ali nevtralnega, gre za sistematičen napačen pristop k družbenim predstavam, ki je odvisen od spola in napačno obravnava moške in ženske kot zelo podobne ali celo popolnoma različne, čeprav bi jih morali obravnavati kot enakovredne.

V skladu z letom 2020 svetovna študija, približno 90% vseh ljudi ima neko vrsto spolne pristranskosti do žensk.

V raziskovalne namene je treba poudariti, da lahko neobčutljivost za spol ali androcentrizem privedeta do sistemskih napak pri načrtovanju in analizi raziskav, saj so rezultati zaradi napačnega ali nezadostnega znanja sistematično drugačni od resničnih vrednosti. 

Poleg tega lahko pomanjkanje koristnih informacij zaradi izbranih glavnih raziskovalnih tem povzroči neenakopraven dostop do zdravstvenega varstva, informacij in znanja.

Vsakdo lahko s programom Mind the Graph ustvari čudovite infografike

Kot naročnik imate dostop do prijaznega vmesnika "povleci in spusti" in številnih oblikovalskih sredstev, ki vam pomagajo ustvariti čudovite stvaritve. Izberete in uredite lahko pripravljeno predlogo ali pa se odpravite v delovni prostor in začnete ustvarjati od začetka.

Kako spolna pristranskost vpliva na raziskave in diagnoze?

Če preidemo neposredno k bistvu, je zdravstveno varstvo žensk najpomembnejši razlog za zaskrbljenost, ko gre za spolno pristranskost. 

Kot že rečeno, lahko spolna pristranskost vpliva na izbiro raziskovalne teme ali celo na izbiro pravih vzorcev, kar ima za posledico nerazumevanje biologije ženskih vrst, razen reproduktivne biologije, saj so raziskave pogosto osredotočene na moška bitja. 

Mnogi znanstveniki so menili, da so moški popolni testni subjekti, saj nimajo menstruacije in ne morejo zanositi. 

Dober primer je, da moški dobijo veliko več sredstev za raziskave koronarne arterijske bolezni kot ženske, kljub temu da ogrožena skupina žensk trpi zaradi veliko večje obolevnosti in smrti. 

Zaradi spolne pristranskosti je bilo ugotovljeno tudi neustrezno zdravljenje simptomov. Zdravniki, ki bolnikom ne verjamejo, prav tako omejujejo posameznike pri zdravljenju simptomov. V skladu s podatkom Študija iz leta 2018zdravniki običajno označujejo moške, ki trpijo zaradi kronične bolečine, kot "pogumne" ali "stoične", ženske, ki trpijo zaradi kronične bolečine, pa kot "čustvene" ali "histerične".

Zato je diagnoza postavljena z zamudo. Če zdravniki ne upoštevajo pravilno bolnikovih simptomov, lahko oseba več let ne dobi prave diagnoze. V letu 2019 je na primer študija ugotovili, da so ženske v 72% primerih na diagnozo čakale dlje kot moški, če upoštevamo povprečni čas.

Katere so dodatne posledice in dejavniki spolne pristranskosti?

Na žalost spolna pristranskost ne vpliva le na zdravstveno varstvo. Očitno škodljivo vpliva tudi na vladne politike in politike organizacij, saj so te nagnjene k sprejemanju politik brez ustreznega znanja o tem, kako lahko te politike vplivajo na blaginjo žensk.

Da ne omenjamo dejstva, da so ženske na vseh področjih, kjer imajo moški prevladujočo moč in vpliv, lahko izpostavljene spolnemu nadlegovanju ali napadu.

Privlačne vizualizacije podatkov s programom Mind the Graph

Če želite ustvariti visokokakovostno raziskavo, mora biti razumljiva vsem, ki jo berejo. 

Da bi dosegli tako visoko stopnjo razumevanja, je treba uporabiti vizualne vsebine, kot so infografike ali ilustracije, da bralec lahko absorbira znanje, ne da bi potreboval veliko več podatkov in informacij. 

Preverite, kako razviti izjemne grafične vsebine in svoje delo dvigniti na višjo raven.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge