Tutkijat ovat löytäneet todisteita siitä, että Marsissa on nestemäistä vettä.

Uusi paperi otsikolla Tutkatodisteet Marsin jäätikönalaisesta nestemäisestä vedestä Marsissa julkaistiin Science-lehdessä. Artikkelin mukaan Marsin etelänavan jääkerroksen alla saattaa olla nestemäistä vettä.

"Vettä pidetään yhtenä elämän perusedellytyksistä. Tämä on ensimmäinen Marsista koskaan löydetty vakaa nestemäisen veden alue, ja sitä voitaisiin pitää mahdollisena elinympäristönä", selittää tietoja analysoinut Roberto Orosei, Italiassa sijaitsevan radioastronomian instituutin johtava tutkija.

Tämä löytö on erityisen hämmästyttävä, koska tällaisia maanalaisia järviä on maapallon napojen lähellä, lähinnä Grönlannissa ja Etelämantereella. Yksi näistä järvistä, Etelämantereella sijaitseva jäätikönalainen Whillans-järvi, ei ole ollut maan pinnalla miljooniin vuosiin. Ja äskettäin tutkijat löysivät bakteereja, jotka elävät siellä edelleen täysin eristyksissä.

Vostok-järvi, joka sijaitsee kilometrien pituisen jään alla, on ollut jään peitossa ainakin 15 miljoonaa vuotta. Elämänmuotojen analyysi viittaa siihen, että Vostok-järvessä saattaa olla ainutlaatuinen ekosysteemi, joka perustuu kivien kemikaaleihin auringonvalon sijaan ja joka on elänyt eristyksissä satoja tuhansia vuosia.

AntarcticLakes
Vostok-järven, Etelämantereen suurimman tunnetun jäätikönalaisen järven infografiikka. Nestemäisen veden uskotaan vievän tuhansia vuosia kulkeakseen järven läpi, joka on Pohjois-Amerikan Ontariojärven kokoinen. Luotto: Nicolle Rager-Fuller / NSF.

Tutkijat ovat löytäneet mikro-organismeja myös maanalaisista kaivoksista. Nämä mikro-organismit ovat sukua muinaisille lajeille, jotka elivät aikoinaan vesipitoisissa ympäristöissä. Tällaiset vaellukset herättävät mahdollisuuden, että sama tapahtuu Marsissa - veden vetäytyessä elämä siirtyy syvemmälle maan alle.

Parhaat kuvat vedestä Marsissa

 

Me uskomme, että tieteen on oltava visuaalista. Jos haluat näyttää yksityiskohtia ja saada lukijan kiinnittämään huomiota työhösi, visuaaliset resurssit ovat loistava työkalu.

Siksi valitsin parhaat kuvat tästä tuoreesta löydöstä.

01. Marsin eteläinen napalevy, otettu Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -kiertoradalla. ESA/DLR/FU Berlin

 

ca_0727NID_Mars_South_Polar_Polar_Ice_Cap_online

 

02. Myös Marsin eteläinen napalappu ja Mars Expressin värikoodatut havainnot on sijoitettu päällekkäin paikassa, jossa ne havaittiin. ESA/DLR/FU Berlin

gdgh

 

03. Viimeisenä Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -avaruusalus etsii planeetan etelänavalta nestemäistä vettä. ESA/INAF/Davide Coero Borga

ffs

 

"Seuraa vettä" on ollut yksi NASAn Mars-ohjelman päätavoitteista. Vesi ohjaa tällä hetkellä NASA:n tutkimusta ulommassa aurinkokunnassa. Jupiterin Europa-kuun kaltaiset valtameripalloiset maailmat voivat olla elinkelpoisia. Jopa Ceresin kaltaiset protoplaneetat voivat selittää, miten vesi varastoituu kivisiin "ämpäreihin", jotka kuljettavat vettä läpi aurinkokunnan.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit