Cifrele privind letalitatea coronavirusului diferă dramatic. În timp ce în Italia, autoritățile raportează o rată de mortalitate în jur de 8-9%, Germania și Japonia au raportat cifre mai apropiate de 1-2%.

De ce se întâmplă asta?

Numărul raportat astăzi a fost de puțin peste 6.000 de decese pentru 64.000 de infecții confirmate cu coronavirus. Asta înseamnă o rată a mortalității de 9,3%. Destul de mare, îngrijorător.

Cu toate acestea, Japonia a raportat 33 de decese din aproximativ 1 000 de cazuri (rata mortalității de 3,3%), iar Germania a raportat doar 159 de decese din aproape 34 000 de cazuri confirmate... așteptați, asta înseamnă o rată a mortalității de doar 0,5%. 

De șase ori mai mică decât în Japonia și de aproape 20 de ori mai mică decât în Italia. Ce face Germania în mod diferit?

Am deja o opinie, dar haideți să analizăm toate teoriile disponibile:
 1) Cel mai evident: sistemul de sănătate din Germania este mai bine echipat
2) Germanii folosesc tratamente inovatoare
3) Germania se află încă în primele zile ale epidemiei, deci nu a existat "suficient timp" pentru ca rata mortalității să se stabilizeze.

Și cea mai puțin evidentă: pur și simplu testează mai multe persoane.

Cât de mult are impact? De cel puțin zece ori, cel puțin. Se testează de zece ori mai mulți oameni, iar asta face ca rata mortalității să scadă atât de mult, deci în realitate:

  • Ratele de infecție sunt probabil de 10 ori mai mici
  • Ratele de mortalitate sunt probabil de 10 ori mai mici

Pur și simplu nu avem o estimare exactă a numărului total de persoane afectate, deoarece multe dintre ele nu prezintă simptome.

Cea mai simplă explicație este adesea cea corectă. În știință se numește "lama lui Okam"... și este o explicație destul de simplă pentru această discrepanță în cifre.

De asemenea, acest număr este mai aproape de "percepția" profesioniștilor din domeniul sănătății din prima linie. În proporție, nu mor mulți oameni din cauza infecției cu coronavirus - deci, nu este atât de grav - totuși, cifrele sunt mari pentru că viralitatea este mai mare decât cea cu care suntem obișnuiți în cazul bolilor respiratorii.

De fapt, germanii testează în mod activ oamenii, chiar dacă nu prezintă simptome. Aceasta este singura modalitate de a avea o estimare exactă a ratei de infectare a populației.

Dacă aș putea să spun o singură frază, aceasta ar fi: nu intrați în panică. Aceste vremuri au trecut.

Încercați să preveniți infecțiile, spălați-vă pe mâini, păstrați sistemul imunitar bine pus la punct și asta este tot.

Probabilitatea unei cauze letale este scăzută, dacă sunt disponibile îngrijiri critice adecvate.

Un tratament este în curs de desfășurare, vom avea vaccinuri pentru anul viitor și toată chestia asta va trece. Pun pariu că infecția cu coronavirus nu va fi un trending topic până la următoarea ta petrecere aniversară.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane