Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но може би сте на път да получите скучен документ. Не, това няма нищо общо с изучаваната от вас област. То обаче е свързано с това колко лесно е да се разбере работата ви.

Има някои стъпки, които можете да следвате, за да намалите шансовете си да напишете скучен документ:

Разкажете история

Читателят ще очаква логична линия на мисълта, когато чете вашето изследване. Ако идеите ви са объркващи, едва ли някой ще се заинтересува от това, което казвате.

Кажете какво имате предвид

Бъдете прями и не добавяйте несъществена информация. Винаги се питайте дали тази информация е от съществено значение за разбирането на читателя.

Използване на визуални потоци от информация

Може би не сте толкова добри в писането - повечето от нас не са. Затова се уверете, че читателите могат лесно да разберат за какво става дума в статията ви по някакъв друг начин. Или пък, ако сте спазили перфектно другите две стъпки, направете още една крачка и я подобрете още повече!

Използването на визуални потоци може би е най-важната стъпка, която трябва да следвате. Всеки ден се разработват нови изследвания, но това не означава, че комуникацията на науката е ефективна.

Искате да бъдете публикувани? Да бъдете цитирани? Или да комуникирате добре науката?
Започнете да използвате научни информационни графики.

 

Уверете се, че изследването ви няма да се превърне в скучен документ

Ето един пример за това как би изглеждал един "обикновен" документ без научни инфографики:

Пишете скучен документ?

А ето и истинската версия на този документ:

Пишете скучен документ?

Визуалната информация подобрява четивността, разплита сложната информация и ви показва, че владеете собствените си изследвания - може да звучи смешно, но повечето учени не могат да обяснят ефективно собствената си работа.

Пишете скучен документ?

Ако смятате, че не сте готови сами да започнете да използвате визуални потоци, нашата публикация "Какво прави една инфографика добра?" може да ви помогне.

Вече сте прекарали много време в разработване на невероятно изследване. Не пропилявайте целия си труд, за да напишете скучна статия.

Нуждаете се от помощ при писането на научната си работа? Проверете този пълен Електронна книга за процеса на изготвяне на научноизследователски документ.


Изтеглете тази електронна книга и научете как да напишете атрактивен документ.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони