Onderzoekers hebben bewijs gevonden van een bestaande hoeveelheid vloeibaar water op Mars.

Een nieuw document getiteld Radarbewijs voor vloeibaar subglaciaal water op Mars werd gepubliceerd op Science. Het artikel suggereert dat onder een laag ijs op de zuidpool van Mars mogelijk vloeibaar water zit.

"Water wordt beschouwd als een van de fundamentele vereisten voor leven. Dit is het eerste stabiele lichaam van vloeibaar water dat ooit op Mars is gevonden, en het zou kunnen worden beschouwd als een potentiële habitat," verklaarde Roberto Orosei, een hoofdwetenschapper van het Instituut voor Radioastronomie in Italië die de gegevens analyseerde.

Deze ontdekking is vooral verbazingwekkend omdat er nabij de polen van de aarde, voornamelijk in Groenland en Antarctica, ondergrondse meren als deze bestaan. Een van deze meren, het subglaciale meer Whillans in Antarctica, is al miljoenen jaren niet meer aan het aardoppervlak geweest. En onlangs vonden wetenschappers daar nog steeds bacteriën die volledig geïsoleerd leven.

Het Vostokmeer ligt onder kilometers ijs en is al minstens 15 miljoen jaar met ijs bedekt. Analyse van de levensvormen suggereert dat het Vostokmeer een uniek ecosysteem herbergt, gebaseerd op chemische stoffen in rotsen in plaats van zonlicht, dat honderdduizenden jaren geïsoleerd heeft geleefd.

AntarcticLakes
Een infographic van het Vostokmeer, het grootste bekende subglaciale meer in Antarctica. Er wordt aangenomen dat het duizenden jaren duurt voordat er vloeibaar water door het meer stroomt, dat even groot is als het Noord-Amerikaanse Ontariomeer. Krediet: Nicolle Rager-Fuller / NSF

Wetenschappers hebben ook micro-organismen gevonden onder de grond in mijnen. Deze micro-organismen zijn verwant aan oude soorten die ooit in een waterrijke omgeving leefden. Dergelijke migraties doen vermoeden dat op Mars hetzelfde gebeurt - als het water zich terugtrekt, verplaatst het leven zich dieper onder de grond.

De beste beelden van water op Mars

 

U weet dat wij vinden dat wetenschap visueel moet zijn. Als je in je werk details wilt laten zien en de lezer aandacht wilt geven, zijn visuele middelen een geweldig hulpmiddel.

Daarom selecteerde ik de beste beelden van deze recente ontdekking.

01. De zuidelijke poolkap van Mars, genomen met de Mars Express orbiter van de Europese Ruimtevaartorganisatie. ESA/DLR/FU Berlijn

 

ca_0727NID_Mars_South_Polar_Ice_Cap_online

 

02. Ook de zuidelijke poolkap van Mars en de kleurgecodeerde bevindingen van de Mars Express gesuperponeerd op de plaats waar ze werden gedetecteerd. ESA/DLR/FU Berlijn

gdgh

 

03. En als laatste, het Mars Express ruimtevaartuig van de Europese Ruimtevaartorganisatie dat de zuidpool van de planeet afzoekt naar vloeibaar water. ESA/INAF/Davide Coero Borga

ffs

 

"Volg het water" is een van de belangrijkste doelen van NASA's Mars-programma. Water is momenteel de drijvende kracht achter NASA's onderzoek naar het buitenste zonnestelsel. Waar oceaanwerelden - zoals Jupiters maan Europa - het potentieel hebben om leven te ondersteunen. Zelfs protoplaneten als Ceres kunnen verklaren hoe water wordt opgeslagen in rotsachtige "emmers" die water door het zonnestelsel vervoeren.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen