Създаване и предаване на информация научен знания, прегледи на научни трудове са от съществено значение. Научните изследвания, особено академичен работа, се оценява чрез партньорска проверка.

Статиите с голямо въздействие се преглеждат от експертно подбрани редактори и се публикуват в изключително подбрани списания, които публикуват статии, които ще имат значително въздействие в дадена област. Рецензирането има за цел да осигури обмислена критика от страна на експерт на приноса на даден автор, така че той да може да бъде публикуван и разпространяван без ограничения. 

Рецензираната публикация понякога се нарича научна публикация. Извършване на рецензиране на научни статии, изследванеили предложения се счита за необходимо за гарантиране на академичното научно качество. В тази статия ще разгледаме какво представляват рецензираните статии и как те могат да бъдат полезни.

Каква е основната цел на рецензираната статия?

В академичните публикации се разчита в голяма степен на рецензенти. Рецензирането издига нивото на академичните публикации, подобрява качеството на научните изследвания и помага на научните общности да се свързват в мрежа. Процесът на рецензиране е широко признат и често използван метод за валидиране на научни изследвания.

Целта на партньорската проверка в академичното публикуване е да се оцени качеството на статиите, които се предлагат за публикуване. Рецензираните списания изискват статиите да преминат през следните процедури, преди да бъдат публикувани:

  • Редакторите на списанието изпращат статиите на експерти в областта, след като получат предложенията от авторите. Рецензията се извършва от лице, което специализира в същата област като автора.
  • Обективните рецензенти преценяват внимателно качеството на представените ръкописи.
  • Методология на изследването и процедури се оценяват от рецензентите за тяхната валидност.
  • След това се предлага да се направят промени, ако е необходимо.
  • Статиите се отхвърлят въз основа на това дали им липсва академична достоверност и качество.

Приетата рецензирана статия е представителна за качеството на изследванията в дадена област, тъй като рецензираните списания не публикуват статии, които не отговарят на стандартите на дисциплината.

Какъв е най-добрият начин за намиране на рецензирани статии?

Ако търсите рецензирани източници, може да започнете с търсене в базата данни на вашата библиотека. Обикновено библиотеките ви позволяват да стесните търсенето си и да показвате само научни статии, но това не винаги е възможно.

Можете също така да погледнете в самото начало или в самия край на цялото списание, за да видите дали има редакционно изявление или указания за автора. В редакционните си изявления или в указанията за авторите списанията ще посочат дали използват рецензиране. Рецензираните статии са посочени и на съответните страници на някои списания уебсайтове.

Следните стратегии могат да бъдат предприети, за да се гарантира, че резултатите ви са от рецензирани списания:

  • Определете дали рецензираните статии са включени в описанието на базата данни.
  • Изберете Разширено търсене при търсене на статии. 
  • Резултатите от търсенето могат да бъдат ограничени до рецензирани статии, ако поставите отметка в квадратчето на екрана за търсене.
  • Ако използвате уебсайта на списанието, потърсете връзка, озаглавена "Информация за автори", "Инструкции за автори", "Подаване на статии" и т.н.

Статиите, публикувани в рецензирани списания, обикновено съдържат тези фактори. Когато провеждате проучване за дисертация, трябва да можете да идентифицирате рецензираните източници, като използвате поне един от тези методи. 

Възможно ли е да направите своя Aстатията по-качествена чрез добавяне на повече подробности?

В научната общност рецензираните статии са нещо като печат за достоверност и качество. Въпросът е как да подготвите статията си, за да бъде тя успешно одобрена?

Важно е да пишете с внимание към детайлите. Статиите трябва да бъдат написани хронологично, с подходящи заглавия и раздели. Второ, проверете дали информацията е подкрепена от правилния източник. Третият съвет е да обърнете внимание на спецификата и да се уверите, че написаното е граматически точно.

Голямото количество графики, таблици и снимки винаги са полезни, за да привлекат вниманието на вашите колеги. Открийте как да опростите процеса на изготвяне на научна статия тук: Изследователска работа: Как да напишем от нулата в 5 лесни стъпки.

С Помислете за графиката, можете да създавате зашеметяващи инфографики, за да подобрите визуален привлекателност на вашите статии. За да научите повече, моля, посетете нашия уебсайт.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони