Diagramele Fishbone sunt un instrument puternic pentru analiza și rezolvarea problemelor complexe. Cunoscute și sub denumirea de diagrame de cauză și efect sau Diagramele Ishikawa, acestea oferă o reprezentare vizuală a diferitelor cauze care contribuie la o anumită problemă sau efect. Prin identificarea cauzelor profunde, mai degrabă decât prin concentrarea exclusivă asupra simptomelor, diagramele fishbone permit rezolvarea eficientă a problemelor și luarea deciziilor.

Scopul diagramelor Fishbone

Diagramele Fishbone au un rol esențial în analiza cauzelor profunde. Ele ne ajută să aprofundăm o problemă, să descoperim cauzele care stau la baza acesteia și să identificăm domeniile de îmbunătățire. Obiectivul principal al unei diagrame Fishbone este de a reprezenta vizual relațiile cauză-efect, facilitând o abordare sistematică a rezolvării problemelor.

Cum să desenezi o diagramă Fishbone?

Urmați această rutină de implementare sistematică:

 1. Adună-ți echipa și identifică problema: Formați o echipă diversă, formată din persoane cu perspective și expertiză diferite. Definiți în mod clar problema care necesită analiză și îmbunătățire. 
 2. Gândiți-vă la cauze specifice în cadrul fiecărui factor: Desfășurați sesiuni de brainstorming pentru a genera cauze potențiale legate de fiecare factor. Încurajați deschiderea de spirit și creativitatea pentru a explora toate cauzele posibile.
 3. Întrebați "De ce" pentru fiecare cauză: Întrebați în mod iterativ "de ce" pentru fiecare cauză pentru a aprofunda factorii care stau la baza acesteia. Puneți la îndoială presupunerile și cercetați dincolo de explicațiile de suprafață.
 4. Identificarea factorilor potențiali care cauzează problema: Folosiți categoriile de cauze principale utilizate în mod obișnuit în diagramele fishbone: oameni, procese, echipamente, materiale, mediu și management.. Personalizați factorii în funcție de problema specifică analizată.
 5. Investigarea, evaluarea și corectarea cauzelor: Investighează amănunțit fiecare cauză și evaluează importanța acesteia în ceea ce privește contribuția la problemă. Puneți în aplicare acțiuni corective pentru a aborda cauzele profunde și pentru a preveni repetarea problemei.
 6. Salvați și partajați diagrama dvs.: Salvați diagrama Fishbone finalizată pentru referințe și colaborări viitoare. Împărtășiți-o cu membrii echipei sau cu părțile interesate pentru a obține feedback și informații.

Exemplu de diagramă Fishbone

Diagrama Fishbone
Șablon disponibil în Mind the Graph

Acest șablon este disponibil pentru a fi editat pe platforma noastră. Faceți clic aici pentru a începe să îl editați.

Instrumente alternative pentru diagramele Fishbone

În plus față de desenul manual, există instrumente online disponibile, cum ar fi Gliffy, care oferă interfețe ușor de utilizat pentru crearea de diagrame fishbone. Aceste instrumente digitale îmbunătățesc capacitățile de colaborare și de partajare, facilitând implicarea părților interesate și lucrul colectiv pentru găsirea de soluții.

Pro și contra diagramelor Fishbone

Pro

 • Oferă o reprezentare vizuală care ajută la înțelegerea problemelor complexe și a cauzelor acestora;
 • Facilitează sesiunile de brainstorming și încurajează o abordare sistematică a rezolvării problemelor;
 • Promovează colaborarea în echipă și favorizează o înțelegere comună a problemei.

Contra

 • Simplificarea poate duce la omisiuni sau la omiterea unor cauze critice;
 • Categorizarea subiectivă poate varia de la o persoană la alta sau de la o echipă la alta;
 • Pentru a asigura o analiză precisă și imparțială, este necesară o facilitare competentă.

Trei sfaturi pentru facilitarea unei diagrame Fishbone

Creați un mediu de susținere

 • Promovarea unei atmosfere care încurajează comunicarea deschisă și perspectivele diverse.
 • Asigurați-vă că toată lumea se simte confortabil să-și împărtășească ideile și opiniile.

Încurajați perspectivele diverse

 • Subliniați importanța luării în considerare a diferitelor puncte de vedere pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a problemei.
 • Încurajați participanții să gândească în afara cutiei și să pună la îndoială ipotezele existente.

Capturați toate ideile

 • Stabiliți un sistem de înregistrare și documentare a tuturor ideilor generate în timpul sesiunilor de brainstorming.
 • Evitați să respingeți prematur orice cauză potențială, deoarece chiar și factorii aparent nesemnificativi pot avea un impact semnificativ.

Ce este diagrama Fishbone cauză-efect?

O diagramă cauză-efect este o reprezentare vizuală care arată relația cauză-efect între diverși factori care contribuie la o anumită problemă sau rezultat. Aceasta permite o analiză cuprinzătoare prin clasificarea cauzelor în diferiți factori și subfactori.

Set de instrumente pentru rezolvarea problemelor din domeniul sănătății

Diagramele Fishbone sunt deosebit de valoroase în domeniul sănătății pentru rezolvarea problemelor și îmbunătățirea îngrijirii pacienților. Ele permit profesioniștilor din domeniul sănătății să identifice cauzele profunde ale erorilor medicale, întârzierilor în tratament sau altor provocări. Prin înțelegerea cauzelor care stau la baza acestora, organizațiile din domeniul sănătății pot implementa soluții eficiente și pot îmbunătăți rezultatele pentru pacienți.

Concluzie

În concluzie, diagramele Fishbone sunt un instrument puternic pentru analiza cauzelor profunde și pentru rezolvarea problemelor. Prin reprezentarea vizuală a cauzelor și efectelor legate de o problemă, acestea facilitează o abordare structurată și sistematică a identificării cauzelor profunde. 

Deși diagramele Fishbone au limitările lor, ele oferă o valoare imensă în diverse domenii, inclusiv în educație, cercetare și asistență medicală. Prin adoptarea diagramelor fishbone, profesorii, studenții și cercetătorii pot obține informații valoroase, pot îmbunătăți procesul de luare a deciziilor și pot stimula inovarea.

Creați Diagrama Fishbone cu Mind the Graph

Am adunat un om de știință și un proiectant pentru a crea cel mai bun instrument de proiectare științifică. Mind the Graph oferă o colecție de ilustrații precise din punct de vedere științific, împreună cu multe caracteristici de design care vă vor ajuta să creați rezumate grafice, infografice, postere, prezentări și multe altele. Înscrieți-vă gratuit și aveți încredere în puterea elementelor vizuale.

Dezlănțuirea puterii diagramelor Fishbone.
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane