Selite - kirjan kannen kääntöpuolella oleva kirjoitus, jossa kerrotaan, mistä kirja kertoo - on tärkeä osa kirjoitus- ja julkaisuprosessia. 
Vaikka tämä saattaa tuntua pelottavalta tehtävältä, tämä Mind The Graph -artikkeli esittelee sen, selittää mikä on selostusja auttaa sinua muutamalla askeleella kirjoittamaan tehokkaasti mukaansatempaavan selostuksen.

Mitä tarkoittaa blurb?

Selite on kirjan kannen takana oleva kirjoitus, jossa kuvataan kirjan sisältöä. Selostuksen tulisi sisältää kaikki tiedot, jotka parhaiten kuvaavat kirjaa ja herättävät lukijoiden kiinnostuksen.

Esimerkiksi akateemisessa kirjassa tutkimustulosten kohokohdat saattavat olla kiinnostavia tuoreille tutkijoille. Trilleri hyötyisi otteesta, joka paljastaa kiehtovan palan tarinaa ja jättää lukijat kaipaamaan lisää. Kyse on kuitenkin muustakin kuin pelkästä kuvauksesta; selostukset myyvät kirjoja. Se on yksinkertaisesti erittäin omaperäinen ja tiivis myyntiesitys, jonka tarkoituksena on suostutella kuluttajat ostamaan kirja. Tämän vuoksi jotkut ihmiset pitävät selostusten kirjoittamista vaikeana, ellei suorastaan epämiellyttävänä.

Joskus kuuluisa henkilö tai jopa toinen kirjailija voi saada aikaan vahvan selostuksen. Tunnettu nimi kannessa tekee kirjasta houkuttelevan, samalla tavalla kuin julkisuuden henkilö, joka tukee tuotetta, lisää tuotteen kysyntää. Jos julkkiksen mainos on kuitenkin liian epäselvä tai siinä ei mainita nimenomaan kirjaa, se ei auta kirjan mainostamisessa.

Kun valitset tai laadit kirjasi selostetta, pidä mielessäsi, että sen on vakuutettava potentiaaliset lukijat sanomaan "kyllä" kirjallesi, jotta heistä tulisi todellisia lukijoita ja jotta he kantaisivat sanasi ja ajatuksesi mukanaan.

Kuva: Streetwindy osoitteessa Unsplash

Kuinka kirjoittaa hyvä selostus

Nyt kun tiedät mitä selostus onNäiden helppojen ohjeiden avulla voit laatia houkuttelevan selostuksen.

  1. Aloita lukemalla joitakin kirjojen selostuksia alueellasi. Pidä kirjaa siitä, mikä vetää sinua puoleesi, mikä saa sinut pois tolaltasi ja mikä tärkeintä, mikä saa sinut tarttumaan kirjaan ja aloittamaan lukemisen.
  2. Tutki kirjaehdotustasi, käsikirjoituksen arviointeja tai muuta palautetta, jota saatat saada, ja valitse rohkaisevia sanoja ja lauseita. Mieti, miten voit sisällyttää ne selostukseesi.
  3. Selitä kirjasi ainutlaatuinen myyntivaltti mahdollisimman selkeästi.
  4. Määrittele kohdeyleisösi. Tämä voidaan tehdä henkilöryhmittäin tai kiinnostuksen kohteiden mukaan.
  5. Käytä vahvoja ilmaisuja, kuten "ainutlaatuinen", "hämmästyttävä" ja "vallankumouksellinen", etenkin jos arvioijat ovat käyttäneet näitä termejä tai jos ehdotuksessasi on käytetty tällaisia termejä. Tällainen puhe herättää potentiaalisten lukijoiden mielenkiinnon.
  6. Keskity ensimmäiseen lauseeseen; se on kaikkein tärkein. Tee siitä mahdollisimman mukaansatempaava.
  7. Työskentele lähes yhtä kovasti viimeisen lauseen parissa. Kaunokirjallisuuden selostuksissa on usein cliff-hanger, ja akateemisten kirjojen kohdalla näin voi tehdä harvoin, mutta ainakin pyrkikää olemaan kiehtovia.
  8. Lyhyet selostukset on usein rajoitettu 100-150 sanaan, eikä niissä ole tilaa rönsyilylle. Pidä se lyhyenä ja yksinkertaisena.
  9. Pyydä kustantajalta palautetta ja testaa selostustasi muutamalla ystävällä tai työtoverilla, joihin voit luottaa, että he antavat rehellistä ja hyödyllistä palautetta.
  10. Valmistaudu tarkistamaan, tarkistamaan, kiillottamaan, kiillottamaan ja tarkistamaan lisää palautteen jälkeen. Itse asiassa, tee se siitä huolimatta.

Ammattimainen graafinen tiivistelmä ilman vaivaa

Tutustu Mind The Graph työkalu korkealaatuisen visuaalisen sisällön tuottamiseen tiedeyhteisölle. Opi hyödyntämään infografiikkaa eduksesi, lisäämään tutkimustesi ja papereidesi tehokkuutta, luomaan sitoutumista ja saamaan työsi erottumaan joukosta.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit