Μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις στον επιστημονικό κόσμο είναι η ανοικτή πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα. Ως ερευνητές, νιώθουμε τον πόνο του να θέλουμε να διαβάσουμε μια εργασία και να μην έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν. Παρόλο που πολλά πανεπιστήμια παρέχουν ανοικτές πλατφόρμες, εξακολουθεί να υπάρχει μια πειρατική αγορά για τις επιστημονικές πληροφορίες.

Η αγορά επιστημονικών εργασιών μπορεί να μην ακούγεται τόσο παράξενη όταν λαμβάνουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα έργο. Πρόκειται για ένα τελικό προϊόν που αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών κατά τη διάρκεια ετών μελέτης. Παρ' όλα αυτά, η ιδέα της χρέωσης των πληροφοριών έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό της διεξαγωγής και της επικοινωνίας της επιστήμης.

Για το λόγο αυτό, πολλές χώρες άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια και προσαρμόστηκαν στη διαδικασία της ανοικτής πρόσβασης. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλές επιστημονικές πλατφόρμες με επιρροή που δεν συμφωνούν να ενταχθούν σε μια πιο ελεύθερη μορφή. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ορισμένες χώρες ήταν εναντίον της ιδέας της ανοικτής πρόσβασης, αλλά ολόκληρες ήπειροι, όπως η Ευρώπη, δεν προσχώρησαν σε αυτή τη λογική μέχρι σήμερα.
Στις 27 Μαΐου, η ολλανδική Προεδρία της ΕΕ του 2016 προέβη σε μια ανακοίνωση για την Ευρώπη αλλάζουν τη γνώμη τους για την ανοικτή πρόσβαση:

"Όλα τα επιστημονικά άρθρα στην Ευρώπη πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμα από το 2020. Τα κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν να επιτύχουν τη βέλτιστη επαναχρησιμοποίηση των ερευνητικών δεδομένων. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής βίζας για τους ξένους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων. Και, σύμφωνα με τη νέα Αρχή της Καινοτομίας, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπό της στην καινοτομία. Αυτά είναι τα κυριότερα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες στις 27 Μαΐου".

ανοικτή πρόσβαση

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο. Από τη μία πλευρά, είναι εκπληκτικό να βλέπουμε παραδοσιακές χώρες να σημειώνουν πρόοδο στην επικοινωνία της επιστήμης. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική κριτική απέναντι στην αναλογία αυτής της ανακοίνωσης. Το επιχείρημα είναι ότι άλλες χώρες έχουν αλλάξει την πρόσβαση στις επιστημονικές πληροφορίες στο παρελθόν και η Ευρώπη κάνει μόνο αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πριν από χρόνια. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο.

Ανεξάρτητα από τη σύγκρουση εγωισμού, είναι συναρπαστικό να βλέπεις την επιστημονική επικοινωνία να προοδεύει. Το μορφή ανοικτής πρόσβασης βοηθά τους ερευνητές να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Είναι μια συμφωνία win-win για τη βελτίωση της επιστημονικής επικοινωνίας!

Δεν ξέρετε τι είναι η ανοικτή πρόσβαση; Μην ανησυχείτε, δείτε αυτό το καταπληκτικό βίντεο που το εξηγεί με κόμικς:

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα