Blurbul - textul de pe spatele copertei unei cărți care te informează despre ce este vorba în carte - este un aspect important al procesului de scriere și publicare. 
Deși acest lucru poate părea o sarcină descurajantă, acest articol Mind The Graph vă va prezenta, vă va explica ce este un blurb, și să vă ajute cu câțiva pași pentru a scrie în mod eficient un blurb captivant.

Ce înseamnă blurb?

Blurbul este scrisul de pe spatele copertei unei cărți care descrie conținutul acesteia. Blurbul trebuie să includă orice informație care descrie cel mai bine cartea și stârnește interesul cititorilor.

De exemplu, într-o carte academică, punctele esențiale ale concluziilor unui studiu pot fi atractive pentru noii cercetători. Un thriller ar beneficia de un fragment care dezvăluie o parte intrigantă a poveștii și care îi lasă pe cititori cu poftă de mai mult. Totuși, este mai mult decât o simplă descriere; citatele sunt cele care vând cărți. Este pur și simplu o prezentare de vânzări extrem de originală și concisă, concepută pentru a-i convinge pe consumatori să cumpere cartea. Ca urmare, unii oameni consideră că scrierea de blurbs este dificilă, dacă nu chiar neplăcută.

Uneori, o persoană faimoasă sau chiar un alt scriitor poate realiza munca unui blurb puternic. Un nume renumit pe copertă face o carte atractivă, la fel cum o celebritate care susține un produs sporește cererea pentru un produs. Cu toate acestea, dacă aprobarea celebrității este prea neclară sau nu menționează în mod specific cartea, nu va ajuta la publicitatea acesteia.

Așadar, în timp ce selectați sau creați blurbul cărții dvs., nu uitați că acesta trebuie să convingă potențialii cititori să spună "da" cărții dvs., să devină cititori adevărați și să vă poarte cuvintele și gândurile cu ei.

Fotografie realizată de Streetwindy pe Unsplash

Cum să scrieți un blurb bun

Acum că știi ce este un blurb, acești pași simpli ar trebui să vă ajute să produceți un blurb atractiv.

  1. Începeți prin a citi câteva cărți din zona dumneavoastră. Țineți o evidență a ceea ce vă atrage, ceea ce vă stârnește și, cel mai important, ceea ce vă poate determina să luați cartea și să începeți să o citiți.
  2. Examinați-vă propunerea de carte, evaluările manuscrisului sau orice alt feedback pe care îl aveți și selectați cuvintele și frazele încurajatoare. Gândiți-vă la modul în care le puteți include în blurbul dumneavoastră.
  3. Explică cât mai clar posibil care este punctul unic de vânzare al cărții tale.
  4. Definiți-vă publicul țintă. Acest lucru se poate face pe categorii de persoane sau pe domenii de interes.
  5. Folosiți un limbaj puternic, cum ar fi "unic", "uimitor" și "revoluționar", în special dacă acești termeni au fost folosiți de evaluatori sau în propunerea dumneavoastră. Acest tip de discurs stârnește interesul potențialilor cititori.
  6. Concentrați-vă eforturile asupra primei propoziții; aceasta este cea mai importantă. Faceți-o cât mai atractivă posibil.
  7. Lucrați aproape la fel de mult la propoziția finală. Blurbs-urile de ficțiune includ frecvent un cliff-hanger, iar cărțile academice rareori pot face acest lucru, dar cel puțin străduiți-vă să fie intrigante.
  8. Adeseori, rezumatele sunt limitate la 100-150 de cuvinte, ceea ce nu lasă loc pentru divagații. Fiți scurt și simplu.
  9. Cereți părerea editorului și testați-vă textul pe câțiva prieteni sau colegi de serviciu în care aveți încredere că vă vor oferi un feedback sincer și util.
  10. Pregătiți-vă să revizuiți, revizuiți, lustruiți, lustruiți și mai revizuiți după feedback. De fapt, continuați și faceți-o oricum.

Rezumate grafice profesionale fără efort

Explorați Atenție la grafic instrument pentru producerea de conținut vizual de înaltă calitate pentru comunitatea științifică. Învățați cum să utilizați infografiile în avantajul dumneavoastră, sporind eficiența cercetărilor și a lucrărilor dumneavoastră, creând implicare și făcând ca munca dumneavoastră să iasă în evidență în mijlocul mulțimii.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane