În fiecare an, se publică un număr mare de lucrări științifice pe teme atât de diverse, de la astronomie la schimbările climatice și până la pandemia actuală.

Cu alte cuvinte, este dificil să se facă distincția între lucrări relevante, interesante, dar în mare parte irelevante, și știință de doi bani.

În ultimii ani, am asistat la o serie de realizări revoluționare, care au dus adesea la o adevărată explozie de cunoștințe.

Următoarea este o listă a primelor zece progrese științifice din anul 2021, inclusiv cele mai notabile descoperiri istorice și o imagine de ansamblu a ceea ce va urma în materie de progrese științifice.

Progrese în știință în 2021

1. Viața extraterestră este acum mai ușor de găsit ca niciodată

A hârtie publicată în 2021 de cercetători a sugerat că ar putea exista o planetă cu viață care să aparțină categoriei de planete himere.

Aceștia au descris o planetă acoperită de oceane, bogată în hidrogen, care este de aproximativ 2,6 ori mai mare decât Pământul. Rasa umană nu ar putea rezista unor astfel de condiții, dar alte forme de viață ar putea.

Deoarece clorura de metil și sulfura de dimetil sunt mai ușor de detectat pe planetele acvatice, biosemnăturile pot fi identificate mai ușor.

În următoarele două sau trei decenii, va fi posibilă detectarea și confirmarea vieții pe alte planete decât Pământul.

Există șanse mari ca în curând să putem descoperi planete cu viață sau cel puțin planete care ar putea susține viața.

2. Editarea genetică CRISPR pe bază de sânge

Tehnologia CISPR lucrează de obicei pe celule extrase în laborator înainte de a le reintroduce în organism. Prin urmare, este o procedură îndelungată și costisitoare, care este adesea urmată de chimioterapie.

Un pacient cu o boală ereditară rară a primit o injecție cu editorul de gene CRISPR Cas-9 în iunie 2021.

Amiloidoza cu transtiretină a fost tratată cu succes în acest caz. cazul, reducând chiar și cantitatea de enzime distructive din țesuturile și organele afectate.

3. Anghilele electrice sunt unii dintre cei mai fericiți prădători

Înainte ca ihtiologul C David de Santana de la Smithsonian să descopere un lac nesupravegheat în bazinul fluviului Amazon, anghilele electrice erau considerate vânători singuratici.

Potrivit lui rezultatele publicate în Ecology and Evolution, anghilele electrice Volta vânează în grupuri, învârtindu-se în jurul prăzii lor și electrocutând-o cu 860 de volți.

Anghilele pot captura mai mulți pești atunci când vânează în grup și nu individual.

Pe lângă explorarea altor comunități de anghile electrice din bazinul fluviului Amazon, echipa speră să identifice și alte modele de vânătoare ale anghilelor, deoarece biodiversitatea este amenințată.

4. Vaccinul Covid-19

Ca parte a celor mai incredibile titluri pentru anul 2020, a Vaccinuri Covid-19 au fost dezvoltate, dar au fost introduse în 2021.

Primul vaccin pentru adulți a fost lansat de Pfizer și Moderna în 2020 decembrie, urmat de Johnson & Johnson în 2021. Copiii cu vârsta de până la cinci ani pot primi acum vaccinul Covid-19.

5. Lansarea Telescopului James Webb

Recent, NASA a lansat cel mai puternic și cel mai mare telescop spațial construit vreodată, satelitul Telescopul spațial James Webb.

Pentru a atinge o poziție stabilă în spațiu, va parcurge aproape 1 milion de mile în 30 de zile, după care instrumentele vor fi desfășurate, aliniate și calibrate în următoarele șase luni.

În timpul lansării au avut loc multiple întârzieri. În următoarele decenii, acesta va urma orbita Pământului. În cele din urmă, am putea descoperi semne că există viață pe alte planete.

6. Cel mai rapid procesor cuantic din toate timpurile

Calculatoarele bazate pe tehnologia cuantică pot procesa în câteva secunde informații care altfel ar dura mai multe zile sau săptămâni la cele mai bune supercomputere.

Calculul cuantic exploatează legile fizicii cuantice pentru calcule puternice, transformând domenii precum astrofizica, IT, ingineria, securitatea națională și multe altele. Site-ul 127-qubit Eagle a fost lansat de IBM în noiembrie 2021.

Este un procesor cuantic convingător până în prezent. Domeniul calculului cuantic este acum pregătit pentru o dezvoltare rapidă.

7. Oamenii influențează evoluția animalelor

În mod direct și indirect, oamenii au influențat evoluția animalelor. Activitățile de braconaj au dus la o creștere bruscă a numărului de elefanți africani fără colți.

În timpul războiului civil din Mozambic, între 1977 și 1992, un număr enorm de elefanți cu colți uriași au fost exterminați, ceea ce a însemnat că cel mai mult material genetic a fost transmis de femelele fără colți uriași.

Evoluția animalelor este afectată indirect de oameni din cauza creșterii temperaturilor provocate de încălzirea globală, pe lângă faptul că aceștia ucid animale.

The Ediția din 2021 a revistei Trends in Ecology and Evolution pretinde aripi mai mari de liliac și urechi mai lungi de iepure, care probabil că radiază mai multă căldură în mediul lor.

Alte dovezi au fost publicate în Science Advances. Oamenii de știință au descoperit că păsările din zone izolate din pădurea amazoniană au devenit mai ușoare și că aripile lor au devenit mai lungi, ca urmare a modificării tiparelor de precipitații și a creșterii temperaturilor.

8. Dezvoltarea unei inimi artificiale din titan

O inimă sintetică este un obiectiv al oamenilor de știință de mai bine de 50 de ani. În fiecare an, în întreaga lume, bolile coronariene provoacă cel mai mare număr de decese. BiVACOR este o inimă din titan creată de o echipă de cercetători australieni care utilizează tehnologia discurilor rotative.

Deși nu imită inima umană, acesta încearcă să îmbunătățească evoluția prin pomparea sângelui într-un mod mai eficient. Testele pe oameni sunt încă în curs de desfășurare. Până în prezent, au fost efectuate doar teste temporare pe pacienți cu transplant de inimă, precum și pe animale.

9. Vaccinul împotriva malariei pentru copii

Epidemia de malarie ucide peste o jumătate de milion de oameni în fiecare an, fiind una dintre cele mai mortale boli de pe planetă.

Dintre aceștia, mai mult de jumătate sunt copii. A vaccin împotriva malariei pentru copii a fost aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiind primul de acest fel.

Vaccinul împotriva malariei atacă cei mai letali cinci agenți patogeni ai malariei și se administrează în decursul a patru injecții. Datorită acestei descoperiri științifice, ar putea preveni aproximativ cinci milioane de cazuri de malarie în fiecare an.

10. Descoperiri pe Marte

Marte a fost andocat de trei misiuni la începutul anului 2021, folosindu-se de alinierea orbitală a Pământului cu Marte, care are loc la fiecare 26 de luni.

Modulul de aterizare Perseverance al NASA, dotată cu instrumente pentru forarea și stocarea probelor de rocă, este programată să traverseze Craterul Jezero în viitorul apropiat.

În timpul misiunii de returnare a probelor, 43 de mostre de rocă vor fi recuperate și trimise înapoi în cutii.

Prin monitorizarea de pe orbită a schimbărilor zilnice, lunare și anuale de pe Marte, sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite a încercat să studieze climatul trecut și prezent al planetei Marte.

Orbiterul Tianwen-1 a vizitat Marte de pe orbită înainte de a ateriza roverul Zhurong în Utopia Planitia în timpul misiunii.

China încerca să își testeze capacitatea de a se deplasa pe suprafața lui Marte. Oamenii de știință au testat capacitatea de manevră prin atmosfera lui Marte, ceea ce reprezintă una dintre principalele descoperiri științifice.

Progrese în știință de-a lungul istoriei

Editarea genomului

Acum putem elimina genele prin intervenție chirurgicală și putem monitoriza elementele de reglementare ale acestora. Aceasta a fost o descoperire majoră în înțelegerea nu numai a modului în care funcționează organismele, ci și a afecțiunilor care le afectează. 

În câteva dintre domeniile majore de aplicare, studiile sunt supuse unor teste clinice care, sperăm, vor conduce la utilizarea lor în domeniul medical.

Cele mai vechi rămășițe fosile ale lui Homo sapiens se întind pe o perioadă de 100.000 de ani mai departe

În 2017 s-a anunțat că vârsta lui Homo sapiens a fost recalculată cu 300.000 de ani în urmă. O prelungire de 100.000 de ani față de ceea ce se credea anterior. Într-o peșteră din Maroc au fost descoperite oase vechi de 300.000 de ani. 

Ca urmare, s-a descoperit că s-ar putea să nu fie adevărat că specia noastră este originară din estul Africii, ci că s-a răspândit pe tot continentul. 

Prima imagine a găurii negre

Existența găurilor negre este cunoscută, dar întunericul lor este, de asemenea, evident, deoarece nicio lumină nu poate ajunge la ele dincolo de orizontul lor observat.

În decursul anilor, oamenii de știință au reușit să capteze pentru prima dată o imagine a unei găuri negre.

O imagine a punctului fără întoarcere al găurii negre pare a fi o gogoașă incandescentă de gaz și praf.

Echipa de cercetători implicată în această descoperire a primit premiul Breakthrough Prize 2020, considerat unul dintre cele mai importante premii științifice din lume.

Progrese așteptate în știință

Asistăm la inovații mai mari în domeniul științei în întreaga lume pe măsură ce trecem peste decenii.

Ei bine, nu suntem prea departe de următoarea descoperire tehnologică, de colonizarea planetei Marte și, bineînțeles, de mașinile zburătoare!

Pentru fiecare lucrare publicată, sunt necesare figuri care să ilustreze teoria. La Mind the Graph, suntem dedicați să vă oferim ilustrații din toate categoriile de știință. Aruncați o privire la galerie de ilustrații

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane