Cercetătorii trebuie să se asigure că instrumentele lor de cercetare sunt fiabile și valide înainte de a le utiliza pentru a colecta date. Fiabilitatea și validitatea datelor sunt două concepte importante în cercetare care sunt utilizate pentru a evalua calitatea datelor colectate. Atât fiabilitatea, cât și validitatea datelor sunt cruciale în cercetare, deoarece asigură că rezultatele obținute sunt exacte, consecvente și demne de încredere.

Fiabilitate vs. validitate în cercetare

Fiabilitate se referă la consistența sau stabilitatea unei măsurători în timp sau între diferiți evaluatori. Un instrument de măsurare este considerat fiabil dacă produce în mod constant aceleași rezultate atunci când este utilizat în mod repetat pentru a măsura același lucru. Cu alte cuvinte, este un instrument fiabil care produce rezultate constante, indiferent de cine îl administrează, când este administrat și în ce condiții este administrat.

Validitate se referă la măsura în care un instrument de măsurare măsoară ceea ce ar trebui să măsoare. Un instrument de măsurare este considerat valid dacă măsoară cu exactitate conceptul sau constructele pe care este menit să le măsoare. Cu alte cuvinte, este un instrument valid care măsoară ceea ce pretinde că măsoară și produce rezultate care sunt semnificative și relevante pentru întrebarea de cercetare.

Pe scurt, fiabilitatea se referă la consistența unei măsurători, în timp ce validitatea se referă la acuratețea sau veridicitatea unei măsurători. În timp ce fiabilitatea este importantă pentru a asigura consecvența și stabilitatea rezultatelor, validitatea este crucială pentru a se asigura că rezultatele obținute de la un instrument de măsurare sunt semnificative și relevante pentru întrebarea de cercetare.

Acest tabel oferă o referință rapidă pentru fiabilitate vs. validitate în cercetare:

CriteriiFiabilitateValiditate
DefinițieGradul în care o măsură produce în mod constant aceleași rezultate în timp și în eșantioane diferite.Gradul în care o măsurătoare măsoară cu exactitate ceea ce trebuie să măsoare.
TipuriFiabilitatea test-retest, fiabilitatea inter-rater, fiabilitatea consistenței interne.Validitatea de conținut, validitatea de criteriu și validitatea de construcție.
ExempluVerificarea efectului unui medicament asupra tensiunii arteriale poate fi măsurată prin verificarea dacă valorile tensiunii arteriale măsurate la momente diferite sunt în concordanță una cu cealaltă.Un sondaj care măsoară cu precizie satisfacția profesională.
ImportanțăImportant pentru obținerea unor rezultate consecvente și pentru reducerea erorilor de măsurare.Important pentru a asigura validitatea unei măsuri.
ObiectivPentru a se asigura că un instrument de măsurare produce rezultate coerente.Pentru a se asigura că un instrument de măsurare produce rezultate precise.

Ce este Fiabilitatea?

Fiabilitatea datelor se referă la măsura în care rezultatele unui studiu pot fi reproduse. Ea se referă la consecvența și stabilitatea rezultatelor obținute dintr-un instrument de cercetare, cum ar fi un sondaj sau un chestionar. Dacă un instrument de cercetare este fiabil, acesta ar trebui să producă rezultate consecvente atunci când este administrat de mai multe ori aceluiași grup de participanți.

Ce este validitatea?

Validitatea datelor se referă la acuratețea rezultatelor obținute în urma unui instrument de cercetare. Aceasta se referă la măsura în care un instrument de cercetare măsoară ceea ce se intenționează să măsoare. Cu alte cuvinte, dacă un instrument de cercetare este valid, acesta ar trebui să măsoare cu exactitate conceptul sau fenomenul pe care este conceput să îl măsoare. Există diferite tipuri de validitate, cum ar fi validitatea nominală, validitatea de conținut, validitatea de construcție și validitatea de criteriu. 

Evaluarea fiabilității și validității

Evaluarea fiabilității și a validității este un proces important în dezvoltarea și evaluarea oricărui instrument de cercetare, cum ar fi anchetele, chestionarele sau testele. Fiabilitatea se referă la consecvența sau stabilitatea măsurătorii în timp sau între diferiți evaluatori, în timp ce validitatea se referă la măsura în care instrumentul măsoară ceea ce se presupune că măsoară. În general, evaluarea fiabilității și a validității este crucială pentru a se asigura că instrumentele de cercetare sunt exacte și produc rezultate consecvente, ceea ce sporește calitatea și credibilitatea cercetării.

Fiabilitate

Există mai multe metode de evaluare a fiabilității, printre care se numără fiabilitatea test-retest, fiabilitatea inter-rater și fiabilitatea consistenței interne. Iată un exemplu de tabel care arată cum poate funcționa fiabilitatea în cercetare:

Tipul de fiabilitateDescriereExemplu
Fiabilitatea testului-retestMăsura în care o măsură produce rezultate consecvente în timp atunci când este aplicată aceluiași grup de persoane în două sau mai multe ocazii.Administrarea unui sondaj unui grup de participanți și apoi administrarea aceluiași sondaj aceluiași grup de participanți o săptămână mai târziu și compararea rezultatelor.
Fiabilitatea între evaluatoriMăsura în care evaluatori sau observatori diferiți produc rezultate coerente atunci când evaluează sau observă același lucru.Două sau mai multe persoane care notează independent același set de eseuri și le compară scorurile pentru a determina dacă acestea sunt consecvente.
Consistența internă FiabilitateaMăsura în care diferiți itemi sau întrebări din cadrul unei măsuri produc rezultate coerente.Calcularea corelației dintre răspunsurile la diferiți itemi dintr-un chestionar conceput pentru a măsura același construct, cum ar fi stima de sine.

Rețineți că acesta este doar un exemplu de tabel și că există multe alte tipuri de fiabilitate care ar putea fi incluse în funcție de contextul cercetării. Important este să alegeți tipul (tipurile) de fiabilitate adecvat(e) pentru studiul dvs. și să vă concepeți cercetarea într-un mod care să vă permită să evaluați fiabilitatea în mod eficient.

Validitate

Pentru a evalua validitatea, pot fi examinate diferite tipuri de validitate, cum ar fi validitatea de conținut, validitatea de criteriu și validitatea de construct. Iată un exemplu de tabel care arată cum poate funcționa validitatea în cercetare:

Tipul de validitateDescriereExemplu
Validitatea conținutuluiMăsura în care o măsură captează toate aspectele unui anumit construct.Revizuirea unui set de întrebări sau itemi concepuți pentru a măsura depresia și evaluarea faptului că aceștia acoperă toate aspectele relevante ale depresiei.
Validitatea criteriuluiMăsura în care o măsură este legată de un anumit criteriu sau rezultat.Corelarea scorurilor obținute la o nouă măsură a abilităților la matematică cu scorurile obținute la un test de matematică existent, care este considerat un "standard de aur", pentru a evalua cât de bine prezice noua măsură performanța la testul existent.
Validitatea construcțieiSe referă la gradul în care o măsurătoare măsoară cu acuratețe construcția dorită.Corelarea scorurilor la o măsură a extraversiunii cu alte măsuri ale unor construcții conexe, cum ar fi activitatea socială și comportamentul sociabil, pentru a evalua măsura în care măsurarea captează construcția dorită.

Integrați informațiile și ilustrațiile în slide-uri frumoase și de impact

Mind the Graph este o platformă care pune la dispoziția oamenilor de știință instrumente pentru a crea diapozitive atractive și cu impact vizual. Platforma oferă o gamă de figuri atractive din punct de vedere vizual pentru cercetările dumneavoastră, care îi ajută pe oamenii de știință să își organizeze informațiile și ilustrațiile într-un mod care este atât estetic cât și eficient. Rezultatul final este o prezentare cu aspect profesional care comunică eficient informațiile științifice unui public mai larg. Cu Mind the Graph, oamenii de știință pot integra cu ușurință informațiile și ilustrațiile în prezentări frumoase și de impact.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane