Намирането на подобни статии не е лесна задача, но ако познавате тактиката и имате малко търпение, това също не е трудно. Има няколко начина за намиране на сходни статии в областта на научните изследвания. 

Можете да използвате различни практики за идентифициране на подобни статии - от търсене на ключови думи и заглавие в Google до търсене на автора. Прочетете статията, за да идентифицирате как да намерим подобни научни статии за ефективно провеждане на вашите изследвания. 

Как да намерим подобни изследователски документи

За да извърши изследване, изследователят трябва да се запознае с темата и да направи литературен обзор. Тук идва значението на подобни изследователски статии, които помагат на изследователя да получи точна информация в рамките на малко време. 

Научни списания, списания, вестници, книги и интервюта са някои от платформите, където можете да намерите подобни изследвания. За да идентифицирате научните статии, можете дори да търсите в академични търсачки като Google Scholar, Science Direct и Pubmed (специфични за науките за живота), IEEE (електроника, електротехника, компютърни науки) и Agricola за селското стопанство.

Ето някои най-добри практики, които можете да следвате, за да откриете подходящи научни статии.

  • Уточнете ключовите си думи, за да получите точни резултати. 
  • Прегледайте връзките към подобни ресурси и свързани статии.
  • Идентифицирайте подходящи идеи за ключови думи, като използвате синоними или изберете някои ключови думи от статията и ги потърсете в Google.
  • Потърсете резюмета и индекси, за да получите идеи за подобни статии.
  • Намерете статията в указателя и прочетете описанието. Сега потърсете тази релевантна информация и ще получите подобна статия.
  • Потърсете библиографията. Тя е чудесен начин да намерите подобни статии, тъй като съдържа препратки към статиите, които авторът е разглеждал, за да направи своето проучване.
  • Разгледайте тематичните бази данни, за да откриете темите и сходното съдържание, което търсите.
  • Можете също така да разгледате работата на сходни автори или съавтори и да получите известна информация от други техни статии.

Може ли да има два изследователски доклада по една и съща тема?

Можете да намерите многобройни научни статии, които са подобни, и е абсолютно етично да публикувате такива статии. Така че очевидно може да има два или повече научни труда по една и съща тема.

Изборът на сходни изследователски теми ще ускори изследователския процес и ще помогне за развитието на науката, когато изследователите установят пропуските в предишните изследвания и работят върху тях. 

Ако обаче сте изследовател, трябва да се уверите, че не повтаряте едни и същи данни, а да намерите подходящ изследователски проблем и да се съсредоточите върху него.

Как да търсим по-точно в Google?

Google разполага с множество статии, които се появяват в резултатите от търсенето, след като напишете някоя ключова дума в лентата за търсене. Но тези резултати може да не са тези, които търсите.

За да получите подходящи резултати от търсенето в Google, трябва да познавате изкуството на търсенето. Ето няколко съвета, които трябва да следвате, за да търсите в Google и да получавате подходящи резултати.

1. Използване на режим за лично сърфиране

Режимът за поверително сърфиране на Google обработва данните, като се фокусира само върху основните ви ключови думи и елиминира други фактори, като история на сърфирането, различни данни от други услуги на Google и др.

Ето бързите клавиши, които трябва да използвате, за да преминете към частно сърфиране:

Хром: CTRL + SHIFT + N или Главно меню > Нов инкогнито прозорец

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P или Поверително сърфиране 

Firefox: CTRL + SHIFT + P или Инструменти > Стартиране на частно сърфиране

2. Добавете символа * между ключовите си думи

Добавянето на звездичка (*) между две думи в ключовата дума ви помага да търсите подходящи теми, които могат да се впишат в тези думи.

Пример: Ако търсите "устойчиво земеделие", при въвеждане на "sustainable* agriculture" ще получите подобни резултати като "sustainable practices in agriculture; sustainable food and agriculture; sustainable goals in agriculture".

3. Промяна на настройките по подразбиране за страната в Google

Google персонализира резултатите от търсенето въз основа на държавата, от която търсите. Затова трябва да промените тази настройка, за да получите точни резултати.

Пример: Ако търсите от Google.in, търсачката е персонализирана за местоположението в Индия и резултатите ви ще бъдат по-подходящи за Индия. Така че можете да използвате търсачката Google.uk (Великобритания) или Google.fr (Франция) и т.н.

Освен това, ако търсите най-добрата алтернатива, можете да отидете в Google.com. Това дава резултати от цял свят.

4. Активиране на разширените резултати от търсенето в Google

Можете да персонализирате търсачката така, че да показва желаните резултати, като активирате разширените настройки, които ви помагат да изберете местоположението, периода от време, формата на изследване и т.н. Освен това можете да прилагате филтри, за да сканирате и подбирате информацията според темата.

5. Промяна на последователността или повторението на ключовите думи

Ако не получите подходящи резултати, можете да повторите термините или да промените последователността на ключовите думи, за да наблюдавате резултатите.

Пример: Повтаряне - "Urban farming" може да се търси като "Urban farming farming" Промяна на последователността - "benefits of vertical gardening" може да се търси като "vertical gardening benefits".

Как да намерите документи по-бързо с помощта на Litmaps

Litmaps е безплатен онлайн инструмент за откриване на литература, който използва мрежата от цитати, за да открие свързани документи за вашите изследвания. Независимо дали въвеждате един документ или колекция, Litmaps бързо препоръчва съответните трудове въз основа на цитати и препратки. Автоматизирането на откриването на литература означава, че не е необходимо да пресявате препратките ръчно, тъй като алгоритъмът на Litmaps прави това автоматично. Като използва мрежата от цитати, Litmaps може да открие ключови документи, които може да пропуснете с традиционните методи за търсене.  

Изготвяне на научно точни инфографики за минути

Mind the Graph е ексклузивен инструмент за изследователи, който помага да се опростят изследванията с визуално завладяващи инфографики. Регистрирайте се за инструмента и направете процеса на изследване лесен и вълнуващ.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони