Какво представлява ДМТ?

ДМТ, или N, N-диметилтриптамин, е естествено вещество, съдържащо се в листата на едно амазонско растение, наречено Psychotria Viridis, който се използва в рамките на Аяхуаска напитка, която предизвиква халюцинации и промени във възприятията, емоциите и познанието на хората, които са я изпитали.

Класифициран като психоактивно алкалоидно вещество, ДМТ е забранен в световен мащаб през 1971 г. от Международната конвенция за психотропните вещества, като консумацията му е разрешена в религиозни и ритуални практики само в настойка, наречена аяхуаска.

Изследвания в галерията за "молекули"
Изследвания в Mind the Graph Галерия за "молекули".

Въпреки че аяхуаска съществува повече от век, едва през последните няколко години тя привлича вниманието на учените поради (все още) недоказаните си ползи.

Напитката е представена за подобряване на качеството на живот и за лечение на пациенти с неврологични и емоционални разстройства, като депресия, тревожност и пристрастяване. 

Какво е dmt инфографика

Какво знаят изследователите за ДМТ

Статия, публикувана от Списание за афективни разстройства анализира данните от Глобален Проучване на проекта "Аяуаска" (GAP), в което са участвали 11 912 души, изпитали напитката. В проучването участниците, които са съобщили, че са имали депресия или тревожност преди консумацията на аяхуаска, са заявили, че след преживяването са забелязали известно подобрение на симптомите си. По този начин са подобрили качеството си на живот. 

Докладите на пациенти като този, събрани от GAP, се увеличават през последните няколко години. Въпреки че това са добри новини, учените и лекарите се нуждаят от по-пълни и подробни физиологични изследвания, за да разберат източника на тези ползи от аяхуаска. Напитката от инфузионно растение има няколко вещества в себе си и всяко от тях може да предизвика различен тип реакция в човешкия организъм. 

Едно от тези вещества е ДМТ. Това вещество от аяхуаска привлича вниманието на изследователите поради очевидния си потенциал за неврогенеза.   

Какво представлява неврогенезата?

Neurogenesis се определя като процес на трансформация на невронно стъбло клетки или прогенитор клетки в нови неврони. Той включва и много различни клетъчни дейности, включително пролиферация, миграция и диференциация на клетките.

На свой ред, невронни стволови клетки са способни на интензивно самообновяване, като генерират нови клетки на нервната система, например неврони или глиални клетки. В нашия мозък има ниша на невронни стволови клетки, разположени в субгрануларна зона на зъбния гирус в хипокампуса. 

Хипокампусът е частта от мозъка, която отговаря за паметта и способността ни за учене. Този мозъчен регион е част от лимбичната система и играе важна роля за превръщането на краткосрочната памет в дългосрочна. 

При невродегенеративните заболявания, като болестта на Алцхаймер, хипокампусът е първият регион, който страда, което води до влошаване на паметта. 

Как ДМТ влияе на мозъка?

Известно време се е смятало, че ДМТ се свързва само със серотониновите рецептори 5-HT, които предизвикват халюцинационните му ефекти. Последните проучвания обаче съобщават, че ДМТ се свързва и с друг тип рецептори - несеротонинергични рецептори, наречени рецептор сигма-1 или S1R

Този рецептор е широко разпространен в централната нервна система, особено в префронталния кортекс и хипокампуса. 

Освен това изследователите откриват, че свързвайки се с този рецептор S1R, DMT губи психоактивните си ефекти, като не предизвиква халюцинации или промени във възприятията. 

Изследвания in vitro и in vivo

Проучване, публикувано в Списание за транслационна психиатрия през 2020 г., се фокусира върху изучаването на ефектите на ДМТ в мозъка чрез сигма-1 рецептора. 

Използвайки 5-HT антагонисти, изследователите наблюдават, че ДМТ стимулира неврогенезата чрез S1R. 

Освен това данните показват, че ДМТ не само действа като стимулант, предизвикващ съзряването, пролиферацията и миграцията на невронните стволови клетки in vitro, но също така увеличава способността за учене и памет in vivo. 

Авторите на проучването съобщават, че in vitro ДМТ насърчава пролиферацията на невронни прогениторни клетки от неврогенната ниша на хипокампуса за възрастни. Това действие увеличава броя и размера на невросфери след едноседмично лечение с ДМТ. 

Освен това въз основа на експресията на специфични протеини изследователите забелязват, че ДМТ насърчава диференциацията на тези невронни стволови клетки. 

Експресията на белтъци, които се срещат изключително в младите и в зрелите неврони, наречени β-III-тубулин и MAP-2, се увеличава в невросферите, третирани с ДМТ. Това означава, че ДМТ насърчава диференциацията в невронен фенотип. 

Изследователите забелязват също така насърчаване на други клетъчни фенотипове, като астроцити и олигодендроцити, всички чрез S1R.

In vivo ДМТ изглежда активира нишата на субгрануларната зона чрез S1R. 

Според статията при възрастни мишки, лекувани с ДМТ, се наблюдава "засилена пролиферация и миграция на невронни прекурсори в субгрануларната зона". Този резултат предполага, че ДМТ има моделиращ ефект върху неврогенезата на хипокампуса, като увеличава броя на новите неврони. 

На практика възрастните мишки, лекувани с ДМТ, показват по-добри резултати в поведенческите задачи в сравнение с тези, които не са лекувани. Лекуваната група представи резултати на подобрение в задачите за учене и памет. 

ДМТ стимулира неврогенезата инфографика

Заключението

Всички тези резултати са чудесна новина за медицински общност. 

Това показва, че е възможно не само да се стимулира неврогенезата с ДМТ, но и да се постигнат тези резултати без халюциногенни ефекти чрез специфичен рецептор. 

"Тази способност за модулиране на мозъчната пластичност предполага, че тя има голям терапевтичен потенциал за широк спектър от психиатрични и неврологични заболявания, включително невродегенеративни заболявания", заяви Хосе Анхел Моралес в изявление, един от авторите на статията. 

Тези резултати могат да окажат силно влияние върху бъдещи проучвания, включващи аяхуаска и ДМТ. Разбирането на това как да се контролира и как да се влияе върху процеса на неврогенеза може да промени изцяло начина на лечение на невродегенеративните заболявания.

Въпреки това има голямо търсене на изследвания, които да позволят на учените да разберат напълно ролята на вещества като ДМТ и на обещаващи рецептори като рецептора сигма-1 в неврогенезата. 

Наред с положителната перспектива, това може да доведе не само до нови методи за лечение на невродегенеративни заболявания, но и до излекуването им. 

__________________________

Харесаха ли ви инфографиките, направени с резултатите, представени в научен статия?

Тези инфографики бяха направени с помощта на готови шаблони, налични в Mind the Graph, това един и това друг. Направих няколко промени и за кратко време беше готов!

Можете да направите същото и за изследователската си работа, не е необходимо да започвате от нулата. Проверете всички шаблони на разположение в Mind the Graph

И започнете да работите върху инфографика точно сега

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони