Kdo ne bi rad preletel informacij in si ustvaril sliko o temi, preden prebere celoten esej ali raziskovalno delo? To vam pomaga bolje razumeti temo, prihraniti čas, razumeti glavno misel in vedeti, ali je esej vreden vašega časa ali ne. In tu se pokaže pomen teze. Torej kaj je izjava o tezi, zakaj je pomembna in kako napisati boljšo? Preberite članek in poiščite odgovore na svoja vprašanja.

Kaj je teza?

Teza jasno in jedrnato navaja namen eseja, disertacije, raziskovalnega članka itd. in je običajno napisana na koncu uvodnega odstavka.

Je hrbtenica raziskovalnega članka in bralcem pomaga razložiti idejo, ki stoji za vašim člankom, ter pove, kakšen je obseg vašega eseja. Napisan je v 1-2 stavkih in predstavlja osrednjo idejo, ki se s primeri, dejstvi in številkami podrobno odraža v osrednjem delu članka ali eseja.

Primer teze: Branje razvija otrokov um, saj spodbuja spretnosti razumevanja, širi besedni zaklad in mu omogoča spoznavanje novih svetov, ki jih sicer ne bi mogel spoznati.

Teza se deli na:

  • Neposredna teza: Neposredna teza pojasnjuje razloge za glavno temo iz teze.
  • Posredna teza: Ne pojasnjuje glavnega razloga za temo, ampak je napisan v ostri obliki, ki je gonilna sila eseja.

V našem nedavnem članku lahko izveste, kateri so razlike med diplomskim delom in disertacijo.

Pomen teze

  • Razvija vsebino za telo vašega zapisa.
  • Pomaga vzbuditi zanimanje občinstva in ga pritegniti k temi
  • Pomaga bralcem, da spoznajo cilj eseja
  • Trdi, da je avtorjev argument
  • Odgovorite na vprašanje, ki ga išče vaš bralec
  • Prispevek usmerja in pomaga nadzorovati glavne ideje v eseju.
  • Pomaga prepričati bralce o stališčih vašega argumenta.

Kako napisati močno tezo?

1. Viharjenje možganov za ideje

 Če želite napisati močno tezo, si morate izbrati temo, ki vas zanima in o kateri imate dovolj znanja. Kajti kdo bi rad zapustil temo na sredini, ne da bi jo dokončal, in s tem zapravil ves svoj čas in trud, kajne? Če pa ste že dobili temo, potem je to odlično! S prvim korakom ste končali.

2. Raziščite svojo temo

Ko se odločite za temo, opravite predhodno raziskavo. Preberite o njej in se naučite vse o temi, da boste imeli prave informacije, o katerih boste pisali.

3. Ožji izbor teme

Ne uporabljajte širokega koncepta. Svoje teme ne boste mogli utemeljiti, saj boste v eseju težko zajeli vse. Zožite temo na določen koncept, da boste imeli dovolj informacij, ki jih boste lahko zajeli. Vendar ga ne zožite preveč, da boste težko našli informacije.

4. Postavljajte vprašanja

Vprašajte se o tem, kaj želite napisati, in pripravite odgovore na ta vprašanja, da boste imeli jasno in jedrnato tezo.

5. Izpopolnite svojo tezo

Čas je za izpopolnitev teze. Preberi, uredi in ponovno preberi, saj bo tako postala popolna. In če imate še vedno strahove glede svoje izjave, dajte prijateljem prebrati in razložiti, kakšen bi bil po njihovem mnenju vaš esej. Če razumejo idejo vaše teme, voila! z izjavo o tezi ste se odlično izkazali.

Vrste teze

1. Pojasnilo:

Pojasnjevalna teza, znana tudi kot razlagalna teza, temelji na dokazih in je odvisna od dejstev. Ta vrsta ne vključuje nobenih osebnih mnenj in vse o temi pojasnjuje z dejanskimi podatki.

Na primer: Spremembe življenjskega sloga, kot so uravnotežena prehrana, pitje zadostne količine vode ter opustitev alkohola in kajenja, vam pomagajo do kože brez gub.

2. Argumentativni

Argumentativna teza temelji na mnenju pisca in je podprta s primeri in drugimi dokazi. Te trditve so odvisne od spornih tem in so zatrjevane s pisateljevimi argumenti in logičnimi razlogi.

Na primer: šolske uniforme so za družine morda začetni strošek, vendar odpravljajo vidne razlike v dohodkih med učenci in zagotavljajo bolj egalitarno vzdušje v šoli.

3. Analitični

Analitična teza razbije idejo na različne dele in ovrednoti temo ter jo analizira v vrstnem redu, ki ga pisec razume, in poda sklep v obliki teze.

Na primer: Čeprav je imela prva svetovna vojna veliko različnih vzrokov, je naraščajoči nacionalizem spodbudil občutek agresivnosti, ki je na koncu pripeljal do začetka in širjenja vojne.

Velik učinek in večja prepoznavnost vašega dela

Mind the Graph je platforma za infografike, ki izboljša vaše delo z vizualnimi podobami ter poskrbi, da so vaše raziskave jasne in bralcu prijazne. Prijavite se na Mind the Graph zdaj in čim bolje izkoristite svoje raziskave.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge