De cijfers over de dodelijkheid van het coronavirus lopen sterk uiteen. Terwijl de autoriteiten in Italië een sterftecijfer van ongeveer 8-9% rapporteren, hebben Duitsland en Japan cijfers gemeld die dichter bij 1-2% liggen.

Waarom gebeurt dat?

Het cijferrapport van vandaag was iets meer dan 6.000 sterfgevallen voor 64.000 bevestigde infecties met het coronavirus. Dat is een sterftecijfer van 9,3%. Behoorlijk hoog, zorgwekkend.

Japan meldde echter 33 sterfgevallen uit ~1K gevallen (3,3% sterftecijfer) en Duitsland meldde slechts 159 sterfgevallen in bijna 34K bevestigde gevallen... wacht, dat is slechts 0,5% sterftecijfer. 

Coronavirus letaliteit: is het sterftecijfer 8 of 0,8% in Italië?
Zes keer lager dan Japan en bijna 20 keer lager dan Italië. Wat doet Duitsland anders?

Ik heb al een mening, maar laten we alle beschikbare informatie bekijken theorieën:
 1) De meest voor de hand liggende: het gezondheidsstelsel in Duitsland is beter uitgerust
2) De Duitsers gebruiken innovatieve behandelingen
3) Duitsland staat nog aan het begin van de uitbraak, dus er was niet "genoeg tijd" voor het sterftecijfer om te stabiliseren.

En het minder voor de hand liggende: ze testen gewoon meer mensen.

Hoeveel invloed heeft het? TIEN KEER, minstens. Ze testen tien keer meer mensen en dat is wat het sterftecijfer zo omlaag brengt, dus in werkelijkheid:

  • Infectie percentages zijn waarschijnlijk 10 keer lager
  • Het sterftecijfer is waarschijnlijk 10 keer lager

We hebben gewoon geen nauwkeurige schatting van het totale aantal getroffen personen, omdat veel van hen de symptomen niet ontwikkelen.

De makkelijkste verklaring is vaak de juiste. Het heet het Okam Scheermes in de wetenschap... en dat is een vrij eenvoudige verklaring voor deze discrepantie in de cijfers.

Dit aantal ligt ook dichter bij de "perceptie" van gezondheidswerkers in de frontlinie. In verhouding sterven er niet veel mensen aan de infectie met het coronavirus - dus niet zo ernstig - maar de aantallen zijn hoog omdat de viraliteit hoger is dan wat we gewend zijn van luchtwegaandoeningen.

Coronavirus letaliteit: is het sterftecijfer 8 of 0,8% in Italië?
De Duitsers testen mensen actief, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Dat is de enige manier om een nauwkeurige schatting te krijgen van het besmettingspercentage in de bevolking.

Als ik hier één zin zou mogen zeggen, zou het zijn: geen paniek. Deze tijd is voorbij.

Probeer infectie te voorkomen, was je handen, zorg dat je immuniteitssysteem goed is ingesteld en dat is het.

De kans op een dodelijke oorzaak is klein, als adequate kritieke zorg beschikbaar is.

Er is een behandeling aan de gang, we zullen het komende jaar vaccins hebben en dit hele gedoe zal voorbijgaan. Ik durf te wedden dat een coronavirusinfectie geen trending topic meer zal zijn op je volgende verjaardagsfeestje.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen