Akateemisen kirjoittamisen maailmassa muotoilu on olennaisen tärkeää ajatusten tehokkaan esittämisen kannalta. Vaikka muotoilutekniikoita on monia, yksi tehokas työkalu, joka usein unohdetaan, on riippuva sisennys. Tällä yksinkertaisella sisennystyylillä, jota käytetään yleisesti lähdeluetteloissa ja kirjallisuusluetteloissa, on huomattava kyky lisätä kirjoituksesi visuaalista houkuttelevuutta ja järjestystä. Akateemiset kirjoittajat voivat luoda lukijaystävällisemmän kokemuksen, kun he käyttävät roikkuvaa sisennystä tehokkaasti ja varmistavat, että heidän työnsä esitetään selkeästi ja jäsennellysti. Tässä artikkelissa selvitämme roikkuvan sisennyksen merkityksen, opimme, miten sitä käytetään, ja tutkimme, miten tämä tekniikka voi parantaa kirjoituksesi laatua.

Mikä on roikkuva sisennys?

Riippuva sisennys on tekstin muotoilutyyli, jossa kaikki kappaleen rivit ensimmäistä riviä lukuun ottamatta ovat sisennettyinä. Seuraavat rivit siirtyvät edellisen rivin oikealle puolelle, jolloin vasemmalle jää lyhyt väli. Sitä käytetään yleisesti lähdeluetteloissa, kuten viitteissä. APA, Chicagon tyyliinja MLA, erottaa ja erottaa eri lähteet toisistaan. Ulkonäöltään roikkuva sisennys on yleensä viisi välilyöntiä tai 1/2 tuumaa vasemmasta marginaalista, ja ensimmäinen rivi on linjassa vasemman marginaalin kanssa ja seuraavat rivit ovat sisennettyjä. Tämä sisennystyyli auttaa säilyttämään tasauksen ja parantaa luettavuutta paitsi lähdeluetteloissa myös luetteloissa ja numeroituihin luetteloihin sisältyvissä luetteloissa. Yleisesti ottaen roikkuva sisennys on visuaalinen vihje, joka helpottaa viittaamista ja korostaa kirjoittajien nimiä kirjallisuusluettelossa tai viiteosassa.

Luominen roikkuva sisennys Microsoft Wordissa

Voit luoda riippuvan sisennyksen Microsoft Wordissa seuraavasti:

 • Avaa Microsoft Word ja siirry asiakirjaan, johon haluat tehdä riippuvan sisennyksen.
 • Valitse kappale tai kappaleet, jotka haluat muotoilla riippuvalla sisennyksellä. Voit korostaa haluamasi tekstin napsauttamalla ja vetämällä kohdistinta tai valita koko asiakirjan Ctrl+A-näppäimillä.
 • Siirry ylävalikossa välilehdelle "Koti".
 • Etsi työkalurivin "Kappale"-osio. Se näkyy yleensä "Home"-välilehden oikealla puolella, tai jos haluat lyhyen reitin, napsauta hiiren kakkospainiketta ja valitse "Paragraph".
 • Etsi "Kappale"-osion oikeassa alakulmassa oleva pieni nuoli ja napsauta sitä. Tämä avaa "Kappale"-valintaikkunan.
 • "Kappale"-valintaikkunassa sinun pitäisi nähdä "Sisällyttäminen"-osio. Valitse "Special" -kohdassa "Hanging" (roikkuva) pudotusvalikosta.
 • Aseta halutut sisennyksen mitat riippuvalle sisennykselle. Voit säätää "By"-arvoa määrittääksesi, kuinka pitkälle seuraavat rivit sisennetään. Yleensä roikkuva sisennys asetetaan noin 1,27 cm:n (0,5 tuumaa) tai noudattamiesi muotoiluohjeiden mukaan.
 • Napsauta "OK" soveltaaksesi roikkuvan sisennyksen muotoilua valittuihin kappaleisiin.

Valituissa kappaleissa on nyt riippuva sisennys, jolloin ensimmäinen rivi alkaa vasemmasta marginaalista ja seuraavat rivit sisenevät sisäänpäin. Riippuva sisennys voidaan muuttaa tai poistaa noudattamalla samoja ohjeita ja säätämällä asetuksia "Kappale"-valintaikkunassa.

Riippuvan sisennyksen luominen Google Docsissa

Voit luoda riippuvan sisennyksen Google Docsissa seuraavasti:

 • Avaa Google Docs ja siirry asiakirjaan, johon haluat luoda riippuvan sisennyksen.
 • Valitse kappale tai kappaleet, jotka haluat muotoilla riippuvalla sisennyksellä. Voit korostaa haluamasi tekstin napsauttamalla ja vetämällä kohdistinta tai valita koko asiakirjan käyttämällä Ctrl+A (Windows) tai Command+A (Mac).
 • Siirry ylävalikossa välilehdelle "Muotoilu".
 • Vie hiiren kursori valikon "Align & Indent" -vaihtoehdon päälle.
 • Napsauta avautuvassa alivalikossa "sisennysasetukset".
 • Etsi avautuvasta "sisennys" -valintaikkunasta kohta "Erityinen sisennys".
 • Valitse "Erityinen sisennys" -kohdassa pudotusvalikosta "Riippuva".
 • Aseta halutut sisennyksen mitat riippuvalle sisennykselle. Voit säätää "By"-arvoa määrittääksesi, kuinka pitkälle seuraavat rivit sisennetään. Yleensä roikkuva sisennys asetetaan noin 1,27 cm:n (0,5 tuumaa) tai noudattamiesi muotoiluohjeiden mukaan.
 • Napsauta "Käytä", jos haluat soveltaa roikkuvan sisennyksen muotoilua valittuihin kappaleisiin.

Valituissa kappaleissa on nyt riippuva sisennys, jolloin ensimmäinen rivi alkaa vasemmasta marginaalista ja seuraavat rivit sisenevät sisäänpäin.

Voit muuttaa tai poistaa roikkuvan sisennyksen noudattamalla samoja vaiheita ja säätämällä asetuksia "sisennys"-valintaikkunassa.

Riippuva sisennys Google Slidesissa (näppäimistön pikavalinta)

Google Slidesissa voit luoda riippuvan sisennyksen pikanäppäimellä. Seuraa näitä ohjeita:

 • Avaa esityksesi Google Slidesissa.
 • Valitse teksti, johon haluat soveltaa riippuvaa sisennystä.
 • Paina "Shift"-näppäintä + Enter.
 • Paina Tab-näppäintä.
 • Valittuun tekstiin tulee nyt roikkuva sisennys, ja seuraavat rivit sisennetään vasemmasta marginaalista.

Käyttämällä pikanäppäintä "Ctrl+Shift+M" (tai "Cmd+Shift+M" Macissa) voit nopeasti ja helposti luoda riippuvan sisennyksen Google Slidesissa ilman, että sinun tarvitsee avata muotoiluvaihtoehtoja manuaalisesti.

Riippuvat sisennykset viiteluetteloissa

Riippuvia sisennyksiä käytetään laajalti erilaisissa viittaustyyleissä, kuten APA (American Psychological Association), MLA (Modern Language Association) ja MLA (Modern Language Association). Chicagon tyyliin. Näillä tyyleillä on erityiset ohjeet sisennyksiä varten, mukaan lukien sisennyksen koko, kuten puoli tuumaa tai viisi välilyöntiä vasemmasta marginaalista.

Käyttämällä riippuvia sisennyksiä lähdeluetteloissa tutkijat, kirjoittajat ja opiskelijat voivat luoda johdonmukaisen ja ammattimaisen näköisen asiakirjan, joka noudattaa valitun viittaustyylin muotoilustandardeja. Se mahdollistaa helpon skannauksen ja tiettyjen viitteiden löytämisen luettelosta.

MLA riippuva sisennys

Osoitteessa MLA (Modern Language Association) tyylin mukaan roikkuva sisennys on erityinen muotoilutyyli, jota käytetään siteeratussa teoksessa tai kirjallisuusluettelossa. Sitä käytetään jokaiseen merkintään, jotta viittaus olisi luettavampi ja järjestetympi. Roikkuvalle sisennykselle on ominaista, että kunkin lainauksen toinen ja sitä seuraavat rivit sisennetään, kun taas ensimmäinen rivi pysyy vasemman marginaalin tasalla.

Voit luoda MLA-tyylisen riippuvan sisennyksen noudattamalla seuraavia ohjeita:

 • Aloita lainauksen ensimmäinen rivi vasemman marginaalin suuntaisesti.
 • Kunkin lainauksen toinen ja sitä seuraavat rivit on sisennyttävä 0,5 tuumaa tai viisi välilyöntiä vasemmasta marginaalista.
 • Säilytä tämä sisennys kaikissa viittaussivun tai kirjallisuusluettelon merkinnöissä.
 • Käytä kaksoisvälilyöntiä koko siteerattujen teosten sivulla, myös siteerausten sisällä ja välillä.

Riippuva sisennys auttaa lukijaa tunnistamaan ja erottamaan nopeasti eri viittaukset toisistaan, mikä helpottaa tiettyjen lähteiden löytämistä. On tärkeää varmistaa, että roikkuvan sisennyksen käyttö on johdonmukaista koko siteeratun teossivun ajan, jotta ulkoasu pysyy ammattimaisena ja järjestäytyneenä.

Tässä on esimerkki MLA Works Cited -sivusta, jossa on roikkuva sisennys:

Katso aina MLA-tyylioppaasta tai opettajasi antamista ohjeista tarkat ohjeet muotoilu- ja viittausvaatimuksista.

APA riippuva sisennys

Osoitteessa APA (American Psychological Association) mukaan roikkuva sisennys on erityinen muotoilutyyli, jota käytetään lähdeluettelossa tai kirjallisuusluettelossa. Sitä sovelletaan jokaiseen merkintään luettavuuden ja järjestyksen parantamiseksi. Roikkuvalle sisennykselle on ominaista, että jokaisen viitteen toinen ja sitä seuraavat rivit sisenevät, kun taas ensimmäinen rivi pysyy vasemman marginaalin tasalla.

Jos haluat luoda riippuvan sisennyksen APA-tyyliin, noudata seuraavia ohjeita:

 • Aloita viitteen ensimmäinen rivi vasemman marginaalin suuntaisesti.
 • Kunkin viittauksen toinen ja sitä seuraavat rivit on sisennyttävä 0,5 tuumaa tai viisi välilyöntiä vasemmasta marginaalista.
 • Säilytä tämä sisennys kaikissa lähdeluettelon merkinnöissä.
 • Käytä kaksoisvälilyöntiä koko lähdeluettelossa, sekä lähdeluettelon sisällä että lähdeluettelon välillä.

Katso aina APA-tyylioppaasta tai opettajasi antamista ohjeista tarkat ohjeet muotoilu- ja viittausvaatimuksista.

Visuaalisesti houkuttelevia lukuja tutkimusta varten

Mind the Graph tukee tutkijoita visuaalisesti houkuttelevien lukujen luomisessa heidän tutkimuksiaan varten. Se tarjoaa laajan valikoiman mukautettavia tieteellisiä kuvituksia, malleja ja suunnittelutyökaluja, joiden avulla tutkijat voivat luoda kiinnostavia visuaalisia kuvia, jotka viestivät tehokkaasti heidän tuloksistaan. Kun tutkijat voivat integroida tietoja kaavioihin ja mukauttaa värejä, fontteja ja tyylejä, he voivat muokata lukujaan vastaamaan tutkimustyyliään ja luoda työnsä visuaalisen vaikutuksen, mikä tekee siitä helpommin lähestyttävää ja mieleenpainuvampaa laajemmalle yleisölle.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit