Timp de secole, islamul și știința au fost strâns legate. Islamul are o istorie bogată în realizări științifice și continuă să aducă contribuții importante la știință și tehnologie. Oamenii de știință și savanții musulmani sunt activi în diverse domenii de cercetare și dezvoltare, iar instituțiile islamice joacă un rol semnificativ în promovarea progresului științific.

Istoria științei în lumea musulmană

Islamul a fost fondat de profetul Mahomed, care a predat o viziune asupra lumii bazată pe credința într-un singur Dumnezeu și pe responsabilitatea individuală. Religia islamică pune accentul pe importanța căutării cunoașterii și își încurajează adepții să studieze lucrările lui Dumnezeu în toate domeniile vieții.

Legătura dintre Islam și știință a început în secolul al VIII-lea, în timpul perioadei cunoscute sub numele de Epoca de Aur islamică, care a durat între secolele al VIII-lea și al XIII-lea. În această perioadă, civilizația islamică a înflorit, producând multe progrese semnificative în știință, matematică, filozofie, medicină, geografie, artă și în alte domenii.

Pe lângă aceste realizări individuale, civilizația islamică a creat, de asemenea, instituții care au încurajat cercetarea științifică și erudiția, cum ar fi Casa Înțelepciunii din Bagdad, care a fost un centru de traducere și păstrare a textelor științifice din Grecia antică, Persia și India.

Știința islamică a continuat să înflorească timp de mai multe secole, dar a cunoscut un declin începând cu secolul al XIII-lea, pe măsură ce puterea și influența imperiilor islamice au scăzut. Cu toate acestea, contribuțiile savanților musulmani la știință și filozofie continuă să fie apreciate și studiate până în prezent.

Figuri notabile în știința islamică

Știința islamică are o istorie bogată, cu multe nume importante care au contribuit în mod semnificativ la multe domenii. Iată câteva dintre cele mai importante nume:

Al-Khwarizmi: "Părintele algebrei", deoarece a scris o carte numită "Al-Jabr", care a introdus conceptul de algebră și utilizarea cifrelor arabe. A fost, de asemenea, un erudit în astronomie și geografie.

Ibn al-Haytham: Este cunoscut pentru lucrările sale în domeniul opticii și este adesea considerat părintele opticii moderne. A scris cartea "Kitab al-Manazir" (Cartea opticii), care a introdus conceptul de cameră obscură și a explicat modul în care ochiul percepe lumina.

Al-Razi: Medic, filozof și alchimist care este adesea numit "părintele pediatriei". A scris numeroase texte medicale, printre care "The Comprehensive Book on Medicine", și a adus contribuții semnificative în domeniile chimiei și alchimiei.

Ibn Sina (Avicenna): Medic și filozof care a scris cartea "Canonul de medicină", care a devenit un text medical standard în Europa timp de secole. De asemenea, a adus contribuții semnificative în domeniile astronomiei, filozofiei și matematicii.

Al-Farabi: A fost un filozof și muzician care a scris despre o gamă largă de subiecte, inclusiv metafizică, etică și filozofie politică. A scris, de asemenea, o carte despre teoria muzicii intitulată "Kitab al-Musiqi al-Kabir".

Al-Kindi: Filozof, matematician și om de știință care a scris despre o gamă largă de subiecte, inclusiv despre logică, metafizică și astronomie. A adus, de asemenea, contribuții semnificative în domeniul criptografiei.

Ibn Rushd (Averroes): A fost un filozof și medic care a scris comentarii la operele lui Aristotel și a adus contribuții semnificative în domeniile logicii și metafizicii.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele nume importante ale științei islamice, iar contribuțiile lor continuă să aibă un impact asupra înțelegerii lumii de astăzi.

Știința și Coranul

Fotografie din islamicity.org

Ce este Coranul?

Coranul este sfânta scriptură a islamului, care reprezintă credința religioasă a peste 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume. Musulmanii cred că Coranul este cuvântul literal al lui Dumnezeu, așa cum i-a fost revelat profetului Mahomed de-a lungul a 23 de ani.

Este compusă din 114 capitole sau surahs, scrise în limba arabă, care conțin un total de aproximativ 6.236 de versete. Capitolele sunt organizate în ordinea lungimii, de la cel mai lung la cel mai scurt. Primul capitol, cunoscut sub numele de Al-Faatihah sau "Deschiderea", este recitat în rugăciunile zilnice.

Acesta oferă îndrumări pe o gamă largă de subiecte, inclusiv credința, moralitatea, legea, istoria și poveștile profeților și civilizațiilor anterioare. De asemenea, este considerată o sursă de inspirație și de îndrumare pentru musulmani în toate aspectele vieții lor de zi cu zi.

Care este semnificația Coranului pentru islam și știință?

Islamul și știința reprezintă un subiect de discuție și dezbatere de mulți ani. Unii oameni cred că Coranul conține cunoștințe științifice care au fost înaintea timpului său, în timp ce alții susțin că descoperirile științifice au fost făcute independent de Coran.

Există anumite versete din Coran care sunt adesea citate ca dovadă a cunoașterii științifice. De exemplu, Coranul se referă la procesul de dezvoltare embrionară și la etapele de creștere a fătului uman, ceea ce embriologia modernă a confirmat. În mod similar, Coranul menționează universul în expansiune, care este un concept care a fost descoperit de oamenii de știință abia în secolul XX.

Cu toate acestea, există, de asemenea, unele versete din Coran care par să contrazică înțelegerea științifică modernă. De exemplu, Coranul descrie soarele ca "apunând" într-un anumit loc, ceea ce nu este în concordanță cu înțelegerea modernă a soarelui ca o stea staționară în jurul căreia orbitează Pământul.

Este important de reținut că Coranul nu este un text științific, ci mai degrabă un text religios care oferă îndrumări și învățături morale. Deși în Coran se pot găsi unele cunoștințe științifice, Coranul nu se dorește a fi un ghid cuprinzător pentru descoperiri științifice. În schimb, depinde de indivizi să își folosească gândirea critică și metodele științifice pentru a explora lumea naturală și a face noi descoperiri.

Mind the Graph este o platformă online care oferă o suită de instrumente pentru a ajuta oamenii de știință și cercetătorii să creeze rezumate grafice, postere științifice și infografice de înaltă calitate. Platforma pune la dispoziție o bibliotecă extinsă de ilustrații și șabloane științifice, precum și instrumente pentru personalizarea acestora și adăugarea de noi elemente, cum ar fi text, grafice și date.

ilustrații științifice
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane