Inden for akademisk skrivning er formatering grundlæggende for effektivt at kommunikere ideer. Der er mange formateringsteknikker at overveje, men et effektivt værktøj, der ofte overses, er det hængende indryk. Denne enkle indrykningsstil, som ofte ses i referencelister og bibliografier, har den bemærkelsesværdige evne at øge den visuelle appel og organiseringen af din tekst. Akademiske skribenter kan skabe en mere læservenlig oplevelse, når de effektivt bruger hængende indrykning, hvilket sikrer, at deres arbejde præsenteres på en klar og struktureret måde. I denne artikel vil vi forklare betydningen af hængende indrykning, lære at implementere den og udforske, hvordan denne teknik kan højne kvaliteten af din tekst.

Hvad er en hængende indrykning?

En hængende indrykning er en tekstformateringsstil, hvor alle afsnitslinjer, undtagen den første linje, er indrykket. De efterfølgende linjer falder til højre for den foregående linje og efterlader et kort mellemrum til venstre. Det bruges ofte i referencelister, som f.eks. i APA, Chicago-stil, og MLA, for at adskille og differentiere mellem forskellige kilder. Udseendemæssigt er en hængende indrykning typisk fem mellemrum eller 1/2 tomme fra venstre margen, med den første linje på linje med venstre margen og efterfølgende linjer indrykket. Denne indrykningsstil hjælper med at opretholde linjeføringen og forbedrer læsbarheden, ikke kun i referencelister, men også i punktopstillinger og nummererede lister. Overordnet set er en hængende indrykning et visuelt tegn, der gør det nemt at finde referencer og fokuserer på forfatternavne i en bibliografi eller et referenceafsnit.

Oprettelse af en hængende indrykning i Microsoft Word

Hvis du vil lave et hængende indryk i Microsoft Word, kan du følge disse trin:

 • Åbn Microsoft Word, og naviger til det dokument, hvor du vil lave det hængende indryk.
 • Vælg det eller de afsnit, du vil formatere med en hængende indrykning. Du kan klikke og trække markøren for at fremhæve den ønskede tekst, eller du kan bruge Ctrl+A til at vælge hele dokumentet.
 • I topmenuen skal du gå til fanen "Hjem".
 • Find afsnittet "Paragraph" i værktøjslinjen. Den vises normalt i højre side af fanebladet "Hjem", eller for en kort vej skal du højreklikke og vælge "Afsnit".
 • Se efter den lille pil i nederste højre hjørne af afsnittet "Paragraph", og klik på den. Dette vil åbne dialogboksen "Afsnit".
 • I dialogboksen "Afsnit" bør du se afsnittet "Indrykning". Under "Special" skal du vælge "Hængende" fra drop-down-menuen.
 • Indstil de ønskede indrykningsmål for den hængende indrykning. Du kan justere værdien "By" for at bestemme, hvor langt de efterfølgende linjer skal indrykkes. Typisk indstilles et hængende indryk til omkring 1,27 cm (0,5 tommer) eller i henhold til de formateringsretningslinjer, du følger.
 • Klik på "OK" for at anvende formatteringen med hængende indrykning på de valgte afsnit.

De valgte afsnit vil nu have et hængende indryk, hvor den første linje starter ved venstre margen, og de efterfølgende linjer indrykkes indad. Den hængende indrykning kan ændres eller fjernes ved at følge de samme trin og justere indstillingerne i dialogboksen "Afsnit".

Oprettelse af en hængende indrykning i Google Docs

For at oprette et hængende indryk i Google Docs kan du følge disse trin:

 • Åbn Google Docs, og naviger til det dokument, hvor du vil lave det hængende indryk.
 • Vælg det eller de afsnit, du vil formatere med en hængende indrykning. Du kan klikke og trække markøren for at fremhæve den ønskede tekst, eller du kan bruge Ctrl+A (Windows) eller Command+A (Mac) til at vælge hele dokumentet.
 • I topmenuen skal du gå til fanen "Format".
 • Hold markøren over "Align & Indent" i menuen.
 • I den undermenu, der vises, skal du klikke på "Indrykningsmuligheder".
 • I dialogboksen "Indrykning", der åbnes, skal du finde afsnittet "Særlig indrykning".
 • Under "Special indent" skal du vælge "Hanging" fra drop-down-menuen.
 • Indstil de ønskede indrykningsmål for den hængende indrykning. Du kan justere værdien "By" for at bestemme, hvor langt de efterfølgende linjer skal indrykkes. Typisk indstilles et hængende indryk til omkring 1,27 cm (0,5 tommer) eller i henhold til de formateringsretningslinjer, du følger.
 • Klik på "Anvend" for at anvende formatteringen med hængende indrykning på de valgte afsnit.

De valgte afsnit vil nu have en hængende indrykning, hvor den første linje starter ved venstre margen, og de efterfølgende linjer rykkes indad.

Du kan ændre eller fjerne den hængende indrykning ved at følge de samme trin og justere indstillingerne i dialogboksen "Indrykning".

Hængende indrykning i Google Slides (tastaturgenvej)

I Google Slides kan du oprette en hængende indrykning ved hjælp af en tastaturgenvej. Følg disse trin:

 • Åbn din præsentation i Google Slides.
 • Vælg den tekst, du vil give et hængende indryk.
 • Tryk på "Shift"-tasten + Enter.
 • Tryk på tabulatortasten.
 • Den valgte tekst vil nu have et hængende indryk, med efterfølgende linjer indrykket fra venstre margen.

Med tastaturgenvejen "Ctrl+Shift+M" (eller "Cmd+Shift+M" på Mac) kan du hurtigt og nemt lave et hængende indryk i Google Slides uden at skulle gå ind i formateringsindstillingerne manuelt.

Hængende indrykninger i referencelister

Hængende indrykninger bruges i vid udstrækning i forskellige citationsstile, f.eks. APA (American Psychological Association), MLA (Modern Language Association), og Chicago-stil. Disse stilarter har specifikke retningslinjer for hængende indrykninger, herunder indrykningsstørrelsen, såsom en halv tomme eller fem mellemrum fra venstre margen.

Ved at bruge hængende indrykninger i referencelister kan forskere, forfattere og studerende skabe et ensartet og professionelt udseende dokument, der overholder formateringsstandarderne for den valgte citationstil. Det gør det nemt at scanne og finde specifikke referencer i listen.

MLA hængende indrykning

I MLA (Modern Language Association) er en hængende indrykning en specifik formateringsstil, der bruges i den citerede side eller bibliografi. Det anvendes på hver post for at gøre citatet mere læseligt og organiseret. Hængende indrykning er kendetegnet ved, at anden og efterfølgende linje i hver henvisning indrykkes, mens den første linje forbliver i flugt med venstre margen.

Følg disse retningslinjer for at lave et hængende indryk i MLA-stil:

 • Begynd med den første linje i citatet på linje med venstre margen.
 • Indryk den anden og efterfølgende linje i hvert citat med 0,5 tommer eller fem mellemrum fra venstre margen.
 • Bevar denne indrykning for alle poster i den citerede side eller bibliografien.
 • Dobbeltafstand på hele den citerede side, både inden for og mellem citaterne.

Det hængende led hjælper læserne med hurtigt at identificere og skelne mellem forskellige citater, hvilket gør det lettere at finde specifikke kilder. Det er vigtigt at sikre konsekvent brug af hængende indrykning på hele din side med kildehenvisninger for at bevare et professionelt og organiseret udseende.

Her er et eksempel på en MLA Works Cited Page med hængende indrykning:

Se altid MLA Style Guide eller retningslinjerne fra din underviser for specifikke instruktioner om formatering og citatkrav.

APA hængende indrykning

I APA (American Psychological Association) er en hængende indrykning en specifik formateringsstil, der bruges i referencelisten eller bibliografien. Det anvendes på hver post for at forbedre læsbarheden og organiseringen. Hængende indrykning er kendetegnet ved, at anden og efterfølgende linje i hver reference indrykkes, mens den første linje forbliver på linje med venstre margen.

Følg disse retningslinjer for at lave et hængende indryk i APA-stil:

 • Start med den første linje i referencen på linje med venstre margen.
 • Indryk den anden og efterfølgende linjer i hver reference med 0,5 tommer eller fem mellemrum fra venstre margen.
 • Bevar denne indrykning for alle poster i referencelisten.
 • Dobbeltafstand i hele referencelisten, både inden for og mellem referencerne.

Se altid APA Style Guide eller retningslinjerne fra din underviser for specifikke instruktioner om formatering og citatkrav.

Visuelt tiltalende figurer til din forskning

Mind the Graph hjælper forskere med at skabe visuelt tiltalende figurer til deres forskning. Det giver en bred vifte af videnskabelige illustrationer, skabeloner og designværktøjer, der kan tilpasses, så forskere kan skabe engagerende visualiseringer, der effektivt kommunikerer deres resultater. Med muligheden for at integrere data i grafer og tilpasse farver, skrifttyper og stilarter kan forskere tilpasse deres figurer, så de matcher deres forskningsstil og skaber visuel effekt af deres arbejde, hvilket gør det mere tilgængeligt og mindeværdigt for et bredere publikum.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner