De cijfers over de dodelijkheid van het coronavirus lopen sterk uiteen. Terwijl de autoriteiten in Italië een sterftecijfer van ongeveer 8-9% rapporteren, hebben Duitsland en Japan cijfers gemeld die dichter bij 1-2% liggen.

Waarom gebeurt dat?

Het cijferrapport van vandaag was iets meer dan 6K doden voor 64K bevestigde coronavirusinfecties. Dat is een sterftecijfer van 9,3%. Behoorlijk hoog, verontrustend.

Japan meldde echter 33 doden op ~1K gevallen (3,3% sterftecijfer) en Duitsland meldde slechts 159 doden op bijna 34K bevestigde gevallen... wacht, dat is slechts 0,5% sterftecijfer. 

Zes keer lager dan Japan en bijna 20 keer lager dan Italië. Wat doet Duitsland anders?

Ik heb al een mening, maar laten we alle beschikbare theorieën:
 1) De meest voor de hand liggende: de gezondheid systeem in Duitsland is beter uitgerust
2) De Duitsers gebruiken innovatieve behandelingen
3) Duitsland staat nog aan het begin van de uitbraak, dus er was niet "genoeg tijd" om het sterftecijfer te stabiliseren.

En het minder voor de hand liggende: ze testen gewoon meer mensen.

Hoeveel invloed heeft het? TIEN KEER, minstens. Ze testen tien keer meer mensen, en dat is wat het sterftecijfer zo omlaag brengt:

  • Infectie percentages zijn waarschijnlijk 10 keer lager
  • Het sterftecijfer is waarschijnlijk 10 keer lager

We hebben gewoon geen nauwkeurige schatting van het totale aantal getroffen personen, omdat veel van hen de symptomen niet ontwikkelen.

De makkelijkste verklaring is vaak de juiste. Het heet het Okam Scheermes in de wetenschap... en dat is een vrij eenvoudige verklaring voor deze discrepantie in de cijfers.

Ook ligt dit aantal dichter bij de "perceptie" van gezondheidswerkers in de frontlinie. In verhouding sterven er niet veel mensen aan de coronavirusinfectie - dus niet zo ernstig - maar de aantallen zijn hoog omdat de viraliteit hoger is dan we gewend zijn voor aandoeningen van de luchtwegen.

De Duitsers testen actief mensen, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Dat is de enige manier om een nauwkeurige schatting te krijgen van het besmettingspercentage in de bevolking.

Als ik hier één zin zou mogen zeggen, zou het zijn: geen paniek. Deze tijd is voorbij.

Probeer besmetting te voorkomen, was je handen, houd het immuniteitssysteem goed ingesteld, en dat is het.

De kans op een dodelijke oorzaak is klein, als adequate kritieke zorg beschikbaar is.

Er is een behandeling aan de gang, we hebben vaccins voor het komende jaar en dit hele ding zal overgaan. Ik wed dat het coronavirus geen trending topic zal zijn op je volgende verjaardagsfeestje.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen