Όταν γράφετε ακαδημαϊκά, η πιο ακριβής επιλογή είναι τις περισσότερες φορές η σωστή. Όταν δύο λέξεις μπορούν να αποδώσουν την ίδια ιδέα, η συντομότερη και σαφέστερη επιλογή είναι συνήθως η σοφότερη. 

Η διαδικασία επιλογής του τι θα γράψετε περιλαμβάνει πολλή σκέψη. Η συγγραφή μιας εργασίας απαιτεί την επιλογή ενός θέματος, την επιλογή μιας μεθόδου, την επιλογή των πηγών και τον καθορισμό της κύριας ιδέας- στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα της συγγραφής, την επιλογή των λέξεων και τη δόμησή τους.

Η επιλογή των σωστών λέξεων φαίνεται προφανής, αλλά η επιλογή των σωστών λέξεων θα αλλάξει τον τόνο και το περιεχόμενο του γραπτού σας. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη συνειδητή επιλογή λέξεων και θα τις εξερευνήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέγετε τις σωστές λέξεις όταν γράφετε;

Υπάρχουν δύο τύποι σημασιών για τις λέξεις: η δηλωτική και η συνειρμική. Ο ορισμός και η χρήση αναφέρονται ως ονομασία. Η συσχέτιση, η σύνδεση και η χρήση των λέξεων περιγράφονται από τις συνδηλώσεις τους. Όταν πρόκειται για τη χρήση λέξεων στον ακαδημαϊκό χώρο, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι πολύ σημαντικοί.

Κατά τη συγγραφή μιας δημοσίευσης, η χρήση των σωστών λέξεων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητά της. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε επιλογές όταν γράφετε ακαδημαϊκά, όπως και όταν γράφετε σε άλλες μορφές. Η φράση, η πρόταση ή ακόμη και η παράγραφος που μεταφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια το επιχείρημά σας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιλέξετε όταν γράφετε. 

Οι αναγνώστες είναι πιο πιθανό να κατανοήσουν μια έννοια όταν η επιλογή των λέξεων είναι ουσιαστική ή εντυπωσιακή. Σκοπός της είναι να παρέχει σαφήνεια, να μεταφέρει και να ενισχύει τις έννοιες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα ενός συγγραφέα να μεταφέρει ακριβείς πληροφορίες μέσω της επιλογής λέξεων.

Χρησιμοποιήστε τις σωστές λέξεις και τις σωστές εικόνες μαζί για να αυξήσετε τις δυνατότητες της εφημερίδας σας

Η χρήση των σωστών εικόνων είναι εξίσου σημαντική με τις σωστές λέξεις. Τα όμορφα σχέδια και οι επιστημονικά ακριβείς εικόνες μπορούν επίσης να είναι καθοριστικά όταν πρόκειται για τη δημοσίευση μιας επιτυχημένης επιστημονικής εργασίας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το Mind the Graph για να δημιουργήσετε εύκολα τις εικόνες σας και να απογειώσετε τη δουλειά σας σε άλλο επίπεδο.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε τα λάθη με την επιλογή των λέξεών σας

Ο αναγνώστης σας θα δυσκολευτεί να καταλάβει τι εννοούσατε όταν χρησιμοποιείτε λανθασμένες λέξεις ή γραμματικές δομές. Εάν υπάρχει "ασάφεια", "αοριστία" ή "ασάφεια" σε αυτές τις λέξεις, μπορεί να είναι αναποτελεσματικές. Οι συγγραφείς γνωρίζουν τι σκοπεύουν να πουν, αλλά οι αναγνώστες γνωρίζουν μόνο τι πραγματικά είπαν. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται τέτοια λάθη. 

Η επιλογή των λέξεών σας θα πρέπει πάντα να βασίζεται στην κατανόηση του κοινού σας. Έτσι, είναι ακατάλληλο να χρησιμοποιείτε αργκό, γεωγραφικούς όρους, προσφιλείς εκφράσεις και ορολογία σε ακαδημαϊκά κείμενα. Αποφύγετε κάθε φράση που είναι αβέβαιη για την κατανόηση του ακροατηρίου. 

Κατά τη διόρθωση της εργασίας σας, να έχετε κατά νου την οπτική γωνία των αναγνωστών σας. Η αντιστοίχιση της ορολογίας του θέματός σας είναι επίσης σημαντική. Η σαφήνεια και η περιεκτικότητα αποτελούν μόνο μέρος της εδραίωσης της αξιοπιστίας σας ως συγγραφέα.

Οι λέξεις μπορούν συχνά να επισκιάσουν το νόημά σας αν χρησιμοποιείτε πολλές. Ένας μεγαλύτερος όγκος υλικού προς ανάγνωση και ανάλυση καθιστά πιο δύσκολη την ανάγνωση και κατανόηση των γραπτών σας. Εάν το γραπτό σας έχει επιπλέον λέξεις, προσπαθήστε να τις εξαλείψετε.

Διατηρήστε τον τόνο σας θετικό χωρίς να ακούγεστε υπερβολικά διεκδικητικός. Αν θέλετε να κάνετε καταιγισμό ιδεών ενώ γράφετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική slash/option. Αν έχετε κολλήσει σε μια λέξη ή μια πρόταση, γράψτε δύο ή περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Το να αποκτήσετε μια αίσθηση του σωστού τόνου διατύπωσης για την εργασία σας γίνεται καλύτερα γράφοντάς την με τουλάχιστον δύο τρόπους.

Παραδείγματα επιλογής λέξεων και οδηγός

Ορολογία

Η αργκό είναι ένας μη διαισθητικός, ενίοτε σκόπιμος τρόπος σύγχυσης λέξεων ή εκφράσεων με σκοπό να επηρεαστεί η ερμηνεία του αναγνώστη. Παράδειγμα: Οι ασθενείς υπέφεραν από υψηλό πυρετό και πολλές παρενέργειες λόγω ασθενειών, τις οποίες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν. (πάρα πολλές λέξεις που περιγράφουν την ίδια ιδέα, ενώ θα μπορούσε να είναι μια απλή πρόταση:" Η ασθένεια προκαλούσε σοβαρά συμπτώματα στους ασθενείς).

Κλισέ

Όταν μια φράση γίνεται τόσο συνηθισμένη που χάνεται το νόημά της, ονομάζεται κλισέ. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο στην άλλη πλευρά" ή το "last but not least", μην το χρησιμοποιείτε σε ακαδημαϊκά κείμενα.

Μεγάλες λέξεις

Η χρήση μεγάλων λέξεων μπορεί να ακούγεται φανταχτερή, αλλά δεν προσθέτει νόημα και μάλλον οδηγεί σε αδυναμία κατανόησης ενός θέματος.

Γενικά χρησιμοποιούμενα επίθετα και επιρρήματα

Τα κατάλληλα επίθετα και επιρρήματα έχουν ποσοτικοποιήσιμες έννοιες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε λέξεις που περιγράφουν το πλαίσιο και είναι ακριβείς.

Wordiness

Αν το κείμενό σας είναι πολύ μακροσκελές, ο αναγνώστης πρέπει να διαβάσει περισσότερο κείμενο για να βρει τις βασικές συνέπειες της εργασίας.

Ζωντανέψτε τις λέξεις με τη δύναμη της εικόνας

Ακριβώς, έχουμε πολλά πρότυπα για κάθε τύπο οπτικής επικοινωνίας στην επιστήμη. Εξοικονομήστε χρόνο δουλεύοντας πιο έξυπνα. Οι εικονογραφήσεις που προσφέρουμε μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σας ανάγκες και διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών για να διαλέξετε. Με το Mind the Graph, η επικοινωνία της επιστήμης είναι ευκολότερη από ποτέ. 

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα