Jacquemontia (Convolvulaceae) νέο είδος

Ερευνητές ανακάλυψαν πέντε νέα είδη Jacquemontia (Convolvulaceae) σε δύο διαφορετικές χώρες της Νότιας Αμερικής, τη Βολιβία και το Περού. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά. 

Έρευνα στην γκαλερί Mind the Graph για "λουλούδια".
Έρευνα στην γκαλερί Mind the Graph για "λουλούδια". Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στη γκαλερί.

Η Βολιβία και το Περού φιλοξενούν πέντε νέα είδη φυτών που ανακαλύφθηκαν από ερευνητές. 

Όλα τα είδη που βρέθηκαν ανήκουν στο γένος Jacquemontia, το οποίο φέρει όμορφα μπλε λουλούδια με σπειροειδή στελέχη ή μονοπάτια. 

Το γένος Jacquemontia Choisy περιλαμβάνει περίπου 120 είδη, πολλά από τα οποία είναι νεοτροπικά, με τη μεγαλύτερη ποικιλότητα να απαντάται στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με αναφορές, τα είδη αυτού του γένους είναι διαβαθμισμένα και δύσκολα διαχωρίσιμα, δίνοντας στο γένος μια μπερδεμένη φήμη στο σύνολό του. 

Θεωρείται ότι επικονιάζονται από μέλισσες ή έντομα παρόμοιου τύπου. 

Tibouchina Λουλούδι Μπροστά
Tibouchina Λουλούδι Μπροστά. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στη γκαλερί.

Ο νέος θησαυρός της βοτανικής: οι νέες ανακαλύψεις 

Ομάδες μελέτης στο Exeter και Οξφόρδη Πανεπιστήμια και οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι του Kew, ταξινόμησαν και περιέγραψαν 28 νέα είδη Jacquemontia που ανακαλύφθηκαν στη Βολιβία και το Περού. 

Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών υπάρχει στα ανατολικά της Βολιβίας, παρά το γεγονός ότι τα ενδημικά είδη της χώρας είναι όλα των Άνδεων. 

Στο Περού, οι βόρειες ξηρές περιοχές κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ενδημισμό.

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών που δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί και ταυτοποιηθεί, κυρίως στις τροπικές περιοχές. 

Η ομάδα μελέτης αναγνώρισε πέντε νέα είδη Jacquemontia στη Βολιβία με τη βοήθεια τοπικών εμπειρογνωμόνων. Σχεδόν όλα τους φαίνεται να είναι σχετικά σπάνια με βάση την μέχρι τώρα έρευνά τους.  

Η χλωρίδα Jacquemontia της Βολιβίας και του Περού είναι μάλλον διαφορετική, παρόλο που τα δύο έθνη είναι γειτονικά και μοιράζονται αρκετά είδη.

Επειδή τα περισσότερα είδη Jacquemontia ανθίζουν κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την περίοδο των βροχών, είναι καλύτερο να τα αναζητήσετε μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου.

Πέντε πρόσφατα ανακαλυφθέντα είδη έχουν λάβει ονόματα: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis και Jacquemontia boliviana. 

Υπάρχουν πολλά είδη Jacquemontia που αναπτύσσονται σε χορταριασμένα, θαμνώδη ή ανοιχτά ενδιαιτήματα, ενώ ορισμένα είδη ευδοκιμούν και αναπτύσσονται ακόμη και χωρίς χώμα ή νερό, άλλα είδη χρειάζονται φωτιά για να ξεκινήσει η βλάστηση των σπόρων. 

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν πώς διαφέρουν αυτά τα είδη, τις τοποθεσίες τους και αν κάποια από αυτά είναι ενδημικά, καθώς ορισμένα είναι γνωστό ότι υπάρχουν μόνο σε ορισμένα μέρη του κόσμου. 

Υπάρχουν πολλές απειλές για τα φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες περιορισμού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτικών ειδών, της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων, των γεωργικών δραστηριοτήτων, των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και της κατασκευής δρόμων και ταμιευτήρων. 

Anacardium Occidentale Κάσιους Λουλούδι
Anacardium Occidentale Cashew Flower. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στη γκαλερί.

Η μελέτη επικεντρώνεται κυρίως

Στην παρούσα μελέτη, επικεντρώθηκαν κυρίως σε βραχώδεις εξάρσεις, όπου έχουν παρατηρηθεί ορισμένα είδη Jacquemontia, καθώς και τα νεοπεριγραφέντα είδη που βρέθηκαν στις πλαγιές των Άνδεων. 

Τα πετρώματα της Νότιας Αμερικής σχηματίζονται από διαφορετικές γεωλογίες και φιλοξενούν διαφορετικά φυτά. Εκτός από την αναγνώριση των φυτών, ερευνούν τα οικοσυστήματα στα οποία ζουν και το ρόλο τους στα ευρύτερα οικοσυστήματα. 

Καθώς η Jacquemontia και άλλα φυτά στις βραχώδεις εξάρσεις επιβίωναν σε σκληρές συνθήκες για χιλιάδες χρόνια, οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν από αυτά τα φυτά πώς προσαρμόζονται στις νέες κλιματικές αλλαγές και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ταυτοποίηση των φυτικών ειδών είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της ταχέως μειούμενης βιοποικιλότητας στη Νότια Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε έναν εντελώς νέο κόσμο με αυτή τη νέα ανακάλυψη. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά να μάθουμε γι' αυτά, αλλά και πολλές ευκαιρίες. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την ανακάλυψη από τις παρακάτω αναφορές. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) στη Βολιβία και το Περού. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα