Forskare har funnit bevis för att det finns flytande vatten på Mars.

En ny uppsats med titeln Radarbevis för flytande vatten under glaciären på Mars publicerades på Science. Artikeln tyder på att flytande vatten kan finnas under ett lager av is vid Mars sydpol.

"Vatten anses vara en av de grundläggande förutsättningarna för liv. Det här är den första stabila kroppen med flytande vatten som någonsin hittats på Mars, och den skulle kunna betraktas som en potentiell livsmiljö", förklarar Roberto Orosei, en ledande forskare vid Institute of Radioastronomy i Italien som analyserade data.

Denna upptäckt är särskilt fantastisk eftersom det finns underjordiska sjöar som denna nära jordens poler, främst på Grönland och Antarktis. En av dessa sjöar, den subglaciala sjön Whillans i Antarktis, har inte funnits på jordytan på miljontals år. Och nyligen hittade forskare bakterier som fortfarande lever där i fullständig isolering.

Vostoksjön, som ligger under kilometervis av is, har varit istäckt i minst 15 miljoner år. Analyser av livsformerna tyder på att Vostoksjön kan hysa ett unikt ekosystem som bygger på kemikalier i stenar istället för solljus och som har levt isolerat i hundratusentals år.

Antarktiska sjöar
En infografik över Vostoksjön, den största kända subglaciala sjön i Antarktis. Flytande vatten tros ta tusentals år att passera genom sjön, som är lika stor som den nordamerikanska sjön Ontario. Kredit: Nicolle Rager-Fuller / NSF

Forskare har också hittat mikroorganismer under jord i gruvor. Dessa mikroorganismer är släkt med uråldriga arter som en gång levde i vattenrika miljöer. Sådana migrationer ökar möjligheten att samma sak händer på Mars - när vattnet drar sig tillbaka flyttar livet djupare ner under jorden.

De bästa bilderna av vatten på Mars

 

Du vet att vi anser att vetenskap måste vara visuell. Om du vill visa detaljer och få läsaren att uppmärksamma ditt arbete är visuella resurser ett utmärkt verktyg.

Därför har jag valt ut de bästa bilderna av denna nya upptäckt.

01. Mars södra polaris, tagen med Europeiska rymdorganisationens Mars Express-orbiter. ESA/DLR/FU Berlin

 

ca_0727NID_Mars_South_Polar_Ice_Cap_online

 

02. Även Mars södra pollock och Mars Express färgkodade fynd överlagrade på den plats där de upptäcktes. ESA/DLR/FU Berlin

gdgh

 

03. Och för det sista söker Europeiska rymdorganisationens rymdfarkost Mars Express efter flytande vatten vid planetens sydpol. ESA/INAF/Davide Coero Borga

ffs

 

"Följ vattnet" har varit ett av de viktigaste målen för NASA:s Marsprogram. Vatten är för närvarande drivkraften bakom NASA:s utforskning av det yttre solsystemet. Där oceanvärldar - som Jupiters måne Europa - har potential att stödja liv. Även protoplaneter som Ceres kan förklara hur vatten lagras i steniga "hinkar" som transporterar vatten över hela solsystemet.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar