Kuka ei haluaisi selata tietoa ja saada käsitystä aiheesta ennen kuin lukee koko esseen tai tutkimusartikkelin? Tämä auttaa sinua ymmärtämään aihetta paremmin, säästämään aikaasi, hahmottamaan pääajatuksen ja tietämään, onko essee aikasi arvoinen vai ei. Ja tässä tulee opinnäytetyön väitelauseen merkitys. Joten mikä on opinnäytetyön lausuma, miksi se on tärkeä ja miten kirjoittaa parempi? Lue artikkeli löytääksesi vastaukset kysymyksiisi.

Mikä on väitelause?

Väitöskirjassa ilmaistaan esseen, väitöskirjan, tutkimusartikkelin jne. tarkoitus selkeästi ja ytimekkäästi, ja se kirjoitetaan yleensä johdantokappaleen loppuun.

Se on tutkimusartikkelin selkäranka, ja se auttaa lukijoita tulkitsemaan artikkelisi taustalla olevan ajatuksen ja kertoo esseesi laajuuden. Se kirjoitetaan 1-2 virkkeellä, ja siinä esitetään keskeinen ajatus, joka heijastuu yksityiskohtaisesti tutkielman tai esseen rungossa esimerkkien, faktojen ja lukujen avulla.

Esimerkki väitelauseesta: Lukeminen kehittää lapsen mieltä edistämällä ymmärtämistaitoja, lisäämällä sanavarastoa ja tutustuttamalla hänet uusiin maailmoihin, joita hän ei ehkä muuten kohtaisi.

Väitöskirjan lausuma luokitellaan seuraavasti:

  • Suora väitelause: Suorassa väitelauseessa selvitetään syyt, jotka ovat pääaiheen taustalla väitelauseessa.
  • Epäsuora väitelause: Siinä ei selitetä aiheen taustalla olevaa pääasiallista syytä, mutta se on kirjoitettu terävästi esseen vetovoiman lisäämiseksi.

Tuoreessa artikkelissamme voit oppia, mitkä ovat opinnäytetyön ja väitöskirjan erot.

Väitöskirjan merkitys

  • Se kehittää sisältöä kirjoituksesi runkoa varten.
  • Auttaa herättämään yleisön kiinnostuksen ja sitouttamaan heidät aiheeseen.
  • Auttaa lukijoita ymmärtämään esseen tavoitteen.
  • Väittää kirjoittajan väitteen
  • Vastaa kysymykseen, jota lukijasi etsii
  • Se antaa suunnan kirjoituksellesi ja auttaa hallitsemaan esseesi pääajatuksia.
  • Se auttaa vakuuttamaan lukijat argumenttisi näkökannoista.

Miten kirjoittaa vahva väitelause?

1. Aivoriihi ideoita varten

 Jotta voit kirjoittaa vahvan väitelauseen, sinun on keksittävä aihe, joka kiinnostaa sinua ja josta sinulla on kohtuullisesti tietoa. Sillä kukapa haluaisi jättää aiheen kesken viimeistelemättä ja tuhlata kaiken aikansa ja vaivansa, eikö niin? Mutta jos sinulle on jo annettu aihe, niin hienoa! Olet saanut ensimmäisen askeleen valmiiksi.

2. Tutki aihettasi

Kun olet keksinyt aiheen, tee alustava tutkimus. Lue siitä ja opi kaikki aiheeseen liittyvä, jotta sinulla on oikeat tiedot, joista voit kirjoittaa.

3. Rajaa aiheesi

Älä ota laajaa käsitettä. Et pysty perustelemaan aihettasi, koska esseessäsi on vaikea käsitellä kaikkea. Rajaa aiheesi tiettyyn käsitteeseen, jotta sinulla on tarpeeksi tietoa käsiteltäväksi. Älä kuitenkaan rajoita aihetta liikaa, jotta sinun on vaikea löytää tietoa.

4. Kysy kysymyksiä

Kysy kysymyksiä siitä, mitä haluat kirjoittaa, ja keksi vastauksia näihin kysymyksiin, jotta saat selkeän ja ytimekkään tutkielman.

5. Hienosäädä tutkielmaasi

Nyt on aika hioa tutkielmasi. Lue, muokkaa ja lue se uudelleen, niin siitä tulee täydellinen. Ja jos sinulla on vielä pelkoja väitelauseesi suhteen, anna ystäviesi lukea ja tulkita, millainen heidän mielestään esseesi olisi. Jos he ymmärtävät aiheesi idean, voila! olet saanut ässän väitelauseesi kanssa.

Väitöskirjan tyypit

1. Selittävä

Selittävä väitelause, joka tunnetaan myös nimellä ekspositorinen väitelause, perustuu todisteisiin ja on riippuvainen tosiasioista. Tähän tyyppiin ei liity henkilökohtaisia mielipiteitä, ja siinä selitetään kaikki aiheeseen liittyvät asiat faktatietojen avulla.

Esimerkiksi: Elämäntapamuutokset, kuten tasapainoinen ruokavalio, riittävä veden juonti sekä alkoholin ja tupakoinnin lopettaminen, auttavat sinua saamaan ryppyettömän ihon.

2. Argumentatiivinen

Argumentoiva väitelause perustuu kirjoittajan mielipiteeseen, ja sitä tuetaan esimerkeillä ja muilla todisteilla. Nämä väitelauseet ovat riippuvaisia kiistanalaisista aiheista, ja niitä väitetään kirjoittajan perusteluilla ja loogisilla syillä.

Esimerkiksi: Koulupuvut saattavat aiheuttaa perheille kustannuksia, mutta ne poistavat oppilaiden väliset visuaaliset tuloerot ja luovat tasa-arvoisemman ilmapiirin koulussa.

3. Analyyttinen

Analyyttinen väitelause pilkkoo ajatuksen eri osiin ja arvioi aihetta ja analysoi sitä kirjoittajan ymmärtämässä järjestyksessä ja tuo esiin johtopäätöksen väitelauseen muodossa.

Esimerkiksi: Vaikka ensimmäiseen maailmansotaan oli monia eri syitä, orastava nationalismi lietsoi aggression tunnetta, joka lopulta johti sodan alkamiseen ja laajenemiseen.

Suuri vaikuttavuus ja suurempi näkyvyys työllesi

Mind the Graph on infografiikka-alusta, joka parantaa työtäsi visuaalisuuden avulla ja tekee tutkimuksestasi selkeää ja lukijaystävällistä. Rekisteröidy Mind the Graph nyt ja hyödynnä tutkimuksesi parhaalla mahdollisella tavalla.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit