Hvert år udgives der et stort antal videnskabelige artikler om så forskellige emner som astronomi, klimaforandringer og den aktuelle pandemi.

Med andre ord er det svært at skelne mellem værker, der er relevante, interessante, men stort set irrelevante, og junk science.

I de seneste år har vi set en række banebrydende resultater, som ofte har ført til en sand eksplosion af viden.

Følgende er en liste over de ti største videnskabelige fremskridt i år 2021, herunder de mest bemærkelsesværdige historiske opdagelser og et overblik over, hvad der kommer til at ske inden for videnskabelige fremskridt.

Fremskridt inden for videnskab i 2021

1. Udenjordisk liv er nu lettere at finde end nogensinde før

A papir som blev offentliggjort i 2021 af forskere, tyder på, at der kan være en planet med liv, som hører til kategorien hyceanplaneter.

De beskrev en havdækket, brintrig planet, der er omkring 2,6 gange større end Jorden. Menneskeracen kunne ikke modstå sådanne forhold, men det kunne andre livsformer.

Da methylchlorid og dimethylsulfid er lettere at opdage på akvatiske planeter, kan biosignaturer lettere identificeres.

I løbet af de næste to-tre årtier vil det være muligt at opdage og bekræfte liv på andre planeter end Jorden.

Der er en god chance for, at vi snart vil være i stand til at opdage planeter med liv eller i det mindste planeter, der kan understøtte liv.

2. Blodbaseret CRISPR-genredigering

CISPR-teknologien arbejder normalt med ekstraherede celler i et laboratorium, før de genintroduceres i kroppen. Derfor er det en langvarig og dyr procedure, som ofte efterfølges af kemoterapi.

En patient med en sjælden arvelig sygdom fik en indsprøjtning med CRISPR Cas-9-geneditoren i juni 2021.

Transthyretin-amyloidose blev behandlet med succes i dette tilfælde. sagog endda reducere mængden af destruktive enzymer i de berørte væv og organer.

3. Elektriske ål er nogle af de gladeste rovdyr

Før iktyologen C. David de Santana fra Smithsonian opdagede en sø uden overflade i Amazonas' flodbækken, blev elektriske ål anset for at være ensomme jægere.

Ifølge hans resultater offentliggjort i Ecology and Evolution, jager Voltas elektriske ål i grupper ved at cirkle rundt om deres bytte og zappe dem med 860 volt.

Ål kan fange flere fisk, når de jager i grupper i stedet for individuelt.

Ud over at udforske andre samfund af elektriske ål i Amazonflodens afvandingsområde håber teamet at identificere andre jagtmønstre, som ålene udviser, da biodiversiteten er truet.

4. Covid-19-vaccine

Som en del af de mest utrolige overskrifter for året 2020 er Covid-19-vacciner blev udviklet, men de blev først introduceret i 2021.

Den første voksenvaccine blev udrullet af Pfizer og Moderna i december 2020, efterfulgt af Johnson & Johnson i 2021. Børn helt ned til fem år kan nu få Covid-19-vaccinen.

5. Lancering af James Webb-teleskopet

For nylig opsendte NASA det kraftigste og største rumteleskop, der nogensinde er bygget, nemlig James Webb-rumteleskopet.

For at nå en stabil position i rummet vil den rejse næsten 1 million miles i løbet af 30 dage, hvorefter instrumenterne vil blive foldet ud, justeret og kalibreret i løbet af de næste seks måneder.

Der opstod flere forsinkelser under opsendelsen. I de kommende årtier vil den følge Jordens bane. I sidste ende kan vi måske opdage tegn på, at der findes liv på andre planeter.

6. Den hurtigste kvanteprocessor nogensinde

Computere baseret på kvanteteknologi kan behandle information på få sekunder, som ellers ville tage flere dage eller uger på de bedste supercomputere.

Kvantecomputere udnytter kvantefysikkens love til kraftfulde beregninger, der forandrer områder som astrofysik, IT, ingeniørvidenskab, national sikkerhed og meget mere. Den 127-qubit Eagle blev lanceret af IBM i november 2021.

Det er en overbevisende kvanteprocessor til dato. Kvantecomputerområdet er nu klar til en hurtig udvikling.

7. Mennesker påvirker dyrenes evolution

Mennesket har direkte og indirekte påvirket dyrenes evolution. Krybskytteri har resulteret i en kraftig stigning i antallet af afrikanske elefanter uden stødtænder.

Under borgerkrigen i Mozambique mellem 1977 og 1992 blev enorme mængder af elefanter med store stødtænder udryddet, hvilket betød, at det meste genetiske materiale blev videreført af hunnerne uden kæmpe stødtænder.

Dyrenes evolution påvirkes indirekte af mennesker på grund af de stigende temperaturer, der udløses af den globale opvarmning, ud over at vi slår dyr ihjel.

Den 2021-udgaven af Trends in Ecology and Evolution hævder større flagermusvinger og længere kaninører, som sandsynligvis udstråler mere varme i deres omgivelser.

Yderligere beviser er blevet offentliggjort i Science Advances. Forskere har fundet ud af, at fugle fra fjerntliggende områder i Amazonas' regnskov er blevet lettere, og at deres vinger er blevet længere som følge af ændrede nedbørsmønstre og stigende temperaturer.

8. Udvikling af et kunstigt titaniumhjerte

Et syntetisk hjerte har været et mål for forskere i mere end 50 år. Hvert år er koronar hjertesygdom årsag til det største antal dødsfald i verden. BiVACOR er et titaniumhjerte skabt af et australsk forskerhold, der bruger spinning disc-teknologi.

Selvom det ikke efterligner det menneskelige hjerte, forsøger det at forbedre evolutionen ved at pumpe blodet på en mere effektiv måde. Forsøg på mennesker afventes stadig. Indtil videre er der kun udført midlertidige forsøg på hjertetransplanterede patienter og på dyr.

9. Malariavaccine til børn

Malariaepidemien dræber mere end en halv million mennesker hvert år, hvilket gør den til en af de dødeligste sygdomme på planeten.

Af dem er mere end halvdelen børn. A malariavaccine til børn blev godkendt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), hvilket gør den til den første af sin slags.

Malariavaccinen angriber de fem mest dødbringende malariapatogener og gives i løbet af fire injektioner. Den kan forhindre omkring fem millioner malariatilfælde hvert år takket være denne videnskabelige opdagelse.

10. Opdagelser på Mars

Tre missioner lagde til Mars i begyndelsen af 2021 ved at udnytte Jordens banejustering med Mars, som sker hver 26. måned.

NASA's landingsfartøj Perseveranceudstyret med instrumenter til boring og opbevaring af stenprøver, er planlagt til at rejse gennem Jezero-krateret i den nærmeste fremtid.

Under Sample Return-missionen vil 43 stenprøver blive indsamlet og sendt tilbage i cacher.

Ved at overvåge Mars' daglige, månedlige og årlige ændringer fra kredsløb, forsøgte UAE's Hope orbiter at studere Mars' tidligere og nuværende klima.

Tianwen-1 orbiteren besøgte Mars fra kredsløb, før Zhurong roveren landede i Utopia Planitia under missionen.

Kina forsøgte at teste sin evne til at bevæge sig på Mars' overflade. Forskere har testet evnen til at manøvrere gennem Mars' atmosfære, hvilket er et af de største videnskabelige gennembrud.

Fremskridt inden for videnskab gennem historien

Redigering af genomer

Vi kan nu fjerne gener kirurgisk og overvåge deres regulerende elementer. Det har været et stort gennembrud i forståelsen af, ikke bare hvordan organismer fungerer, men også de lidelser, der påvirker dem. 

Inden for flere af de store anvendelsesområder er man i gang med kliniske forsøg, som forhåbentlig vil føre til, at de bliver brugt inden for medicin.

De ældste fossile rester af Homo sapiens spænder over 100.000 år yderligere

I 2017 blev det annonceret, at Homo sapiens' alder var ved at blive genberegnet til 300.000 år. En forlængelse på 100.000 år i forhold til, hvad man tidligere troede. Tre hundrede tusind år gamle knogler blev fundet i en hule i Marokko. 

Som et resultat blev det også afsløret, at det måske ikke er sandt, at vores art opstod i det østlige Afrika, men i stedet spredte sig over hele kontinentet. 

Første billede af et sort hul

Eksistensen af sorte huller er kendt, men deres mørke er også tydeligt, fordi intet lys kan nå dem ud over deres observerede horisonter.

I løbet af årene lykkedes det forskerne at tage et billede af et sort hul for første gang.

Et billede af det sorte huls point of no return ser ud til at være en glødende doughnut af gas og støv.

Forskerholdet, der var involveret i denne opdagelse, blev tildelt Breakthrough Prize 2020, der betragtes som en af verdens største videnskabelige priser.

Forventede fremskridt inden for videnskab

Vi er vidne til større videnskabelige innovationer rundt omkring i verden, efterhånden som vi går gennem årtierne.

Vi er ikke så langt fra det næste teknologiske gennembrud, kolonisering af Mars og selvfølgelig flyvende biler!

For hver artikel, der udgives, er der brug for figurer til at illustrere teorien. Hos Mind the Graph er vi dedikerede til at forsyne dig med illustrationer fra alle kategorier af videnskab. Tag et kig på vores galleri med illustrationer

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner