Vsako leto je objavljenih ogromno znanstvenih člankov o tako različnih temah, kot so astronomija, podnebne spremembe in trenutna pandemija.

Z drugimi besedami, težko je razlikovati med deli, ki so relevantna, zanimiva, vendar v veliki meri nepomembna, in znanstvenimi smetmi.

V zadnjih letih smo bili priča številnim prelomnim dosežkom, ki so pogosto povzročili pravo eksplozijo znanja.

V nadaljevanju je seznam desetih največjih znanstvenih dosežkov v letu 2021, vključno z najpomembnejšimi zgodovinskimi odkritji in pregledom prihodnjih znanstvenih dosežkov.

Napredek v znanosti na dan 2021

1. Nezemeljsko življenje je zdaj lažje najti kot kdaj koli prej

A papir ki so ga raziskovalci objavili leta 2021, je pokazal, da morda obstaja planet z življenjem, ki spada v kategorijo hicenskih planetov.

Opisali so planet, pokrit z oceani in bogat z vodikom, ki je približno 2,6-krat večji od Zemlje. Človeška rasa takšnih razmer ne bi prenesla, druge oblike življenja pa bi jih lahko.

Ker je metilklorid in dimetilsulfid lažje zaznati na vodnih planetah, je lažje prepoznati biološke podpise.

V naslednjih dveh ali treh desetletjih bo mogoče odkriti in potrditi življenje na drugih planetih, ne le na Zemlji.

Obstaja velika verjetnost, da bomo kmalu odkrili planete z življenjem ali vsaj take, ki bi ga lahko podpirali.

2. Urejanje genov CRISPR na podlagi krvi

Tehnologija CISPR običajno deluje na izločenih celicah v laboratoriju, preden jih ponovno uvede v telo. To je dolgotrajen in drag postopek, ki mu pogosto sledi kemoterapija.

Bolnik z redko dedno boleznijo je junija 2021 prejel injekcijo urejevalnika genov CRISPR Cas-9.

Transtiretinska amiloidoza je bila uspešno zdravljena v tem primer, celo zmanjša količino uničujočih encimov v prizadetih tkivih in organih.

3. Električne jegulje so ene najsrečnejših plenilcev

Preden je ihtiolog Smithsonian C. David de Santana odkril nepokrito jezero v porečju Amazonke, so električne jegulje veljale za osamljene lovce.

Glede na njegov objavljene ugotovitve v reviji Ecology and Evolution, Voltove električne jegulje lovijo v skupinah tako, da krožijo okoli svojega plena in ga obdarijo z 860 volti.

Jegulje lahko ulovijo več rib, če lovijo v skupinah in ne posamično.

Poleg tega, da bodo raziskali druge skupnosti električnih jegulj v porečju Amazonke, ekipa upa, da bodo ugotovili tudi druge lovske vzorce, ki jih jegulje kažejo, saj je biotska raznovrstnost ogrožena.

4. Cepivo Covid-19

Kot del najbolj neverjetnih naslovov za leto 2020 je Cepiva Covid-19 bili razviti, vendar so bili uvedeni leta 2021.

Prvo cepivo za odrasle sta Pfizer in Moderna uvedla decembra 2020, Johnson & Johnson pa leta 2021. Cepivo Covid-19 lahko zdaj prejmejo že petletni otroci.

5. Izstrelitev teleskopa James Webb

Pred kratkim je NASA izstrelila najmočnejši in največji vesoljski teleskop, ki je bil kdaj koli zgrajen. Vesoljski teleskop Jamesa Webba.

Da bi dosegel stabilen položaj v vesolju, bo v 30 dneh prepotoval skoraj milijon kilometrov, nato pa bodo v naslednjih šestih mesecih instrumenti razstavljeni, poravnani in umerjeni.

Med izstrelitvijo je prišlo do več zamud. V prihodnjih desetletjih bo sledil Zemljini orbiti. Sčasoma bomo morda lahko odkrili znake življenja na drugih planetih.

6. Najhitrejši kvantni procesor doslej

Računalniki, ki temeljijo na kvantni tehnologiji, lahko v nekaj sekundah obdelajo informacije, za katere bi sicer najboljši superračunalniki potrebovali več dni ali tednov.

Kvantno računalništvo izkorišča zakone kvantne fizike za zmogljive izračune in spreminja področja, kot so astrofizika, IT, inženirstvo, nacionalna varnost in druga. Spletna stran 127-qubitni Orel je IBM predstavil novembra 2021.

Do zdaj je to prepričljiv kvantni procesor. Področje kvantnega računalništva je zdaj pripravljeno na hiter razvoj.

7. Človek vpliva na razvoj živali

Človek je posredno in neposredno vplival na razvoj živali. Zaradi divjega lovstva se je močno povečalo število afriških slonov brez oklepa.

Med mozambiško državljansko vojno med letoma 1977 in 1992 je bilo iztrebljenih ogromno število slonov z velikimi okli, zato so največ genetskega materiala prenesle samice brez velikih oklov.

Na evolucijo živali posredno vpliva človek, in sicer zaradi vse višjih temperatur, ki so posledica globalnega segrevanja, poleg tega pa živali tudi ubija.

Spletna stran 2021 številka revije Trends in Ecology and Evolution ima večja netopirska krila in daljša zajčja ušesa, ki v svojem okolju verjetno oddajajo več toplote.

V reviji Science Advances so bili objavljeni dodatni dokazi. Znanstveniki so ugotovili, da so ptice iz oddaljenih predelov amazonskega deževnega gozda zaradi spremenjenih vzorcev padavin in naraščajočih temperatur postale lažje, njihova krila pa so se podaljšala.

8. Razvoj umetnega srca iz titana

Sintetično srce je cilj znanstvenikov že več kot 50 let. Po vsem svetu vsako leto največ ljudi umre zaradi koronarne bolezni srca. BiVACOR je srce iz titana, ki ga je ustvarila avstralska raziskovalna skupina in uporablja tehnologijo vrtečega se diska.

Čeprav ne posnema človeškega srca, poskuša izboljšati evolucijo z učinkovitejšim črpanjem krvi. Poskusi na ljudeh še potekajo. Do zdaj so bili opravljeni le začasni poskusi na bolnikih s presajenim srcem in na živalih.

9. Cepivo proti malariji za otroke

Zaradi epidemije malarije vsako leto umre več kot pol milijona ljudi, kar jo uvršča med najbolj smrtonosne bolezni na svetu.

Med njimi je več kot polovica otrok. A cepivo proti malariji za otroke je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), kar je prvi tovrstni ukrep.

Cepivo proti malariji napade pet najbolj smrtonosnih povzročiteljev malarije in se uporabi v štirih injekcijah. S tem znanstvenim odkritjem bi lahko vsako leto preprečili približno pet milijonov primerov malarije.

10. Odkritja na Marsu

V začetku leta 2021 so se k Marsu priključile tri misije, ki so izkoristile poravnavo Zemljine orbite z Marsom, ki se zgodi vsakih 26 mesecev.

Nasin lander Perseveranceopremljen z instrumenti za vrtanje in shranjevanje vzorcev kamnin, naj bi v bližnji prihodnosti prepotoval krater Jezero.

Med misijo vrnitve vzorcev bodo pridobili 43 vzorcev kamnin in jih poslali nazaj v kešah.

Orbiter Hope Združenih arabskih emiratov je s spremljanjem dnevnih, mesečnih in letnih sprememb Marsa iz orbite poskušal preučiti preteklo in sedanje podnebje Marsa.

Orbiter Tianwen-1 je Mars obiskal iz orbite, nato pa je med misijo na Utopia Planitia pristal rover Zhurong.

Kitajska je skušala preizkusiti svojo sposobnost gibanja po površju Marsa. Znanstveniki preizkušajo sposobnost manevriranja skozi Marsovo ozračje, kar je eden največjih znanstvenih dosežkov.

Napredek znanosti skozi zgodovino

Urejanje genoma

Zdaj lahko kirurško odstranimo gene in spremljamo njihove regulacijske elemente. To je velik preboj pri razumevanju delovanja organizmov in tudi bolezni, ki jih prizadenejo. 

Na več glavnih področjih uporabe potekajo klinična preskušanja, ki bodo, upajmo, pripeljala do njihove uporabe v medicini.

Najstarejši fosilni ostanki Homo sapiensa so stari 100.000 let.

Leta 2017 je bilo objavljeno, da je bila starost Homo sapiensa preračunana na 300.000 let nazaj. To je za 100.000 let več, kot je veljalo prej. V jami v Maroku so odkrili tristo tisoč let stare kosti. 

Tako se je izkazalo, da morda ni res, da naša vrsta izvira iz vzhodne Afrike, temveč se je razširila po vsej celini. 

Prva slika črne luknje

Obstoj črnih lukenj je znan, vendar je njihova temačnost očitna tudi zato, ker jih zunaj opazovanega obzorja ne more doseči nobena svetloba.

V teh letih je znanstvenikom prvič uspelo posneti podobo črne luknje.

Slika točke, od koder ni vrnitve v črno luknjo, je videti kot žareč krožnik plina in prahu.

Raziskovalna skupina, ki je sodelovala pri tem odkritju, je prejela nagrado Breakthrough Prize 2020, ki velja za eno največjih znanstvenih nagrad na svetu.

Pričakovani napredek v znanosti

V zadnjih desetletjih smo po vsem svetu priča vse večjim inovacijam na področju znanosti.

Do naslednjega tehnološkega preboja, kolonizacije Marsa in seveda letečih avtomobilov ni več daleč!

V vsakem objavljenem članku je treba za ponazoritev teorije navesti številke. Na Mind the Graph vam zagotavljamo ilustracije iz vseh kategorij znanosti. Oglejte si naše galerija ilustracij

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge