Koronaviruksen tappavuutta koskevat luvut eroavat toisistaan dramaattisesti. Italiassa viranomaiset raportoivat noin 8-9%:n kuolleisuusluvuista, kun taas Saksassa ja Japanissa kuolleisuusluvut olivat lähempänä 1-2%:tä.

Miksi näin tapahtuu?

Tämänpäiväinen raportti oli hieman yli 6 000 kuolemantapausta 64 000 vahvistettua koronavirustartuntaa kohti. Kuolleisuusaste on 9,3%. Melko korkea, huolestuttavaa.

Japani raportoi kuitenkin 33 kuolemantapausta noin 1 000 tapauksesta (3,3%-kuolleisuusaste) ja Saksa raportoi vain 159 kuolemantapausta lähes 34 000 vahvistetusta tapauksesta... odota, se on vain 0,5%-kuolleisuusaste. 

Se on kuusi kertaa pienempi kuin Japanissa ja lähes 20 kertaa pienempi kuin Italiassa. Mitä Saksa tekee toisin?

Minulla on jo mielipiteeni, mutta käydäänpä läpi kaikki saatavilla olevat teoriat:
 1) Ilmeisin: Saksan terveydenhuoltojärjestelmä on paremmin varustettu.
2) Saksalaiset käyttävät innovatiivisia hoitomuotoja.
3) Saksa on vielä taudin puhkeamisen alkuvaiheessa, joten kuolleisuus ei ehtinyt vakiintua.

Ja vähemmän ilmeinen: he yksinkertaisesti testaavat enemmän ihmisiä.

Kuinka paljon se vaikuttaa? Ainakin KYMMENKERTAISESTI. He testaavat kymmenen kertaa enemmän ihmisiä, ja se laskee kuolleisuutta niin alas, niin todellisuudessa:

  • Tartuntaluvut ovat luultavasti 10 kertaa alhaisemmat
  • Kuolleisuusluvut ovat luultavasti 10 kertaa alhaisemmat

Meillä ei yksinkertaisesti ole tarkkaa arviota sairastuneiden henkilöiden kokonaismäärästä, koska monille heistä ei kehity oireita.

Helpoin selitys on usein oikea. Tieteessä sitä kutsutaan Okam Razoriksi... ja se on melko yksinkertainen selitys tähän numeroiden ristiriitaan.

Tämä luku on myös lähempänä etulinjassa toimivien terveydenhuollon ammattilaisten "käsitystä". Suhteessa katsottuna koronavirusinfektioon ei kuole kovinkaan moni ihminen - ei siis niin vakavaa - mutta luvut ovat kuitenkin korkeita, koska viruksen viraliteetti on korkeampi kuin mihin olemme tottuneet hengityselinsairauksissa.

Saksalaiset itse asiassa testaavat aktiivisesti ihmisiä, vaikka he eivät oireilisi. Se on ainoa tapa saada tarkka arvio tartuntojen määrästä väestössä.

Jos voisin sanoa yhden lauseen, se olisi: älkää hätääntykö. Nämä ajat ovat ohi.

Yritä ehkäistä tartuntoja, pese kädet, pidä vastustuskykysi kunnossa, ja siinä kaikki.

Kuolemaan johtavan syyn todennäköisyys on pieni, jos käytettävissä on asianmukainen tehohoito.

Hoito on käynnissä, meillä on rokotteita seuraavan vuoden ajan, ja tämä koko juttu menee ohi. Lyön vetoa, että koronavirusinfektio ei tule olemaan ajankohtainen aihe seuraaviin syntymäpäiväjuhliinne mennessä.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit