Писането може да бъде удовлетворяващо и пълноценно занимание, но може да бъде и доходоносно. С нарастването на онлайн съдържанието се увеличи търсенето на качествени писатели и много уебсайтове са готови да плащат за добре написани статии, публикации в блогове и други форми на съдържание. В тази статия ще разгледаме различни видове писане, които могат да ви донесат пари, платформи за писане на свободна практика, уебсайтове, които ви плащат за писане, съвети за намиране на работа, съвети за писане, за да увеличите приходите си, как да избегнете измами, данъчни последици от получаването на заплащане за писане, както и инструменти и ресурси за писатели. Независимо дали сте опитен писател, или тепърва започвате, има много възможности да печелите пари, като правите това, което обичате.

Видове писане, които могат да ви донесат пари

Има много видове писане, които могат да ви донесат пари, и най-добрият за вас ще зависи от вашите интереси, умения и търсенето на пазара. Един от популярните видове писане е писането на съдържание, което включва създаване на публикации в блогове, статии и актуализации в социалните медии за фирми и физически лица. Друга доходоносна област е копирайтингът, при който писателите създават убедително съдържание за популяризиране на продукти или услуги.

Техническото писане също е много търсено, особено в отрасли като науката, инженерството и технологиите. Техническите писатели на свободна практика могат да създават ръководства за потребителя, наръчници с инструкции и други видове документация за компаниите. Друга възможност е писането на текстове за клиенти, които след това ги публикуват от свое име.

Академичното писане също може да бъде добър избор за тези, които имат добри умения за проучване и писане. Това включва писане на научни статии, теза и друго академично съдържание. И накрая, творческото писане може да бъде доходоносна област за тези, които имат талант да разказват истории и страст към писането на художествени или нехудожествени книги.

Важно е да се отбележи, че всеки вид писане има своите уникални изисквания и може да изисква различни умения или опит. От съществено значение е да проучите вида писане, с който се интересувате, и да развиете уменията, необходими за постигане на успех в тази област.

Платформи за писане на свободна практика

Платформите за писане на свободна практика са уебсайтове или онлайн пазари, където фирми и физически лица могат да намерят писатели на свободна практика за различни задачи за писане. Тези платформи предоставят място, където писателите могат да покажат своите умения и да се свържат с потенциални клиенти, които търсят писателски услуги. Платформите за писане на свободна практика обикновено позволяват на писателите да създадат профил и портфолио, да определят тарифите си и да кандидатстват за обяви за работа, които отговарят на техните експертни познания.

Някои от платформите за писане на свободна практика предлагат разнообразни задачи за писане, включително писане на статии, копирайтинг, създаване на съдържание, академично писане и др. Писателите на свободна практика могат да преглеждат обяви за работа, да оферират проекти и да договарят условия с клиенти директно чрез платформата.

Използването на платформи за писане на свободна практика може да бъде чудесен начин за писателите да намерят нови клиенти и да печелят пари. Важно е обаче да преглеждате внимателно обявите за работа и да общувате ясно с клиентите, за да сте сигурни, че работата е подходяща и че условията за плащане са ясни. Тези платформи предоставят на писателите пазар за намиране на работа за писане. Някои популярни платформи за писане на свободна практика включват:

Upwork: Платформа, която свързва лица, работещи на свободна практика, с клиенти за редица услуги, включително писане.

Работник на свободна практика: Подобно на Upwork, Freelancer позволява на фрийлансърите да наддават за проекти за писане, публикувани от клиенти.

Fiverr: Платформа, в която работещите на свободна практика могат да предлагат услугите си на фиксирана цена.

Textbroker: Услуга за писане на съдържание, която наема писатели на свободна практика за изготвяне на статии за клиенти.

Уебсайтове, които ви плащат, за да пишете

Уебсайтовете, които плащат за писане, са платформи, в които писателите могат да печелят пари, като изпращат творбите си за публикуване онлайн. Тези уебсайтове обикновено предлагат разнообразни възможности за писане - от кратки публикации в блогове до дълги статии - и плащат на писателите на статия или на дума. 

Съществуват много различни видове уебсайтове, които ви плащат за писане, включително фабрики за съдържание, уебсайтове за писане на свободна практика и блогове. Мелниците за съдържание са уебсайтове, които плащат на писатели за създаване на статии за различни клиенти, докато уебсайтовете за писане на свободна практика свързват писатели с клиенти, които търсят конкретни видове съдържание. В блоговете също може да се плаща на писатели за редовно създаване на съдържание като щатни писатели или като гост-съставители.

Когато става въпрос за заплащане, тарифите варират в зависимост от уебсайта и вида на изготвяното съдържание. Някои уебсайтове плащат фиксирана такса за статия, докато други предлагат подвижна скала в зависимост от обема и качеството на съдържанието. Тарифите могат да варират от няколко цента на дума до стотици долари на статия.

Ако искате да пишете срещу заплащане, има много уебсайтове, които могат да ви помогнат да започнете. Ето няколко примера:

Cosmopolitan

Cosmopolitan е популярно женско списание, което обхваща широк спектър от теми, включително мода, красота, връзки, секс, здраве и кариера. То е известно с интересното си съдържание и винаги търси талантливи автори, които да сътрудничат на публикациите му. Cosmopolitan плаща на писатели на свободна практика за създаване на съдържание за печатните и онлайн платформите си. Те приемат предложения за различни видове статии.

За да изпратят предложение за участие в Cosmopolitan, авторите могат да посетят техния уебсайт. Писането за Cosmopolitan може да бъде чудесна възможност за автори, които са запалени по проблемите на жените и искат да допринесат за авторитетно издание с голяма читателска аудитория. Ако имате чудесна идея за статия, не се колебайте да я предложите на Cosmopolitan и евентуално да получите заплащане за работата си.

Достъп до сайта: Cosmopolitan 

Преходи в чужбина

Transitions Abroad е уебсайт и списание, посветени на пътуванията, културното потапяне и работата в чужбина. Те предлагат богата информация по теми като възможности за пътуване, езиково обучение и международна кариера.

Този уебсайт плаща на авторите за техните статии за пътуване, лични разкази и есета, свързани с живот, обучение, работа или доброволческа дейност в чужбина. Търсят се добре написани, увлекателни истории, които предоставят на читателите практически съвети и вдъхновение за пътуване или живот в чужбина.

Достъп до сайта: Преходи в чужбина

Каква култура

What Culture е уебсайт, посветен на всичко, свързано с развлеченията. Те обхващат теми като филми, телевизионни предавания, видеоигри, комикси и борба и предлагат платформа за писатели, които споделят мнението и опита си по тези теми.

What Culture плаща на писатели на свободна практика за създаване на статии, новини и рубрики, свързани с развлеченията. Търсят се автори, които могат да предоставят добре проучено и увлекателно съдържание, което да се хареса на аудиторията им от любители на поп културата.

Достъп до сайта: Каква култура

Вибриращ живот

Vibrant Life е уебсайт и списание, посветени на здравето, благосъстоянието и духовността. Те предлагат богата информация по теми като хранене, упражнения, управление на стреса и цялостно здраве.

Те плащат на писатели на свободна практика за създаване на статии, свързани със здравето и благосъстоянието. Писателите могат да предоставят добре проучено и ангажиращо съдържание, което ще се хареса на тяхната аудитория от читатели, които се интересуват от здравето.

Достъп до сайта: Вибриращ живот

Напукан

Cracked е уебсайт, в който се публикуват статии и видеоклипове по широк кръг от теми, включително попкултура, наука, история и хумор. Той предлага платформа за писатели на свободна практика, които да споделят своите уникални и забавни гледни точки по тези теми.

На писателите се плаща за създаване на статии, базирани на списъци, тематични истории и други видове съдържание, които са хумористични и информативни.

Достъп до сайта: Напукан

Пилешка супа за душата

Chicken Soup for the Soul е известен издател на книги с вдъхновяващи и стоплящи сърцето истории. Те имат и уебсайт, на който приемат кандидатури от писатели на свободна практика за различни проекти, като книги, подкастове и съдържание за социалните медии.

За да изпратят разказ на Chicken Soup for the Soul, писателите могат да посетят уебсайта им. Той е известен с това, че публикува истории, които дават надежда, вдъхновение и утеха на читателите. Писането за тях може да бъде чудесна възможност за писатели, които имат лични истории за споделяне и искат да окажат положително въздействие върху другите чрез писането си. Писателите могат да споделят личния си опит и да вдъхновят другите да намерят надежда и щастие в собствения си живот.

Достъп до сайта: Пилешка супа за душата

Пазар за пари

Money Pantry е популярен уебсайт за лични финанси, който обхваща широк спектър от теми, включително съвети за пестене на пари, пестелив живот и начини за печелене на пари онлайн. Уебсайтът винаги търси свежо, оригинално съдържание от автори, които са запалени по личните финанси и темите, свързани с парите.

Money Pantry плаща на писатели за създаване на статии по широк кръг от теми, свързани с печеленето и спестяването на пари, като например лични финанси, пестелив живот и странични занимания. Търсят се автори, които могат да предоставят полезни съвети, които да помогнат на читателите да подобрят финансовото си състояние.

Достъп до сайта: Пазар за пари

Босият писател

Barefoot Writer е уебсайт и общност, посветени на подпомагането на писатели на свободна практика в изграждането на успешна кариера. Те предлагат ресурси, инструменти и програми за обучение, за да помогнат на писателите да подобрят уменията си, да намерят клиенти и да си изкарват прехраната с това, което обичат.Освен това плащат на писатели за създаване на съдържание за техния уебсайт и бюлетин. 

Като цяло Barefoot Writer е ценен ресурс за писатели на свободна практика, които искат да изградят успешна кариера в бранша. Благодарение на възможностите за платено писане, програмите за обучение, обявите за работа и възможностите за работа в мрежа писателите могат да придобият уменията, знанията и връзките, от които се нуждаят, за да успеят в конкурентния свят на писането на свободна практика.

Достъп до сайта: Босият писател

Едрият Сиатъл

Edible Seattle е уебсайт и списание, които се фокусират върху местната култура на храната и напитките в района на Сиатъл. Приемат материали от писатели и фотографи на свободна практика и им плащат за работата.

Edible Seattle търси статии, които изследват местната хранителна сцена, включително профили на местни готвачи, фермери и производители на храни, рецепти с местни съставки и статии за историята и културата на храната в района на Сиатъл.

Писането за Edible Seattle може да бъде чудесна възможност за автори, които са запалени по храната и искат да представят местната хранителна сцена в Сиатъл. С възможността да печелят пари и да популяризират работата си, писателите могат да превърнат любовта си към храната и писането във възнаграждаваща кариера или странична дейност.

Достъп до сайта: Едрият Сиатъл

Силен шепот

Strong Whispers е онлайн издание, което обхваща широк спектър от теми, включително политика, общество, култура, технологии и околна среда. Те приемат материали от автори на свободна практика и им плащат за работата.

Статиите са добре проучени, предизвикват размисъл и предлагат уникални гледни точки по важни въпроси. Особено интересни са статиите, които разглеждат сложни въпроси по ясен и увлекателен начин и които предлагат приложими решения или препоръки.

Писането за "Силни шепоти" може да бъде чудесна възможност за писатели, които се вълнуват от важни социални и политически въпроси и искат да променят нещо с писането си. С възможността да печелят пари и да получат популярност за работата си, писателите могат да превърнат страстта си към социалната справедливост и активизма в доходоносна кариера или странична дейност.

Достъп до сайта: Силен шепот

Съвети за намиране на гигове за писане

Ето няколко съвета за намиране на работа като писател:

 • Създаване на професионално портфолио: Силното портфолио, в което представяте своите умения за писане, може да ви помогне да се отличите от другите кандидати. Използвайте платформи като LinkedIn или Contently, за да покажете работата си.
 • Работа в мрежа с други писатели: Присъединете се към групи или форуми за писане, където други писатели споделят своя опит и предлагат предложения за работа. Също така посещавайте конференции и семинари за писане, където можете да общувате с редактори, издатели и други професионалисти в бранша.
 • Използвайте обяви за работа: Много уебсайтове като ProBlogger, Работни места за писане на свободна практика, и Работни места в областта на журналистиката, наред с други, редовно публикуват възможности за работа за писатели на свободна практика.
 • Представяне на публикации: Представянето на идеи за истории на публикации е чудесна възможност. Потърсете издания, които съответстват на вашите интереси, и изпратете убедително предложение, което показва вашите умения за писане.
 • Използване на социалните медии: Използвайте платформите на социалните медии като Twitter и Facebook, за да се свържете с редактори и издатели, и следете за възможностите за работа, които те публикуват.
 • Помислете за фабриките за съдържание: Въпреки че не са най-доходоносните, фабриките за съдържание като Textbroker, iWriter, и WriterAccess, може да бъде добра отправна точка за начинаещи писатели, които търсят постоянна работа.

Съвети за писане, за да увеличите приходите си

Като писател на свободна практика увеличаването на приходите е от решаващо значение за постигането на успех и финансова стабилност. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да печелите повече пари от писането си:

 • Специализирайте се в дадена ниша: Специализирането в определена ниша ще ви помогне да се превърнете в експерт в тази област и ще ви позволи да получите по-високи цени за работата си. Клиентите често са склонни да плащат повече за специализирани знания и опит.
 • Изграждане на стабилно портфолио: Силното портфолио от образци за писане може да ви помогне да привлечете клиенти с по-високо заплащане. Уверете се, че портфолиото ви показва най-добрите ви работи и демонстрира уменията ви за писане.
 • Разработване на силна мрежа: Изграждането на силна мрежа от контакти в бранша може да доведе до повече възможности за писане и препоръки. Посещавайте събития в бранша, присъединявайте се към групи за писане и се свързвайте с други писатели и професионалисти във вашата ниша.
 • Договаряне на цени: Не се страхувайте да преговаряте с клиентите си за цените. Ако имате необходимите умения и опит, те може да са склонни да платят повече за работата ви. Бъдете уверени в способностите си и искайте това, което си заслужава.
 • Спазване на крайните срокове: Спазването на крайните срокове е от решаващо значение за изграждането на добра репутация на писател на свободна практика. Клиентите са по-склонни да наемат писатели, които могат да доставят качествена работа навреме, което може да доведе до повече повторен бизнес и препоръки.
 • Организирайте се: Организираността и ефективното управление на времето могат да ви помогнат да поемете повече работа и да увеличите приходите си. Използвайте инструменти като календари, списъци със задачи и софтуер за управление на проекти, за да сте в крак с крайните срокове и работното натоварване.

Как да избягваме измами

Като писател на свободна практика е важно да бъдете бдителни и предпазливи по отношение на потенциални измами, които могат да навредят на репутацията или финансовата ви стабилност. Ето няколко съвета за това как да избягвате измами:

 • Проучете компанията или лицето, преди да приемете каквато и да е работа. Потърсете отзиви, препоръки и обратна връзка от други лица на свободна практика, които са работили с тях.
 • Никога не плащайте, за да кандидатствате или да приемете работа като писател. Легитимните клиенти никога няма да поискат от вас да платите предварително.
 • Бъдете предпазливи към обяви за работа, които предлагат нереалистично високи заплати или обещават успех за една нощ. Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така.
 • Избягвайте клиенти, които искат лична информация, като например номера на социалната ви осигуровка или данни за банкова сметка. Предоставяйте такава информация само ако е необходима за целите на плащането и ако имате доверие на клиента.

Данъчни последици от получаването на заплащане за писане

Получаването на заплащане за писане може да има данъчни последици в зависимост от страната и данъчните закони. Като цяло писателите на свободна практика се считат за самостоятелно заети лица и са отговорни за плащането на собствените си данъци. Това означава, че ще трябва да следите приходите и разходите си и да ги отчитате в данъчната си декларация.

Важно е да имате предвид, че може да се наложи да плащате прогнозни данъци на тримесечна база, за да избегнете санкции. Това е така, защото като самостоятелно заето лице не подлежите на удържане на данъци, както традиционните служители.

Възможно е обаче да има приспадания и облекчения, от които можете да се възползвате като писател на свободна практика. Те могат да включват разходи, свързани с домашния ви офис, оборудване, софтуер и пътувания. Важно е да се консултирате с данъчен специалист или да използвате реномирана данъчна софтуерна програма, за да сте сигурни, че се възползвате от всички приложими приспадания и кредити.

Важно е да сте наясно с данъчните последици от получаването на заплащане за писане и да сте организирани и точни при воденето на документацията и отчитането, за да избегнете всякакви проблеми с данъчните власти.

Инструменти и ресурси за писатели

Писателите разполагат с няколко инструмента и ресурси, които могат да им помогнат да подобрят уменията си за писане, да оптимизират работния си процес и да се организират. Ето няколко примера:

 • Grammarly: Grammarly е асистент за писане, който използва изкуствен интелект, за да проверява написаното от вас за правописни, граматически и пунктуационни грешки. Той може също така да предложи по-добър избор на думи и да предостави информация за писането, за да ви помогне да подобрите уменията си.
 • Хемингуей Редактор: Редакторът на Хемингуей е безплатен онлайн инструмент, който ви помага да опростите писането си и да го направите по-ясно и кратко. Той подчертава сложните изречения, пасивния глас и други проблеми, които могат да затруднят четенето на текста ви.
 • Evernote: Това е приложение за водене на бележки, което ви позволява да съхранявате всичките си идеи, проучвания и бележки на едно място. То има и вграден инструмент за писане, който ви позволява да създавате и редактирате документи в приложението.

Проверете и 10 най-добри инструменти за проверка на граматиката за академично писане

Разгледайте повече от 50+ категории научни илюстрации

Mind the Graph е иновативен инструмент, който помага на учените и изследователите да създават бързо и лесно висококачествени научни илюстрации. С повече от 50+ категории научни илюстрации, от които можете да избирате, платформата предлага обширна библиотека от изображения и шаблони, които могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на всеки изследователски проект. Библиотеката с научни илюстрации на платформата обхваща широк спектър от теми, включително биология, медицина, химия, физика и екология.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони