Η επιστήμη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως επιστήμονες έχουμε τεράστια δύναμη. Αλλά πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν για την έρευνά μας; Επίσης, πόσους ανθρώπους επηρεάζουμε με τα δεδομένα μας; Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την κοινωνία μας μέσω της επιστήμης, πρέπει να μιλήσουμε για την επικοινωνία της επιστήμης.

Οι ερευνητές δεν διαμορφώνουν τις σημερινές δημόσιες συζητήσεις. Χειρότερα, παρακολουθούμε την ψευδοεπιστήμη και τις ψεύτικες ειδήσεις να αναδύονται στην κοινωνία μας. Έχουμε όλη την επιστημονική γνώση για να προλάβουμε διάφορες ασθένειες όπως η ιλαρά. Και όμως, τα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν εξαιτίας της. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι γνώσεις μας δεν φτάνουν σε πολλούς ανθρώπους. Αντιθέτως, δυσκολευόμαστε ακόμη και να επικοινωνήσουμε την επιστήμη με άλλους επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα άρθρο από το The conversation, τα επιστημονικά μας δεδομένα είναι "σε μεγάλο βαθμό σε ακαδημαϊκά περιοδικά που διαβάζονται σχεδόν αποκλειστικά από τους συναδέλφους μας. Εκτιμάται ότι ένα μέσο άρθρο περιοδικού διαβάζεται πλήρως από όχι περισσότερα από δέκα άτομα". Εκτός αυτού, "έως και 1,5 εκατομμύριο άρθρα με αξιολόγηση από ομοτίμους δημοσιεύονται ετησίως. Ωστόσο, πολλά από αυτά αγνοούνται ακόμη και μέσα στις επιστημονικές κοινότητες - 82% των άρθρων που δημοσιεύονται σε [περιοδικά] ανθρωπιστικών επιστημών δεν αναφέρονται ούτε μία φορά".

Έχω ήδη γράψει για το πώς να βελτιωθεί η επιστημονική επικοινωνία στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό:

Πώς όμως μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό;

Η συζήτηση έγραψε για μια "πνευματική αποστολή". Σύμφωνα με το άρθρο, "ορισμένοι ακαδημαϊκοί επιμένουν ότι δεν είναι δουλειά τους να γράφουν για το ευρύ κοινό. Υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι "εγκαταλείπουν την αποστολή τους ως διανοούμενοι". Δεν θέλουν να αισθάνονται ότι "αποβλακώνουν" την πολύπλοκη σκέψη και τα επιχειρήματα. Το αντεπιχείρημα είναι ότι οι ακαδημαϊκοί δεν μπορούν να λειτουργούν απομονωμένοι από τα πολύ πραγματικά προβλήματα του κόσμου".

Να σας ρωτήσω, τι συμβαίνει όταν εξηγείτε στους απλούς ανθρώπους τι δουλειά κάνετε για να ζήσετε; Πόσο εύκολο είναι; Ακούγεστε σαν να μιλάτε μια διαφορετική και βαρετή επιστημονική γλώσσα; Ή μήπως ακούγεστε σαν ένας τρελός επιστήμονας που κάνει περίεργα πειράματα όπως στις ταινίες;

9fd13d793fd6d40f50ce48004880b06a

Αλλά η προσέγγιση του γενικού κοινού είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης. Όταν συνειδητοποιούμε τη σημασία της επιστήμης, καταλαβαίνουμε ότι είναι μέρος της δουλειάς μας να μοιραζόμαστε τα αποτελέσματά μας με κατανοητό τρόπο.

Capturar

Δημιουργήσαμε το Mind the Graph αφού αναγνωρίσαμε το κενό στην επιστημονική επικοινωνία και κατανοήσαμε τη σημασία της αλλαγής του. Προτείνουμε μια εντυπωσιακή προσέγγιση μέσω οπτικών πόρων όπως οι επιστημονικές απεικονίσεις. Έτσι, η πλατφόρμα μας στοχεύει να ενδυναμώσει τους επιστήμονες και να συνδέσει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας μια κατανοητή και ενδιαφέρουσα γλώσσα. Δείτε μερικά παραδείγματα δημιουργιών που έγιναν με τη χρήση του Mind the Graph:

preview_99571-2-1

εξάρτηση από την καφεΐνη

κάλυμμα τουκάνου 2

οξίνιση των ωκεανών

εγκεφαλική βλάβη φύση

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στο:

Αν συμφωνείτε ότι πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία της επιστήμης και θέλετε να προσεγγίσετε περισσότερους ανθρώπους, δοκιμάστε το Mind the Graph δωρεάν:

mind the graph επιστημονικές απεικονίσεις

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα