Ogljikov dioksid je običajen plin v ozračju. Skupaj z drugimi plini, kot je metan, ima pomembno vlogo pri učinku tople grede. Učinek tople grede omogoča življenje na Zemlji in zadržuje toploto. Običajno Zemljin ogljikov cikel z "dihanjem planeta" ohranja naravno ravnovesje ogljika v ozračju, na kopnem in v oceanih. Vendar pa človek s svojimi dejavnostmi, kot so emisije fosilnih goriv, ruši ravnovesje ogljikovega cikla in povzroča podnebne spremembe.

Delovanje ogljikovega cikla

Oceani imajo pomembno vlogo v kroženju ogljika. Izmenjava plinov omogoča ravnovesje med ozračjem in oceani. Medtem alge in drugi avtotrofni organizmi s fotosintezo lovijo ogljikov dioksid in zagotavljajo kisik. Ti procesi skupaj z dihanjem živali in človekovimi dejavnostmi so del kratkotrajnega kroženja.

Obstaja pa tudi dolgoročni cikel, ki se odvija v daljših časovnih obdobjih. Po podatkih nacionalnih akademij "V milijonih let se ogljikov dioksid v zraku združuje z deževnico in tvori šibke kisline, ki zelo počasi raztapljajo kamnine. Reke in potoki te minerale prenašajo v oceane, kjer jih živali uporabljajo za oblikovanje koralnih grebenov in školjk ter pomagajo uravnavati pH oceana. V še daljšem časovnem obdobju se organski ogljik (ki nastane iz ostankov morskega življenja) uskladišči globoko v zemeljski skorji in tvori fosilna goriva, kot sta nafta in zemeljski plin. Nekaj tega ogljika bodo vulkani sprostili nazaj v ozračje, s čimer se cikel zaključi."

Človeške dejavnosti, kot so emisije fosilnih goriv in industrijski procesi, povečujejo vsebnost CO2 v ozračju. Zato oceani absorbirajo vedno več ogljikovega dioksida. Ta proces vpliva na kemijsko sestavo morske vode in povzroča problem, ki se imenuje zakisljevanje oceanov.

Oglejte si to infografiko, ki sem jo naredil na Mind the Graph za razlago kroženja ogljika:

zakisljevanje oceanov ogljikov cikel

Plinski ogljikov dioksid in učinek tople grede

Učinek tople grede je pomemben za ohranjanje toplote planeta in omogočanje življenja na Zemlji. Oglejte si to infografiko, ki prikazuje, kaj je učinek tople grede:

Učinek zelene hiše Mind the Graph

Vendar pa emisije fosilnih goriv, onesnaževanje in druge človekove dejavnosti povečujejo količino plinov, kot sta metan in ogljikov dioksid, kar spreminja temperaturo planeta in prispeva h globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam.

predogled_88004

Posledice

Globalna temperatura zemeljskega površja v letu 2018 je bila četrta najtoplejša od začetka sodobnega beleženja leta 1880. Te podatke je z analizo zagotovila NASA1. Po podatkih znanstvenikov z Nasinega Goddardovega inštituta za vesoljske študije (GISS) v New Yorku so bile globalne temperature v letu 2018 za 1,5 stopinje Fahrenheita (0,83 stopinje Celzija) višje od povprečja v obdobju 1951-1980. V svetovnem merilu so se temperature leta 2018 uvrstile za temperaturami v letih 2016, 2017 in 2015. Zadnjih pet let je bilo skupaj najtoplejših v sodobnem zapisu.

Vizualni viri, kot so infografike in videoposnetki, so učinkovit način posredovanja znanosti. Vse te infografike (razen videoposnetka) sem ustvaril s spletno platformo Mind the graph, ki znanstvenikom omogoča ustvarjanje privlačnega gradiva.

  1. Globalno segrevanje od leta 1880 do leta 2020
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge