Οι αριθμοί σχετικά με τη θνησιμότητα του κορονοϊού διαφέρουν δραματικά. Ενώ στην Ιταλία, οι αρχές αναφέρουν θνησιμότητα γύρω στο 8-9%, η Γερμανία και η Ιαπωνία ανέφεραν αριθμούς πιο κοντά στο 1-2%.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο αριθμός που αναφέρθηκε σήμερα ήταν λίγο πάνω από 6Κ θάνατοι για 64Κ επιβεβαιωμένη μόλυνση από κοροναϊό. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό θνησιμότητας 9,3%. Αρκετά υψηλό, ανησυχητικό.

Ωστόσο, η Ιαπωνία ανέφερε 33 θανάτους σε ~1Κ κρούσματα (ποσοστό θνησιμότητας 3,3%) και η Γερμανία ανέφερε μόνο 159 θανάτους σε σχεδόν 34Κ επιβεβαιωμένα κρούσματα... περιμένετε, αυτό είναι μόνο 0,5% ποσοστό θνησιμότητας. 

Έξι φορές χαμηλότερα από την Ιαπωνία και σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα από την Ιταλία. Τι κάνει διαφορετικά η Γερμανία;

Έχω ήδη μια άποψη, αλλά ας καλύψουμε όλες τις διαθέσιμες θεωρίες:
 1) Το πιο προφανές: το σύστημα υγείας στη Γερμανία είναι καλύτερα εξοπλισμένο
2) Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν καινοτόμες θεραπείες
3) Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στις πρώτες ημέρες της επιδημίας, οπότε δεν υπήρχε "αρκετός χρόνος" για να σταθεροποιηθεί το ποσοστό θνησιμότητας

Και το λιγότερο προφανές: απλά δοκιμάζουν περισσότερους ανθρώπους.

Πόσο επηρεάζει; Δέκα φορές, τουλάχιστον. Εξετάζουν δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους, και αυτό είναι που φέρνει το ποσοστό θνησιμότητας τόσο χαμηλά, έτσι στην πραγματικότητα:

  • Τα ποσοστά μόλυνσης είναι πιθανώς 10 φορές χαμηλότερα
  • Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πιθανώς 10 φορές χαμηλότερα

Απλώς δεν έχουμε ακριβή εκτίμηση του συνολικού αριθμού των προσβεβλημένων ατόμων, επειδή πολλά από αυτά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η πιο εύκολη εξήγηση είναι συχνά η σωστή. Ονομάζεται ξυράφι του Όκαμ στην επιστήμη... και αυτή είναι μια αρκετά απλή εξήγηση για αυτή την ασυμφωνία στους αριθμούς.

Επίσης, ο αριθμός αυτός είναι πιο κοντά στην "αντίληψη" των επαγγελματιών υγείας στην πρώτη γραμμή. Αναλογικά, δεν πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό - άρα, όχι τόσο σοβαρό - ωστόσο, οι αριθμοί είναι υψηλοί επειδή η ιϊκότητα είναι υψηλότερη από αυτή που έχουμε συνηθίσει για τις αναπνευστικές νόσους.

Οι Γερμανοί στην πραγματικότητα εξετάζουν ενεργά τους ανθρώπους, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν ακριβή εκτίμηση του ποσοστού μόλυνσης στον πληθυσμό.

Αν θα μπορούσα να πω μια φράση εδώ, αυτή θα ήταν: μην πανικοβάλλεστε. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη μόλυνση, πλύνετε τα χέρια σας, διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση και αυτό είναι όλο.

Η πιθανότητα θανατηφόρου αιτίας είναι χαμηλή, εάν υπάρχει επαρκής εντατική φροντίδα.

Μια θεραπεία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα έχουμε εμβόλια για τον επόμενο χρόνο και όλο αυτό το πράγμα θα περάσει. Πάω στοίχημα ότι η μόλυνση από κοροναϊό δεν θα είναι θέμα της επικαιρότητας μέχρι το επόμενο πάρτι γενεθλίων σας.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα