Vem gillar inte att skumma igenom informationen och få en uppfattning om ämnet innan man läser hela uppsatsen eller forskningsrapporten? Detta hjälper dig att förstå ämnet bättre, spara tid, förstå huvudidén och veta om uppsatsen är värd din tid eller inte. Och här kommer vikten av avhandlingens uttalande. Så vad är en tesvarför det är viktigt och hur man skriver en bättre? Läs artikeln för att hitta svaren på dina frågor.

Vad är ett Thesis Statement?

En tes anger klart och koncist syftet med uppsatsen, avhandlingen, forskningsrapporten etc. och skrivs vanligtvis i slutet av det inledande stycket.

Det är ryggraden i ett forskningspapper och hjälper dina läsare att tolka idén bakom ditt papper och berättar omfattningen av din uppsats. Den är skriven i 1-2 meningar och visar den centrala idén, som återspeglas på ett detaljerat sätt i uppsatsens huvuddel genom exempel, fakta och siffror.

Exempel på en tes: Läsning utvecklar ett barns sinne genom att främja förståelsen, öka ordförrådet och exponera dem för nya världar som de kanske inte skulle ha mött annars.

Avhandlingens uttalande klassificeras i:

  • Direkt tesformulering: Direkt tesförklaring förklarar orsakerna bakom huvudämnet i tesförklaringen.
  • Indirekt tesformulering: Den förklarar inte huvudskälet bakom ämnet men är skriven i en skarp form för att driva uppsatsen.

I vår senaste artikel kan du lära dig vad som är skillnaderna mellan avhandling och dissertation.

Betydelsen av en tes

  • Den utvecklar innehåll för huvuddelen av din text
  • Hjälper till att väcka publikens intresse och engagera dem i ämnet
  • Hjälper läsarna att förstå syftet med uppsatsen
  • Påstår författarens argument
  • Svara på den fråga som din läsare letar efter
  • Den ger riktning åt din text och hjälper till att styra huvudidéerna i din uppsats
  • Det hjälper till att övertyga läsarna om ståndpunkterna i ditt argument

Hur skriver man en stark tes?

1. Brainstorming för idéer

 För att skriva en stark avhandling måste du komma på ett ämne som väcker ditt intresse och som du har en rättvis kunskap om. För vem vill lämna ämnet i mitten utan att slutföra det, slösa bort all sin tid och ansträngningar, eller hur? Men om du redan har fått ett ämne, så bra! Du är klar med ditt första steg.

2. Undersök ditt ämne

När du har kommit fram till ämnet ska du göra en preliminär undersökning. Läs om det och lär dig allt om ämnet så att du har rätt information att skriva om.

3. Begränsa ditt ämne

Ta inte ett brett begrepp. Du kommer inte att kunna motivera ditt ämne eftersom det blir svårt att täcka allt i din uppsats. Begränsa ditt ämne till ett specifikt koncept så att du har tillräckligt med information att täcka. Men begränsa det inte för mycket så att det blir svårt för dig att hitta information.

4. Ställ frågor

Ställ frågor om vad du vill skriva och kom på svar på dessa frågor så att du får en tydlig och kortfattad tes.

5. Förfina din tesbeskrivning

Det är dags att finslipa din tes. Läs, redigera och läs om det, det kommer att göra det perfekt. Och om du fortfarande är rädd för ditt uttalande, låt dina vänner läsa och tolka vad de tror att din uppsats skulle vara. Om de förstår idén med ditt ämne, voila! du har lyckats med din tes.

Olika typer av teser

1. Förklarande

En förklarande tes, även känd som en expository statement, är bevisbaserad och beror på fakta. Denna typ innehåller inga personliga åsikter och förklarar allt om ämnet med faktauppgifter.

Till exempel: En livsstilsförändring som att äta en balanserad kost, dricka tillräckligt med vatten och sluta röka och dricka alkohol hjälper dig att få rynkfri hud.

2. Argumenterande

En argumenterande tes bygger på författarens åsikt och backas upp med exempel och andra bevis. Dessa uttalanden är beroende av diskutabla ämnen och hävdas med författarens argument och logiska skäl.

Till exempel: Skoluniformer kan innebära en initialkostnad för familjerna, men de utplånar de visuella inkomstskillnaderna mellan eleverna och skapar en mer jämlik atmosfär i skolan.

3. Analytisk

En analytisk tes bryter en idé i olika delar och utvärderar ämnet och analyserar det i den ordning som författaren förstår och tar upp slutsatsen i form av en tesuttalande.

Till exempel: Även om första världskriget hade många olika orsaker, underblåste den spirande nationalismen den känsla av aggression som i slutändan ledde till krigets utbrott och spridning.

Hög genomslagskraft och större synlighet för ditt arbete

Mind the Graph är en plattform för infografik som förbättrar ditt arbete med visuella bilder och gör din forskning tydlig och läsarvänlig. Registrera dig för Mind the Graph nu och gör det bästa av din forskning.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar