Η ημέρα της μητέρας πέφτει σε διαφορετικές ημέρες ανάλογα με τις χώρες όπου γιορτάζεται. AΕπειδή έχουμε χρήστες από όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη ημέρα. Έτσι, lας μιλήσουμε για τον Μάιο, τον μήνα της μητέρας. Τι σημαίνει να είσαι μητέρα και επιστήμονας και ποιες είναι οι βελτιώσεις στην υγεία των γυναικών έρευνα

"Συχνά με ρωτούσαν, ιδίως γυναίκες, πώς θα μπορούσα να συμβιβάσω την οικογενειακή ζωή με μια επιστημονικό καριέρα. Λοιπόν, δεν ήταν εύκολο".

       -Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, δύο φορές Νόμπελ Βραβευμένη και μητέρα μιας κόρης, της Irène Joliot-Curie, η οποία κέρδισε επίσης το βραβείο Νόμπελ

 

Για να γιορτάσουμε την ημέρα της μητέρας με μια κριτική ανάλυση του τι σημαίνει να είσαι μητέρα με επιστημονική ζωή στον 21ο αιώνα, επιλέξαμε τα 5 κορυφαία άρθρα μας για τη μητρότητα και την επιστήμη:

01. Να είσαι μητέρα και επιστήμονας

Η ειδική φύση: γυναίκα, μιλάει για το φύλο κενό και πώς να το κλείσουμε. Παρά κάποια πρόοδο, οι γυναίκες επιστήμονες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο, να προάγονται λιγότερο, να κερδίζουν λιγότερες επιχορηγήσεις και είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν την έρευνα από ό,τι οι άνδρες με τα ίδια προσόντα. Οι λόγοι κυμαίνονται από τις φανερές και κρυφές διακρίσεις έως την αναπόφευκτη σύμπτωση των παραγωγικών και αναπαραγωγικών ετών.

Με διάφορα άρθρα, ένα από τα οποία αφορά ειδικά τις νέες γυναίκες που είναι επιστήμονες και μητέρες.

Η ημέρα της μητέρας- Top 5 της μητρότητας και της επιστήμης

Η Mónica Bettencourt-Dias είναι βιολόγος που εξερευνά και μοιράζεται τις περιπλοκές του κυττάρου. Το 2006 ξεκίνησε τη δική της εργαστήριο στο Ινστιτούτο Επιστημών Gulbenkian στην Oeiras. Η ζωή της άλλαξε πριν από λίγα χρόνια με την πολυαναμενόμενη άφιξη της υιοθετημένης κόρης της, ηλικίας ενός έτους. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε.

02. Φύλο, μητρότητα, καριέρα και μισθός

Το άρθρο από το Η συζήτηση: Οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα μετά τη μητρότητα μας δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά για να δημιουργήσουμε έναν εργασιακό χώρο ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό είναι που οι οικονομολόγοι αποκαλούν "μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων", το διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν άνδρες και γυναίκες με παρόμοια προσόντα για συγκρίσιμη εργασία, αφορά και τη γονεϊκότητα. Δυστυχώς, στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα μετά την απόκτηση παιδιών, παρά τα ισχυρά διαπιστευτήρια.

ημέρα της μητέρας

 

03. Γυναίκες στην επιστήμη: Υπάρχουν και καλά νέα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα. Οι γυναίκες έχουν τώρα σχετικά περισσότερο χώρο στην επιστήμη και σπάνε τα εμπόδια με μια καταπληκτικό εργασία. Φύση προωθεί το 2018 Διαγωνισμός φωτογραφίας #ScientistAtWork. Ο στόχος είναι να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία και σημασία των ερευνών στις οποίες οι επιστήμονες αφιερώνουν τεράστια κομμάτια της ζωής τους. Ο διαγωνισμός δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες επιστήμονες. Ωστόσο, ο νικητής του διαγωνισμού ήταν η φωτογραφία μιας γυναίκας θαλάσσιας βιολόγου και ο φωτογράφος είναι επίσης γυναίκα.

Παρακαλώ, δείτε αυτές τις φωτογραφίες των γυναικών στην επιστήμη για να κάνετε τη μέρα σας καλύτερη:

 

Επιστήμονας πραγματοποιεί μετρήσεις σε μια παραλία δίπλα σε μια θαλάσσια χελώνα leatherback

Η θαλάσσια βιολόγος Callie Veelenturf γονατιστή με μια θάλασσα χελώνα

Ερευνητές εργάζονται σε πολύχρωμες αλατούχες πεδιάδες

Ο μικροβιολόγος Hugo Moors και η γεωλόγος Mieke De Craen με το βελγικό Πυρηνική Ερευνητικό Κέντρο στο Mol παίρνει δείγματα από τις ηφαιστειακές αλμυρές πεδιάδες της βόρειας Αιθιοπίας, ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Γυναίκα που κρατάει κεραία στα βουνά

Η οικολόγος Hae Yeong Ryu του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης παρακολουθεί τους πληθυσμούς των σκίουρων εδάφους τον Ιούλιο του 2014 στο όρος Gothic του Κολοράντο - περίπου 600 μέτρα πάνω από το Βιολογικό Εργαστήριο του Rocky Mountain.

04. Μητρότητα και υπογονιμότητα στο πέρασμα των αιώνων

Το άρθρο Η υπογονιμότητα στο πέρασμα των αιώνων - και πώς η εξωσωματική γονιμοποίηση άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι' αυτήν από το Η συζήτηση μιλάει για τη Louise Brown, το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) το πρωί της 27ης Ιουλίου 1978 και κάνει μια ανάλυση του τι άλλαξε μέσα σε σαράντα χρόνια.

 

ημέρα της μητέρας

Η Louise Brown, το 2013, κρατώντας το βάζο στο οποίο επωάστηκε το έμβρυό της.

05. Νέες ανακαλύψεις στη γυναικολογία, τη μαιευτική και τη γυναικεία υγεία:

Να δώσει στους επιζώντες του καρκίνου την ευκαιρία να συλλάβουν, οι επιστήμονες σχεδιάζουν τεχνητές ωοθήκες. Ο στόχος είναι να στεγάσουν τα θυλάκια των ασθενών σε μια ειδικά σχεδιασμένη μήτρα ιστού και να τα επανατοποθετήσουν μετά τη θεραπεία.

Όπως είπε η Μαρί Κιουρί, δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα με οικογενειακή ζωή και επιστημονική καριέρα, αλλά βλέπουμε προσπάθειες να αλλάξει αυτό. Εδώ στο Mind the Graph πιστεύουμε ότι η επιστήμη πρέπει να έχει περισσότερο χώρο για τις μητέρες και τις γυναίκες γενικότερα. Τότε μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Όλη η ομάδα Mind the Graph σας εύχεται μια πολύ ευτυχισμένη ημέρα της μητέρας. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερους λόγους να γιορτάζουμε αυτή την ημερομηνία.

Για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις της ημέρας της μητέρας κάντε κλικ εδώ

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα