Cui nu-i place să răsfoiască informațiile și să înțeleagă esențialul subiectului înainte de a citi întregul eseu sau articol de cercetare? Acest lucru vă ajută să înțelegeți mai bine subiectul, să economisiți timp, să înțelegeți ideea principală și să știți dacă eseul merită sau nu timpul dumneavoastră. Și aici intervine importanța declarației tezei. Așadar, ce este o teză de doctorat, de ce este important și cum să scrii unul mai bun? Citiți articolul pentru a găsi răspunsurile la întrebările dumneavoastră.

Ce este o declarație de teză?

O teză de doctorat enunță scopul eseului, disertației, lucrării de cercetare etc. în mod clar și concis și este scrisă, în general, la sfârșitul paragrafului introductiv.

Este coloana vertebrală a unei lucrări de cercetare și îi ajută pe cititorii dumneavoastră să interpreteze ideea care stă la baza lucrării dumneavoastră și le spune care este domeniul de aplicare al eseului dumneavoastră. Se scrie în 1-2 propoziții și proiectează ideea centrală, care se reflectă în mod detaliat în corpul lucrării sau al eseului prin exemple, fapte și cifre.

Exemplu de teză: Lectura dezvoltă mintea unui copil prin dezvoltarea abilităților de înțelegere, prin creșterea vocabularului și prin expunerea la lumi noi pe care altfel nu le-ar putea întâlni.

Declarația de teză se clasifică în:

  • Declarație de teză directă: Enunțul direct al tezei explică motivele care stau la baza subiectului principal din enunțul tezei.
  • Enunț de teză indirectă: Nu explică motivul principal din spatele subiectului, dar este scris într-o formă clară pentru a conduce eseul.

În articolul nostru recent, puteți afla care sunt diferențele dintre teză și disertație.

Importanța unei declarații de teză

  • Se dezvoltă conținutul pentru corpul scrisului dvs.
  • Ajută la stârnirea interesului publicului și la implicarea acestuia în subiect
  • Îi ajută pe cititori să cunoască scopul eseului
  • Revendică argumentul autorului
  • Răspundeți la întrebarea pe care o caută cititorul dvs.
  • Oferă o direcție pentru lucrarea ta și ajută la controlul ideilor principale din eseu
  • Ajută la convingerea cititorilor cu privire la punctele de vedere ale argumentului tău.

Cum să scrieți o declarație de teză puternică?

1. Brainstorming de idei

 Pentru a scrie o teză puternică, trebuie să găsiți un subiect care să vă trezească interesul și despre care să aveți cunoștințe suficiente. Pentru că cine vrea să părăsească subiectul la mijloc fără să-l completeze, pierzând tot timpul și eforturile, nu-i așa? Dar dacă vi s-a dat deja un subiect, atunci minunat! Ați terminat cu primul pas.

2. Cercetați-vă subiectul

Odată ce ați găsit subiectul, faceți cercetări preliminare. Citiți despre el și aflați totul despre subiect, astfel încât să aveți informațiile corecte despre care să scrieți.

3. Restrângeți subiectul

Nu luați un concept larg. Nu veți putea să vă justificați subiectul, deoarece devine dificil să acoperiți totul în eseu. Restrângeți-vă subiectul la un concept specific, astfel încât să aveți suficiente informații pe care să le acoperiți. Cu toate acestea, nu-l restrângeți prea mult astfel încât să vă fie dificil să găsiți informații.

4. Puneți întrebări

Puneți-vă întrebări despre ceea ce vreți să scrieți și găsiți răspunsuri la aceste întrebări, astfel încât să aveți o teză clară și concisă.

5. Rafinează-ți declarația de teză

Este timpul să vă lustruiți teza. Citiți-o, editați-o și recitiți-o. Aceasta o va face perfectă. Iar dacă încă mai ai temeri legate de afirmația ta, lasă-ți prietenii să citească și să interpreteze ce cred ei că ar fi eseul tău. Dacă ei înțeleg ideea subiectului tău, voila! ai dat lovitura cu declarația de teză.

Tipuri de declarații de teză

1. Explicație

O teză explicativă, cunoscută și sub numele de teză expozitivă, se bazează pe dovezi și se bazează pe fapte. Acest tip nu implică nicio opinie personală și explică totul despre subiect cu ajutorul unor date factuale.

De exemplu: Adoptarea unor schimbări în stilul de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, consumul adecvat de apă și renunțarea la alcool și fumat, vă ajută să obțineți o piele fără riduri.

2. Argumentativ

O teză argumentativă se bazează pe opinia autorului și este susținută de exemple și alte dovezi. Aceste afirmații depind de subiecte discutabile și sunt susținute cu argumentele și motivele logice ale scriitorului.

De exemplu: uniformele școlare pot reprezenta un cost inițial pentru familii, dar ele eradică diferențele vizuale de venit între elevi și oferă o atmosferă mai egalitară la școală.

3. Analitică

O declarație analitică a tezei rupe o idee în diferite părți și evaluează subiectul și îl analizează în ordinea pe care o înțelege scriitorul și aduce concluzia sub forma unei declarații de teză.

De exemplu: Deși Primul Război Mondial a avut multe cauze diferite, naționalismul înfloritor a alimentat sentimentul de agresiune care a dus în cele din urmă la începutul și la proliferarea războiului.

Impact ridicat și vizibilitate mai mare pentru activitatea dumneavoastră

Mind the Graph este o platformă de infografice care vă îmbunătățește munca cu ajutorul elementelor vizuale și vă face cercetările explicite și ușor de citit. Înscrieți-vă la Mind the Graph acum și profitați din plin de cercetarea dumneavoastră.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane