Röntgenmicrotomografie is uitgegroeid tot een nieuwe methode om de cytoarchitectuur en de connectiviteit van de hersenen te ontcijferen, en hier presenteren wij een methode voor beeldvorming van hele neuronen.

Hoge-resolutie synchrotron-gebaseerde röntgen microtomografie als hulpmiddel om de driedimensionale neuronale architectuur van de hersenen te onthullen.

In 'High-resolution synchrotron-based X-ray microtomography as a tool to unveil the three-dimensional neuronal architecture of the brain' merkten Matheus de Castro Fonseca et al. (2018) op dat de studie van neuronen als geïndividualiseerde eenheden zijn begin heeft in de 19e eeuw met het ontstaan van de Neuron Doctrine.

De laatste jaren zijn grote inspanningen geleverd om de neuronale organisatie en connectiviteit in intacte hersenmonsters te begrijpen. De Golgi-Cox labelingtechniek biedt een geschikt contrast voor de specifieke labeling van neuronen voor röntgenmicrotomografie.

Neuronen hebben een uitgesproken morfologie en specifieke verbindingspatronen, die essentieel zijn voor hun goede werking. De onderzoekers presenteren een beeldvormingsmethode die synchrotron-gebaseerde röntgenmicrotomografie combineert met het Golgi-Cox impregnatieprotocol.

De methode biedt een hoger en homogener contrast van relatief schaars verdeelde hele neuronen in het weefsel.

De hersenen werden gedurende 14 dagen geïncubeerd in Golgi-Cox-kleuroplossing, beschermd tegen licht. Na de incubatieperiode werden de hersenen in serie gesneden met een vibratoom.

Controleer de origineel artikel hier.

Grafisch Abstract aangedreven door Mind the Graph

Gemaakt met Mind the Graph

De auteur gebruikte Mind the Graph om een schematische illustratie te maken van een volwassen muis die i.p. wordt ingespoten met een zoutoplossing of een pilocarpine-oplossing (280 mg/kg). Complexe processen weergeven met infographics is een goede manier om ze begrijpelijk te maken, zonder de details en cruciale informatie weg te laten.

Sommige resultaten van de onderzoekers lijken te consolideren wat eerder over dit gebied bekend was: "De hier getoonde impregnering met kwik van neuronen stelde ons in staat hele neuronen duidelijk te definiëren, voornamelijk vanwege een meer continue en homogene impregnering van de cellen en een veel geringere dichtheid van artefacten," stelde de Castro Fonseca.

Documenten Impact en prestaties

We kunnen analyseren met Altmetric gegevens dat de online aandachtsscore van deze krant hoger is... dan 64% van alle andere artikelen van dezelfde leeftijd in Scientific Reports.

Verbeter ook de toegankelijkheid van uw artikel met de kracht van infographics.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen