De flaptekst - de tekst op de achterkant van de omslag van een boek die aangeeft waar het boek over gaat - is een belangrijk aspect van het schrijf- en publicatieproces. 
Hoewel dit misschien een ontmoedigende taak lijkt, zal dit Mind The Graph-artikel u ermee laten kennismaken, uitleggen wat is een blurben helpen je met een paar stappen om effectief een boeiende blurb te schrijven.

Wat betekent blurb?

De flaptekst is de tekst op de achterkant van de omslag van een boek, waarin de inhoud wordt beschreven. De flaptekst moet alle informatie bevatten die het boek het beste weergeeft en de interesse van de lezer wekt.

Zo kunnen de hoogtepunten van de bevindingen van een studie aantrekkelijk zijn voor verse onderzoekers in een academisch boek. Een thriller heeft baat bij een uittreksel dat een intrigerend stukje van het verhaal onthult en de lezers naar meer laat verlangen. Het is echter meer dan alleen een beschrijving; blurbs verkopen boeken. Het is gewoon een zeer originele en beknopte verkooppresentatie, bedoeld om de consument over te halen het boek te kopen. Daarom vinden sommige mensen het schrijven van blurbs moeilijk, zo niet ronduit onaangenaam.

Soms kan een beroemd persoon of zelfs een andere schrijver het werk van een sterke flaptekst volbrengen. Een bekende naam op de omslag maakt een boek aantrekkelijk, net zoals een beroemdheid die een product aanbeveelt de vraag naar een product vergroot. Maar als de goedkeuring van de beroemdheid te onduidelijk is of het boek niet specifiek noemt, helpt dat niet bij de reclame voor het boek.

Dus, als je de flaptekst van je boek kiest of maakt, moet je in gedachten houden dat hij potentiële lezers moet overtuigen om "ja" te zeggen tegen je boek, om echte lezers te worden, en je woorden en gedachten met zich mee te dragen.

Foto door Streetwindy op Unsplash

Hoe schrijf je een goede blurb?

Nu je weet wat een blurb isDeze eenvoudige stappen moeten u helpen een aantrekkelijke blurb te maken.

  1. Begin met het lezen van enkele boekbesprekingen in uw omgeving. Houd bij wat je aantrekt, wat je afschrikt, en vooral wat je kan verleiden om het boek op te pakken en te gaan lezen.
  2. Bestudeer je boekvoorstel, manuscriptevaluaties of andere feedback die je hebt en selecteer bemoedigende woorden en zinnen. Overweeg hoe je die in je flaptekst kunt opnemen.
  3. Leg het unique selling point van je boek zo duidelijk mogelijk uit.
  4. Bepaal uw doelgroep. Dit kan per categorie mensen of per interessegebied.
  5. Gebruik krachtige taal, zoals 'uniek', 'verbazingwekkend' en 'revolutionair', vooral als dergelijke termen werden gebruikt door je recensenten of in je voorstel. Dit soort taal wekt de interesse van potentiële lezers.
  6. Concentreer je op de eerste zin; die is het belangrijkst. Maak hem zo boeiend mogelijk.
  7. Werk bijna net zo hard aan de laatste zin. De blurbs van fictie bevatten vaak een cliffhanger, en academische boeken kunnen dat zelden, maar probeer in ieder geval intrigerend te zijn.
  8. Blurbs zijn vaak beperkt tot 100-150 woorden, zodat er geen ruimte is voor gebrabbel. Houd het kort en eenvoudig.
  9. Vraag de mening van je uitgever en test je flaptekst uit bij een paar vrienden of collega's die je kunt vertrouwen op eerlijke en nuttige feedback.
  10. Zet je schrap om te herzien, te herzien, te polijsten en nog eens te herzien na de feedback. In feite, ga je gang en doe het hoe dan ook.

Professionele grafische samenvattingen zonder moeite

Verken de Let op de grafiek hulpmiddel voor het produceren van hoogwaardige visuele inhoud voor de wetenschappelijke gemeenschap. Leer hoe u infographics in uw voordeel kunt gebruiken om de effectiviteit van uw onderzoek en papers te vergroten, betrokkenheid te creëren en uw werk te laten opvallen tussen de massa.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen