Dioxidul de carbon este un gaz comun prezent în atmosferă. Acesta are un rol important în efectul de seră, alături de alte gaze precum metanul. Efectul de seră permite viața pe Pământ, captând căldura. În mod normal, ciclul carbonului de pe Pământ menține un echilibru natural al carbonului în atmosferă, uscat și ocean prin "respirația planetei". Cu toate acestea, activitățile umane, cum ar fi emisiile de combustibili fosili, rup echilibrul ciclului carbonului, provocând schimbări climatice.

Cum funcționează ciclul carbonului

Oceanele joacă un rol important în ciclul carbonului. Schimbul de gaze permite un echilibru între atmosferă și oceane. Între timp, algele și alte organisme autotrofe captează dioxidul de carbon și furnizează oxigen prin fotosinteză. Aceste procese, combinate cu respirația animală și activitățile umane, fac parte din ciclul pe termen scurt.

Cu toate acestea, există și un ciclu pe termen lung, care se desfășoară pe perioade mai lungi de timp. Potrivit Academiilor Naționale, "De-a lungul a milioane de ani, dioxidul de carbon din aer se combină cu apa de ploaie pentru a forma acizi slabi care dizolvă foarte încet rocile. Râurile și fluviile transportă aceste minerale în oceane, unde sunt folosite de animale pentru a forma recife de corali și scoici și pentru a echilibra pH-ul oceanului. Pe perioade și mai lungi de timp, carbonul organic (format din rămășițele vieții marine) se depozitează în adâncurile scoarței terestre și formează combustibili fosili, cum ar fi petrolul și gazele naturale. O parte din acest carbon va fi eliberat înapoi în atmosferă de către vulcani, completând astfel ciclul."

Activitățile umane, cum ar fi emisiile de combustibili fosili și procesele industriale, cresc cantitatea de CO2 din atmosferă. În consecință, oceanul absoarbe din ce în ce mai mult dioxid de carbon. Acest proces are un impact asupra chimiei apei de mare, cauzând o problemă numită acidificare a oceanelor.

Uite acest infografic pe care l-am făcut pe Mind the Graph pentru a explica ciclul carbonului:

acidificarea oceanelor ciclul carbonului

Dioxidul de carbon gazos și efectul de seră

Efectul de seră este important pentru a menține planeta caldă și pentru a permite viața pe Pământ. Priviți acest infografic care arată ce este efectul de seră:

Efect de seră Mind the Graph

Cu toate acestea, emisiile de combustibili fosili, poluarea și alte activități umane sporesc cantitatea de gaze precum metanul și dioxidul de carbon, modificând temperatura planetei și contribuind la încălzirea globală și la schimbările climatice.

previzualizare_88004

Consecințe

Temperatura globală la suprafața Pământului în 2018 a fost a patra cea mai caldă de la începutul înregistrărilor moderne, în 1880. Aceste date au fost furnizate de analiza efectuată de NASA1. În 2018, temperaturile globale au fost cu 1,5 grade Fahrenheit (0,83 grade Celsius) mai ridicate decât media din perioada 1951-1980, potrivit oamenilor de știință de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) al NASA din New York. La nivel global, temperaturile din 2018 se situează în urma celor din 2016, 2017 și 2015. Ultimii cinci ani sunt, în mod colectiv, cei mai călduroși ani din istoria modernă.

Resursele vizuale, cum ar fi infografiile și videoclipurile, reprezintă o modalitate puternică de a comunica știința. Am creat toate aceste infografice (cu excepția videoclipului) folosind Mind the graph, o platformă online care permite oamenilor de știință să creeze materiale care să atragă atenția.

  1. Încălzirea globală din 1880 până în 2020
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane