Като изследовател следенето на безброй статии, книги и научни трудове може да се окаже непосилна задача. За щастие, с помощта на Mendeley, онлайн инструмент за управление на справки, изследователите могат лесно да организират своите изследвания и да рационализират работния си процес. В тази статия ще предоставим изчерпателно ръководство за това как да използвате Mendeley ефективно, включително създаване на папки, добавяне на файлове, използване на приставката MS Word за цитати и библиографии, водене на бележки и подчертаване на документи.

Какво е Mendeley?

Mendeley е безплатен софтуер за управление на справки, който позволява на изследователите да организират, споделят и откриват научни документи. Той дава възможност на потребителите да създават лична цифрова библиотека чрез импортиране на справки от различни източници, включително бази данни, уебсайтове и PDF файлове. Mendeley предоставя на изследователите платформа за сътрудничество и споделяне на техните изследвания с други хора в тяхната област.

Организиране на изследванията ви с Mendeley

Една от основните функции на Mendeley е възможността за организиране на изследователски документи в папки. Ето какви са стъпките за създаване на папки и добавяне на файлове:

Създаване на папки

За да създадете папка в Mendeley, кликнете върху иконата "Създаване на папка", разположена в лявата част на екрана. Дайте на папката си име и описание, които да ви помогнат да запомните съдържанието на папката.

Добавяне на файлове в папките

За да добавите файл в папка, просто плъзнете и пуснете файла в желаната папка. Можете също така да импортирате препратки директно от онлайн бази данни, като например PubMed, като щракнете върху иконата "Добавяне на документи" и изберете базата данни от списъка.

Използване на приставката на MS Word за цитати и библиографии

Плъгинът на Mendeley за MS Word позволява на потребителите лесно да вмъкват цитати в текста и да създават библиографии или списъци с препратки. Ето как:

Вмъкване на цитати в текста

За да поставите цитат в текста, отворете документа на Word и поставете курсора на мястото, където искате да поставите цитата. Щракнете върху иконата "Insert Citation" (Вмъкване на цитат) в раздела на приставката Mendeley и потърсете желаната препратка. След като изберете препратката, Mendeley автоматично ще вмъкне цитата в правилния формат.

Създаване на библиографии или референтни списъци

За да създадете библиография или списък с референции, щракнете върху иконата "Insert Bibliography" (Вмъкване на библиография) в раздела за приставки на Mendeley. Mendeley автоматично ще генерира списък на всички използвани в документа ви препратки в посочения стил на препращане.

Определяне на стила на препращане

Mendeley предлага над 9000 стила за рефериране, от които можете да избирате, включително APA, MLA и Harvard. За да определите стила на рефериране, щракнете върху иконата "Предпочитания на документа" в раздела за приставки на Mendeley и изберете желания стил от падащото меню.

Водене на бележки и подчертаване на документи в Mendeley

Mendeley също така предоставя на потребителите инструменти за водене на бележки и подчертаване на важни части от документи. За да направите бележки или да маркирате даден раздел, просто щракнете с десния бутон на мишката върху желаната област и изберете "Добавяне на бележка" или "Маркиране".

В заключение, Mendeley е важен инструмент за изследователите, който им помага да организират своите изследвания, да си сътрудничат с други специалисти в своята област и да създават цитати и библиографии. Като следват стъпките, описани в това ръководство, изследователите могат да рационализират работния си процес и да отделят повече време, за да се съсредоточат върху изследванията си.

Изключително научно съдържание, подбрано от учени

В допълнение към Mendeley, друга платформа, която може да помогне на учените в техните изследвания, е Mind the Graph. Тази платформа предоставя достъп до ексклузивно научно съдържание, създадено от учени, включително илюстрации, инфографики и графики. Тези визуални средства могат да помогнат на изследователите да комуникират своите изследвания по-ефективно и ефикасно.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони