Če nameravate napisati raziskovalno nalogo, se morate zavedati, da morate navesti ozadje, iz katerega bo razvidna utemeljitev raziskave, zagotoviti kontekst in pomagati pri oblikovanju izjave o vprašanju, pri tem pa si prizadevati, da o vašem delu ne bo dvoma, dokazati njegovo ustreznost in pomembnost ter navesti vsa možna metodološka vprašanja.

Vendar se neredko zgodi, da raziskovalci na koncu izgubijo zagon in s težavo najdejo pravilen zaključek svoje raziskave. Kljub temu, da razprava ustrezno pojasnjuje ugotovitve, jih povezuje z vprašanji, izpostavljenimi v uvodu, in jih raziskuje v kontekstu preteklih raziskav, se lahko zdi, da nekaj manjka. To pogosto privede do zaključka raziskave, ki je podoben tistemu, ki je bil že izražen.

Posledica tega je pomanjkanje akademskih posledic, ko bralci ali recenzenti ne prepoznajo pomena vaše raziskave. Da bi se temu izognili, nadaljujte z branjem tega članka in se naučite več o akademske posledice.

Kakšne so akademske posledice?

Posledice so posledice vaše raziskave; natančno morate opisati, zakaj menite, da so vaši dejanski rezultati pomembni in/ali bi jih lahko uporabili v prihodnjih raziskavah. Najpomembneje je, da morajo biti vaše posledice podprte z dokazi. 

Te posledice morajo temeljiti na podrobnostih in rezultatih vaše raziskave, pri čemer je treba upoštevati vse omejitve vašega pristopa ali vzorca, da bi se izognili grobemu posploševanju.

Odvisno od vrsta raziskave ki jih izvajate, so lahko posledice vaših ugotovitev klinične, filozofske, politične, družbene ali etične. Bistveno je razumeti, da je najbolj bistvena razlika med praktičnimi posledicami, teoretičnimi posledicami in posledicami za prihodnje raziskave.

Praktični učinki

Izraz "praktičen" dobesedno pomeni "dejanski rezultati". Realnost, ki bi se zgodila, če bi bile izpolnjene določene okoliščine, se imenuje praktična implikacija. Ugotavljanje praktičnih posledic več rešitev je lahko v pomoč pri določanju rešitev, ki prinašajo predvidene rezultate.

Na primer, pri kliničnih raziskavah so ti rezultati bolj verjetno praktični. Recimo, da izvajate preskušanje zdravila, ki zdravi okužbo, ne da bi pri tem ustvarilo odpornost organizma; posledice v tem primeru so, da je mogoče bolezni zdraviti hitreje kot v preteklosti.

Teoretične posledice

V nasprotju s tem pa je teoretična implikacija novo odkrita dopolnitev sedanjih teorij ali vzpostavitev elementov za nove teorije. Vloga teorije v raziskavah je, da predlaga zanimive in potencialno obetavne teme, na katere se je treba osredotočiti.

Sposobnost ali možnost raziskav, da na viden način vplivajo na družbo, zaznamujejo teoretične implikacije. Na primer, raziskava o medčloveških odnosih in vplivu COVID-a nanje lahko teoretično pokaže, da se ljudje zdaj, ko so preživeli COVID, redkeje povezujejo. 

Vendar bodite previdni in ne ekstrapolirajte svojega vzorčenja ali podatkov na širšo populacijo, če za to nimate prepričljivih razlogov.

Posledice, ki zahtevajo prihodnje raziskave

Če ugotovite, da vaše ugotovitve ne vodijo v družbene reforme, inovativne pedagoške politike ali zdravstvene spremembe, imajo lahko bistvene posledice za prihodnje raziskovalne projekte. 

To pomeni, da morate razpravljati o posledicah, če odkrijete kaj, kar bi lahko vplivalo na druge raziskave. Pazite le, da posledic ne boste zamenjali s priporočilom.

Posledice in priporočila

V raziskovalnem delu je implikacija sklep, ki ga je mogoče izpeljati iz ugotovitev raziskave, in pomen teh ugotovitev; to ne pomeni, da takoj menite, da bodo vaše ugotovitve že jutri vse spremenile, ampak da upravičeno pričakujete, da bi lahko imele določen vpliv.

Priporočila pa so natančne zamisli, ki temeljijo na vaših ugotovitvah o najboljšem načinu ravnanja v določenem primeru. Če ste na primer odkrili boljši pristop za obravnavo določene vrste podatkov (ki ga je mogoče uporabiti pri drugih temah), bi jim priporočili, naj opustijo prejšnjo metodo.

Poenostavljeno povedano, implikacija je implicitni sklep vaše raziskave, medtem ko je priporočilo tisto, kar priporočate na podlagi dejstev. 

Začnite ustvarjati infografike in znanstvene ilustracije

Ustvarjajte infografike in ilustracije, ki vam bodo pomagale kar najbolje izkoristiti vaše raziskave. Članki z vizualnimi sredstvi so enostavnejši za razumevanje, saj lahko bralci z vizualizacijo sredstev razberejo vsebino, zato obstaja večja verjetnost, da jih bodo prenesli. Opazujte graf Orodje vam olajša iskanje po velikem številu predlog in izbere tisto, ki je primerna za vaše delo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge