În lumea scrierilor academice, formatarea este fundamentală pentru a comunica eficient ideile. Deși există multe tehnici de formatare care trebuie luate în considerare, un instrument puternic, adesea trecut cu vederea, este indentarea suspendată. Acest stil simplu de indentare, întâlnit în mod obișnuit în listele de referințe și în bibliografii, are capacitatea remarcabilă de a crește atractivitatea vizuală și organizarea scrierilor dumneavoastră. Scriitorii academici pot crea o experiență mai prietenoasă pentru cititor atunci când folosesc în mod eficient liniuța suspendată, asigurându-se că munca lor este prezentată într-un mod clar și structurat. În acest articol, vom explica semnificația liniuței suspendate, vom învăța cum să o implementăm și vom explora modul în care această tehnică poate ridica calitatea scrierii dumneavoastră.

Ce este o liniuță de suspendare?

O indentare suspendată este un stil de formatare a textului în care toate liniile paragrafului, cu excepția primei linii, sunt indentate. Liniile următoare coboară la dreapta liniei anterioare, lăsând un spațiu scurt în stânga. Acest stil este utilizat în mod obișnuit în listele de referințe, cum ar fi în APA, Stil Chicago, și MLA, pentru a separa și diferenția între diferite surse. Din punct de vedere al aspectului, o indentare suspendată este de obicei de cinci spații sau 1/2 inch de la marginea stângă, cu primul rând aliniat cu marginea stângă și rândurile următoare indentate. Acest stil de indentare ajută la menținerea alinierii și îmbunătățește lizibilitatea, nu numai în listele de referințe, ci și în listele punctate și numerotate. În general, o indentare suspendată este un indiciu vizual pentru o referință ușoară și pune accentul pe numele autorilor într-o bibliografie sau într-o secțiune de referințe.

Crearea unei liniuțe suspendate în Microsoft Word

Pentru a crea o indentare suspendată în Microsoft Word, puteți urma acești pași:

 • Deschideți Microsoft Word și navigați până la documentul în care doriți să faceți liniuța suspendată.
 • Selectați paragraful sau paragrafele pe care doriți să le formatați cu o indentare suspendată. Puteți face clic și glisa cursorul pentru a evidenția textul dorit sau puteți utiliza Ctrl+A pentru a selecta întregul document.
 • În meniul de sus, accesați fila "Home".
 • Găsiți secțiunea "Paragraph" din bara de instrumente. Aceasta apare de obicei în partea dreaptă a filei "Acasă" sau, pentru o cale scurtă, faceți clic dreapta și alegeți "Paragraf".
 • Căutați săgeata mică din colțul din dreapta jos al secțiunii "Paragraph" și faceți clic pe ea. Astfel, se va deschide caseta de dialog "Paragraph".
 • În caseta de dialog "Paragraph", ar trebui să vedeți secțiunea "Indentation". În secțiunea "Special", selectați "Hanging" din meniul derulant.
 • Setați măsurătorile dorite pentru crestătura de suspendare. Puteți ajusta valoarea "By" pentru a determina cât de mult vor fi indentate liniile următoare. În mod obișnuit, o liniuță de suspendare este setată la aproximativ 1,27 cm (0,5 inch) sau în funcție de orientările de formatare pe care le urmați.
 • Faceți clic pe "OK" pentru a aplica formatarea indentației suspendate la paragrafele selectate.

Paragrafele selectate vor avea acum o indentare suspendată, cu primul rând începând de la marginea stângă și liniile următoare indentate spre interior. Indentarea suspendată poate fi modificată sau eliminată urmând aceiași pași și ajustând setările din caseta de dialog "Paragraph".

Crearea unei liniuțe suspendate în Google Docs

Pentru a crea o indentare suspendată în Google Docs, puteți urma acești pași:

 • Deschideți Google Docs și navigați până la documentul în care doriți să creați liniuța suspendată.
 • Selectați paragraful sau paragrafele pe care doriți să le formatați cu o indentare suspendată. Puteți face clic și glisa cursorul pentru a evidenția textul dorit sau puteți utiliza Ctrl+A (Windows) sau Command+A (Mac) pentru a selecta întregul document.
 • În meniul de sus, mergeți la fila "Format".
 • Treceți peste opțiunea "Align & Indent" din meniu.
 • În submeniul care apare, faceți clic pe "Indentation options".
 • În caseta de dialog "Indentare" care se deschide, localizați secțiunea "Indentare specială".
 • La "Special indent", selectați "Hanging" din meniul derulant.
 • Setați măsurătorile dorite pentru crestătura de suspendare. Puteți ajusta valoarea "By" pentru a determina cât de mult vor fi indentate liniile următoare. În mod obișnuit, o liniuță de suspendare este setată la aproximativ 1,27 cm (0,5 inch) sau în funcție de orientările de formatare pe care le urmați.
 • Faceți clic pe "Apply" (Aplicați) pentru a aplica formatarea indentării suspendate la paragrafele selectate.

Paragrafele selectate vor avea acum o indentare suspendată, cu primul rând începând de la marginea stângă și liniile următoare indentate spre interior.

Puteți modifica sau elimina liniuța suspendată urmând aceiași pași și ajustând setările din caseta de dialog "Indentare".

Hanging Indent în Google Slides (comandă rapidă de la tastatură)

În Google Slides, puteți crea o indentare suspendată folosind o comandă rapidă de la tastatură. Urmați acești pași:

 • Deschideți prezentarea în Google Slides.
 • Selectați textul căruia doriți să îi aplicați o indentare suspendată.
 • Apăsați tasta "Shift" + Enter.
 • Apăsați tasta Tab.
 • Textul selectat va avea acum o indentație suspendată, iar liniile următoare vor fi indentate față de marginea stângă.

Utilizarea comenzii rapide de la tastatură "Ctrl+Shift+M" (sau "Cmd+Shift+M" pe Mac) vă permite să creați rapid și ușor o indentare suspendată în Google Slides, fără a fi nevoie să accesați manual opțiunile de formatare.

Indentări suspendate în listele de referințe

Indentările suspendate sunt utilizate pe scară largă în diferite stiluri de citare, cum ar fi APA (American Psychological Association), MLA (Modern Language Association) și Stil Chicago. Aceste stiluri au linii directoare specifice pentru a agăța liniuțe, inclusiv dimensiunea liniuței, cum ar fi jumătate de inch sau cinci spații de la marginea stângă.

Utilizând liniuțe suspendate în listele de referințe, cercetătorii, scriitorii și studenții pot crea un document coerent și cu aspect profesional care respectă standardele de formatare ale stilului de citare ales. Aceasta permite o scanare și o localizare ușoară a referințelor specifice în cadrul listei.

MLA Hanging Indent

În MLA (Modern Language Association), o liniuță suspendată este un stil de formatare specific utilizat în pagina de lucrări citate sau în bibliografie. Acesta se aplică la fiecare intrare pentru a face citarea mai ușor de citit și mai organizată. Indentarea suspendată se caracterizează prin retragerea celui de-al doilea rând și a rândurilor următoare ale fiecărei citări, în timp ce primul rând rămâne la același nivel cu marginea stângă.

Pentru a crea o indentare suspendată în stilul MLA, urmați aceste instrucțiuni:

 • Începeți cu primul rând al citatului, aliniat cu marginea stângă.
 • Indentați al doilea și următoarele rânduri din fiecare citat cu 0,5 inci sau cinci spații față de marginea din stânga.
 • Mențineți această indentare pentru toate intrările din pagina de lucrări citate sau din bibliografie.
 • Folosiți spațiu dublu pe întreaga pagină de lucrări citate, inclusiv în interiorul și între citate.

Indentarea suspendată îi ajută pe cititori să identifice rapid și să facă diferența între diferitele citate, facilitând astfel localizarea surselor specifice. Este important să asigurați o utilizare consecventă a liniuței suspendate în întreaga pagină de lucrări citate pentru a menține un aspect profesional și organizat.

Iată un exemplu de pagină MLA Works Cited Page cu indentare suspendată:

Consultați întotdeauna ghidul de stil MLA sau ghidurile furnizate de instructorul dumneavoastră pentru instrucțiuni specifice privind cerințele de formatare și citare.

APA Hanging Indent

În APA (Asociația Americană de Psihologie), o liniuță suspendată este un stil de formatare specific utilizat în lista de referințe sau în bibliografie. Acesta se aplică fiecărei intrări pentru a îmbunătăți lizibilitatea și organizarea. Indentarea suspendată se caracterizează prin indentarea celui de-al doilea rând și a rândurilor următoare ale fiecărei referințe, în timp ce primul rând rămâne la același nivel cu marginea stângă.

Pentru a crea o indentare suspendată în stilul APA, urmați aceste instrucțiuni:

 • Începeți cu primul rând al referinței, aliniat cu marginea stângă.
 • Indentați al doilea și următoarele rânduri ale fiecărei referințe cu 0,5 inci sau cinci spații de la marginea stângă.
 • Mențineți această indentare pentru toate intrările din lista de referințe.
 • Folosiți spațiu dublu în întreaga listă de referințe, atât în interiorul referințelor, cât și între referințe.

Consultați întotdeauna ghidul de stil APA sau ghidurile furnizate de instructorul dumneavoastră pentru instrucțiuni specifice privind cerințele de formatare și citare.

Cifre atractive din punct de vedere vizual pentru cercetarea dumneavoastră

Mind the Graph sprijină oamenii de știință în crearea de cifre atractive din punct de vedere vizual pentru cercetările lor. Acesta oferă o gamă largă de ilustrații științifice personalizabile, șabloane și instrumente de proiectare, permițând cercetătorilor să creeze imagini atractive care să comunice în mod eficient rezultatele lor. Cu posibilitatea de a integra date în grafice și de a personaliza culorile, fonturile și stilurile, oamenii de știință își pot personaliza figurile pentru a se potrivi cu stilul lor de cercetare și pentru a crea impactul vizual al muncii lor, făcându-le mai accesibile și mai ușor de reținut pentru un public mai larg.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane