In de wereld van academisch schrijven is opmaak van fundamenteel belang om ideeën effectief over te brengen. Hoewel er veel opmaaktechnieken zijn om te overwegen, is er één krachtig hulpmiddel dat vaak over het hoofd wordt gezien: inspringen. Deze eenvoudige stijl van inspringen, die vaak voorkomt in referentielijsten en bibliografieën, heeft het opmerkelijke vermogen om de visuele aantrekkingskracht en organisatie van je tekst te verbeteren. Academische schrijvers kunnen een lezersvriendelijkere ervaring creëren door effectief gebruik te maken van inspringen, zodat hun werk op een duidelijke en gestructureerde manier wordt gepresenteerd. In dit artikel leggen we uit wat hangend inspringen betekent, hoe je het toepast en hoe deze techniek de kwaliteit van je werk kan verbeteren.

Wat is een hangende inspringing?

Een hangend streepje is een tekstopmaakstijl waarbij alle alinea regels, behalve de eerste regel, inspringen. De volgende regels vallen naar rechts van de vorige regel en laten een korte ruimte over aan de linkerkant. Het wordt vaak gebruikt in referentielijsten, zoals in APA, Chicago stijlen MLAom verschillende bronnen van elkaar te scheiden en te onderscheiden. Qua uiterlijk is een hangende inspringing meestal vijf spaties of 1/2 inch vanaf de linkerkantlijn, waarbij de eerste regel is uitgelijnd met de linkerkantlijn en de volgende regels inspringen. Deze stijl van inspringen helpt om de uitlijning te behouden en verbetert de leesbaarheid, niet alleen in referentielijsten, maar ook in opsommingen en genummerde lijsten. Over het algemeen is een hangende inspringing een visueel signaal voor gemakkelijke verwijzing en focust het op auteursnamen in een bibliografie of referentiesectie.

Een hangend streepje maken in Microsoft Word

Om een hangend streepje te maken in Microsoft Word, kun je de volgende stappen volgen:

 • Open Microsoft Word en navigeer naar het document waar je de hangende inspringing wilt maken.
 • Selecteer de alinea of alinea's die je wilt opmaken met een hangend streepje. Je kunt klikken en slepen met je cursor om de gewenste tekst te markeren, of je kunt Ctrl+A gebruiken om het hele document te selecteren.
 • Ga in het bovenste menu naar het tabblad "Home".
 • Zoek het onderdeel "Alinea" in de werkbalk. Het verschijnt meestal aan de rechterkant van het tabblad "Home" of, voor een korte weg, klik met de rechtermuisknop en kies "Alinea".
 • Zoek naar de kleine pijl in de rechterbenedenhoek van het gedeelte "Alinea" en klik erop. Dit opent het dialoogvenster "Alinea".
 • In het dialoogvenster "Alinea" zou je de sectie "Inspringen" moeten zien. Selecteer onder "Speciaal" "Hangend" in het vervolgkeuzemenu.
 • Stel de gewenste inspringmaten in voor de hangende inspringing. Je kunt de waarde "Door" aanpassen om te bepalen hoe ver de volgende regels zullen inspringen. Gewoonlijk wordt een hangende inspringing ingesteld op ongeveer 0,5 inch (1,27 cm) of volgens de opmaakrichtlijnen die je volgt.
 • Klik op "OK" om de opmaak voor hangend inspringen toe te passen op de geselecteerde alinea's.

De geselecteerde alinea's hebben nu een hangend streepje, waarbij de eerste regel begint bij de linkermarge en de volgende regels naar binnen inspringen. Het inspringen kan gewijzigd of verwijderd worden door dezelfde stappen te volgen en de instellingen in het dialoogvenster "Alinea" aan te passen.

Een hangend streepje maken in Google Documenten

Om een hangend streepje te maken in Google Documenten, kun je de volgende stappen volgen:

 • Open Google Docs en navigeer naar het document waarin je de hangende inspringing wilt maken.
 • Selecteer de alinea of alinea's die je wilt opmaken met een hangend streepje. Je kunt klikken en slepen met je cursor om de gewenste tekst te markeren, of je kunt Ctrl+A (Windows) of Command+A (Mac) gebruiken om het hele document te selecteren.
 • Ga in het bovenste menu naar het tabblad "Opmaak".
 • Beweeg de muis over de optie "Uitlijnen en inspringen" in het menu.
 • Klik in het submenu dat verschijnt op "Inspringopties".
 • Ga in het dialoogvenster "Inspringen" dat wordt geopend naar de sectie "Speciaal inspringen".
 • Selecteer onder "Speciaal inspringen" "Hangend" in het vervolgkeuzemenu.
 • Stel de gewenste inspringmaten in voor de hangende inspringing. Je kunt de waarde "Door" aanpassen om te bepalen hoe ver de volgende regels zullen inspringen. Gewoonlijk wordt een hangende inspringing ingesteld op ongeveer 0,5 inch (1,27 cm) of volgens de opmaakrichtlijnen die je volgt.
 • Klik op "Toepassen" om de opmaak voor hangend inspringen toe te passen op de geselecteerde alinea's.

De geselecteerde alinea's hebben nu een hangend streepje, waarbij de eerste regel begint bij de linkerkantlijn en de volgende regels naar binnen inspringen.

Je kunt de hangende inspringing wijzigen of verwijderen door dezelfde stappen te volgen en de instellingen in het dialoogvenster "Inspringing" aan te passen.

Hangend inspringen in Google Slides (sneltoets)

In Google Slides kun je een hangend streepje maken met een sneltoets. Volg deze stappen:

 • Open je presentatie in Google Slides.
 • Selecteer de tekst waarop je een hangend streepje wilt toepassen.
 • Druk op de toets "Shift" + Enter.
 • Druk op de Tab-toets.
 • De geselecteerde tekst zal nu een hangend streepje hebben, waarbij volgende regels inspringen vanaf de linkerkantlijn.

Met de sneltoets "Ctrl+Shift+M" (of "Cmd+Shift+M" op de Mac) kun je snel en gemakkelijk een hangend streepje maken in Google Slides zonder dat je de opmaakopties handmatig hoeft te openen.

Hangende streepjes in verwijzingslijsten

Hangende streepjes worden veel gebruikt in verschillende citatiestijlen, zoals APA (American Psychological Association), MLA (Modern Language Association) en Chicago stijl. Deze stijlen hebben specifieke richtlijnen voor inspringingen, inclusief de grootte van de inspringing, zoals een halve inch of vijf spaties vanaf de linkerkantlijn.

Door hangende streepjes te gebruiken in referentielijsten kunnen onderzoekers, schrijvers en studenten een consistent en professioneel ogend document maken dat voldoet aan de opmaakstandaarden van de gekozen citatiestijl. Het maakt het eenvoudig om specifieke referenties in de lijst te scannen en terug te vinden.

MLA inspringen

In MLA (Modern Language Association) stijl, is een hangend streepje een specifieke opmaakstijl die wordt gebruikt op de pagina met aangehaalde werken of bibliografie. Het wordt toegepast op elke vermelding om de citatie leesbaarder en overzichtelijker te maken. De hangende inspringing wordt gekenmerkt door het inspringen van de tweede en volgende regels van elk citaat, terwijl de eerste regel gelijk blijft met de linkerkantlijn.

Volg deze richtlijnen om een hangend streepje te maken in MLA-stijl:

 • Begin met de eerste regel van het citaat uitgelijnd met de linkerkantlijn.
 • Laat de tweede en volgende regels van elk citaat vijf spaties of 0,5 inch inspringen vanaf de linkerkantlijn.
 • Handhaaf deze inspringing voor alle vermeldingen op de pagina met geciteerde werken of de bibliografie.
 • Dubbele spatie op de hele pagina met geciteerde werken, zowel binnen als tussen de citaten.

Het inspringende streepje helpt lezers om snel verschillende citaten te herkennen en te onderscheiden, waardoor het gemakkelijker wordt om specifieke bronnen te vinden. Het is belangrijk om consequent gebruik te maken van het inspringende streepje op je pagina met geciteerde werken om een professionele en georganiseerde uitstraling te behouden.

Hier is een voorbeeld van een MLA Works Cited-pagina met hangende inspringing:

Raadpleeg altijd de MLA stijlgids of de richtlijnen van je docent voor specifieke instructies over opmaak en citeervereisten.

APA inspringen

In APA (American Psychological Association) stijl, is een hangend streepje een specifieke opmaakstijl die gebruikt wordt in de referentielijst of bibliografie. Het wordt toegepast op elke vermelding om de leesbaarheid en organisatie te verbeteren. De hangende inspringing wordt gekenmerkt door het inspringen van de tweede en volgende regels van elke referentie, terwijl de eerste regel gelijk blijft met de linkermarge.

Volg deze richtlijnen om een hangend streepje te maken in APA stijl:

 • Begin met de eerste regel van de referentie uitgelijnd met de linkerkantlijn.
 • Laat de tweede en volgende regels van elke referentie vijf spaties of 0,5 inch inspringen vanaf de linkerkantlijn.
 • Handhaaf deze inspringing voor alle vermeldingen in de referentielijst.
 • Dubbele spaties in de volledige referentielijst, zowel binnen als tussen referenties.

Raadpleeg altijd de APA stijlgids of de richtlijnen van je docent voor specifieke instructies over opmaak en citeervereisten.

Visueel aantrekkelijke cijfers voor je onderzoek

Mind the Graph ondersteunt wetenschappers bij het maken van visueel aantrekkelijke figuren voor hun onderzoek. Het biedt een breed scala aan aanpasbare wetenschappelijke illustraties, sjablonen en ontwerptools, waarmee onderzoekers boeiende visuals kunnen maken die hun bevindingen effectief overbrengen. Met de mogelijkheid om gegevens in grafieken te integreren en kleuren, lettertypen en stijlen aan te passen, kunnen wetenschappers hun figuren aanpassen aan hun onderzoeksstijl en de visuele impact van hun werk creëren, waardoor het toegankelijker en gedenkwaardiger wordt voor een breder publiek.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen