Raziskovalni laboratoriji ali "laboratoriji" so prostori, namenjeni za izvajanje eksperimentalnih nalog, ki so lahko namenjene novim odkritjem in napredku v znanosti. Uporabljajo se tudi za izvajanje nadzora kakovosti in optimizacijo postopkov pred industrijsko izvedbo.

Obstaja veliko vrst laboratorijev in področij. Glede na cilj in potrebe raziskave je vsak laboratorij opremljen glede na vrsto raziskave, ki jo je treba opraviti, vključno z opremo in nadzorom okolja, kot so svetloba, temperatura in tlak.

V tem članku boste spoznali vrste in glavne značilnosti raziskovalnih laboratorijev ter dobili nekaj informacij o tem, kako začeti kariero v raziskovalnem laboratoriju.

Kaj počnejo raziskovalni laboratoriji?

Kot pove že ime: raziskave. To pomeni veliko in veliko poskusov na področju bolezni, raka in drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje ljudi in živali.

Potreba po eksperimentiranju je obstajala, še preden je človeštvo začelo uporabljati izraz "znanost". Okoli 5. stoletja naj bi slavni grški filozof in matematik Pitagora de Samos vodil najstarejši znani laboratorij v zgodovini. V njem je Pitagora vodil študije o zvočnosti različnih instrumentov in predmetov ter prišel do zaključkov, ki so danes znani kot frekvence.

Naredite kot Pitagora in začnite risati svojo znanost

Mind the Graph je orodje, s katerim lahko preprosto ustvarite neverjetne predstavitve, infografike, grafične izvlečke in drugo. Začnite prvo ustvarjanje v delovnem prostoru in se prepričajte sami!

Vrste raziskovalnih laboratorijev

Razdelimo jih lahko glede na njihove cilji in značilnosti. Pomembno je poudariti, da se lahko tudi laboratoriji, ki imajo isto področje znanja ali specializacijo, med seboj subtilno, a nujno razlikujejo. Oglejte si te vrste raziskovalnih laboratorijev:

1. Laboratoriji za nadzor kakovosti

Laboratoriji za nadzor kakovosti se večinoma uporabljajo za izvajanje testov, pri katerih so za analizo ključni tako sestavni deli kot predmeti študije. Ta vrsta laboratorijev je pogosto povezana s kemijsko prakso, fiziko ali biološkimi znanostmi, kot je mikrobiologija.

2. Laboratoriji za biološko varnost

Pri bioloških raziskavah se znanstveniki pogosto srečujejo s patogeni, ki bi lahko zunaj laboratorijskega okolja predstavljali resno tveganje za javno zdravje, kot so virusi in bakterije. Ti laboratoriji so razvrščeni v 4 stopnje biološke varnosti, pri čemer je stopnja 1 najnižja in je namenjena za malo nevarne organizme, kot je Saccharomyces cerevisiae.

Na ravni 4 pa znanstveniki preučujejo učinek bioloških dejavnikov, ki so zelo škodljivi za življenje posameznika in imajo visoke sposobnosti širjenja, kot je virus ebola.

 3. Klinični laboratoriji

Klinični laboratoriji so tisti, ki so namenjeni analizi različnih bioloških vzorcev, kot sta kri in urin. Znani so tudi kot medicinski laboratoriji in so ključnega pomena za diagnosticiranje, zdravljenje in preprečevanje nekaterih bolezni. V njih se znanost uporablja za izboljšanje kakovosti zdravljenja bolnikov in ne nujno za razvoj znanstvenega znanja.

4. Proizvodni laboratoriji

Proizvodni laboratoriji so temeljnega pomena za zagotavljanje popolnega prehoda iz raziskav v industrijsko proizvodnjo, saj nekateri procesi morda ne bodo dobro delovali pri prehodu iz majhnega v velik obseg in obratno.

Običajno je glavni cilj tovrstnih laboratorijev preučevanje in načrtovanje postopka, ki dobro deluje v različnih tehnologijah. Proizvodni laboratoriji so zelo pogosti v panogah, kot so na primer biotehnologija, tehnologija in farmacija.

5. Raziskovalni in univerzitetni laboratoriji

Raziskovalni in univerzitetni laboratoriji se osredotočajo na naravoslovje ali humanistiko. Vloga strokovnjakov v teh laboratorijih je, da delajo skupaj s podoktorji in glavnimi raziskovalci. Nič nenavadnega ni, da se univerzitetni laboratoriji spremenijo v raziskovalne in učne laboratorije, v katerih lahko študenti vadijo in preizkušajo svoje znanje.

Rešitev za vizualne kreacije Labs

Pogovori o laboratorijih, Ekipe in laboratoriji podjetja Mind the Graph naročnina je odlična rešitev za tiste, ki radi soustvarjajo. Poleg neomejenega števila začetnih predlog in znanstvenih ilustracij lahko naročniki delijo svoje stvaritve z največ 10 uporabniki hkrati. 

Če še niste začeli svoje poklicne poti, lahko Raziskovalec morda je bolje, da začnete ustvarjati vizualno privlačne infografike in tako pritegnete pozornost k svojemu znanstvenemu delu.

Kako začeti kariero v raziskovalnem laboratoriju?

Če želite postati raziskovalec v laboratoriju, sledite spodnjim korakom:

1. Prizadevati si za visokošolsko izobrazbo

Vaš prvi cilj je pridobiti pooblastila, ki jih potrebujete za uresničevanje svojih poklicnih ciljev. To je odvisno od tega, kakšen laboratorijski raziskovalec želite postati, vendar se večina karier začne z diplomo dodiplomskega študija na izbranem študijskem področju. 

2. Pridobivanje ustreznih izkušenj

Po končanem študiju ali med njim razmislite o možnostih pridobivanja ustreznih delovnih izkušenj. Priložnosti za prostovoljstvo so odlična priložnost.

Druga možnost je opravljanje pripravništva med študijem ali po njem. Pripravništvo vam omogoča delo pod nadzorom izkušenega strokovnjaka, kar vam lahko prinese veliko znanja in priznanja.

3. Če je potrebno, pridobite licenco.

V nekaterih državah morajo raziskovalci v medicinskih laboratorijih pred opravljanjem dela pridobiti licenco. Pridobitev le-te pomeni, da ste dosegli visok standard strokovne usposobljenosti za opravljanje svojega dela.

Če želite pridobiti licenco, morate opraviti določeno število ur praktičnega usposabljanja in v nekaterih primerih opraviti izpit. Toda to bi moralo biti po letih in letih, posvečenih znanstvenim odkritjem, enostavno.

V raziskovalnem laboratoriju ali zunaj njega je vizualno sporočanje znanosti bistvenega pomena.

Ker smo ljudje vizualna bitja, je uporaba infografik odličen začetek za doseganje širšega občinstva. Svojo znanost povečajte z Mind the Graph. Po podatkih študij Cactus Communication imajo članki z grafičnimi povzetki 3x več prenosov v primerjavi s tistimi, ki ga nimajo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge