Monocultura a fost principala formă folosită de fermieri și agricultori pentru a produce alimente pentru a hrăni o populație în continuă creștere. Acest tip de producție a cauzat nu una, ci mai multe probleme pentru planetă.

Pierderea nutrienților din sol, degradarea solului și incendiile de pădure sunt câteva exemple, toate acestea din cauza faptului că populația planetei noastre crește din ce în ce mai mult, cerând în fiecare zi mai multă hrană. 

În ultimii treizeci de ani, o nouă metodă a fost dezvoltată în unele locuri din Brazilia. Agricultorii (sau fermierii) nu mai aleg monocultura, ci urmează o altă cale de producție, numită Agroforesterie sau Agricultură Sintropică.

Ernst Götsch este pionierul care a inițiat această metodologie în urmă cu trei decenii. Ernst este un cercetător agronom elvețian cunoscut pentru idealizarea și diseminarea agroforestieriei în statul Bahia din nord-estul Braziliei și, ulterior, în întreaga țară.

Götsch a lucrat mulți ani în domeniul ameliorării genetice și, cu timpul, a început să se întrebe dacă este cu adevărat validă modificarea genetică a plantei în scopul supraviețuirii în diferite scenarii și medii, așa cum se face astăzi în monocultură. 

În loc să facă acest lucru, Götsch a decis să îmbunătățească producția agricolă într-un mediu mai bogat. Ernst a transformat o zonă degradată de 500 de hectare într-o pădure tropicală productivă în Bahia.

Producția de alimente nu este singurul obiectiv al metodei agroforestiere, aceasta fiind, de asemenea, un instrument foarte util pentru recuperarea zonelor degradate în scopul de a reda solului capacitățile sale productive.

Metoda se caracterizează prin organizarea, integrarea, echilibrul și conservarea energetică a mediului, permițând ecosistemului să funcționeze într-o configurație naturală. 

În practică, plantele sunt cultivate sub formă de pădure, amestecate unele lângă altele, cu dimensiuni și caracteristici diferite. Datorită acestui aranjament, ecosistemul începe să trăiască și să crească într-un mod sinergic, împărțind nutrienți, apă și protejându-se reciproc de molime. Rezultatul este transformarea unui mic ecosistem într-o pădure mare, în care totul este conectat.

"Fără agricultori, nu există hrană, profesia de agricultor nu este încurajată de școli, nici măcar în familie, pentru că este o viață grea, solul se degradează repede în modul în care se face agricultură, în fiecare an se înrăutățește.

Dar într-un loc în care lucrurile se îmbunătățesc în fiecare an, se creează un fel de spirală de creștere", spune Marsha Hanzi, comparând monocultura și agroforestul. Marsha este o nord-americană care locuiește în Marizá, în Bahia, Brazilia. Ea este persoana responsabilă de ferma numită Epicentro., o zonă pe care ea și colaboratorii ei au reușit să o recupereze cu succes folosind agroforesta.

Solul fermei a trecut de la nisip la un sol bogat și foarte productiv, ceea ce arată că fermierii și agricultorii ar trebui să acorde mai multă atenție agroforestierii.

În cazul monoculturii, solul se degradează, pierzând nutrienți pe măsură ce are loc recolta, pe lângă utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice care afectează, de asemenea, calitatea solului, făcându-l să fie slab și greu de recuperat în fiecare sezon.

Pe de altă parte, agroforesta nu folosește pesticide sau alte substanțe chimice, având efectul opus monoculturii, solul se îmbogățește enorm la fiecare nouă recoltă datorită disponibilității materiei organice rămase - crește cantitatea de carbon prezentă la suprafața solului, în plantă, deci în mediu.

În acest fel, se creează un ciclu al apei, permițând ecosistemului să producă apă în mod autonom, în loc să o consume pur și simplu.

Toate acestea sporesc biodiversitatea, mai mulți nutrienți din sol sunt reținuți, microclimatul se schimbă și se înregistrează o creștere a umidității relative.

Obiectivele majore ale agroforesteriei sunt: crearea mai multă viață, mai multă fertilitate a solului și un mediu care să se dezvolte în mod natural.

Alte motive pozitive pentru a implementa agroforesta sunt:

- Reducerea costurilor de plantare și întreținere

- Creșterea venitului familiei de fermieri

- Îmbunătățirea calității alimentelor,

- Reducerea eroziunii solului

și așa cum s-a spus mai înainte,

- Recuperarea zonelor degradate.

Henrique Souza, un fermier brazilian din Bahia, Brazilia, prieten al lui Ernst, este proprietarul unui alt exemplu de fermă agroforestieră de succes. 

În documentarul intitulat Cartea naturii el explică faptul că "agricultura sintetică este opusul entropiei care, cu timpul, epuizează solul, devenind gol de nutrienți, iar într-un sistem sintetic, cu cât lucrezi mai mult la el, te dezvolți și te raportezi la aceste resurse, cu atât acestea cresc și se măresc, crescând în toate aspectele".

Este timpul să începem să punem în practică moduri alternative de viață, moduri care nu provoacă daune sau poluare planetei noastre.

Monocultura nu este o opțiune de producție sustenabilă pe termen lung, deoarece consumă - fără a da înapoi - o mulțime de resurse ale solului, lăsând în urmă un mediu sărac.

Prin urmare, agrosilvicultura îmbogățește nu numai solul, ci și întregul ecosistem, pe lângă faptul că ajută mediile sărace să se refacă și să devină din nou productive.

Agroforesta, această nouă abordare - o metodologie inspirată de natură - poate fi un pas important pentru a reduce probleme precum schimbările climatice, degradarea solului și culturile transgenice, oferind și generând un impact mai pozitiv la scară globală. Fiecare zi este o zi a schimbării. Așadar, haideți să începem acum.

___

Cu instrumentele platformei Mind the Graph puteți crea orice infografic care vă vine în minte. Transformăm oamenii de știință în designeri pentru a le spori impactul.

Tu, un om de știință care lucrează cu botanică, nutriție, entomologie, sau științele pământului, platforma dispune de ilustrații gata făcute pe care le puteți folosi în munca dumneavoastră.

Puteți crește impactul lucrării sau al prezentării și vă puteți îmbunătăți munca cu ilustrații frumoase și precise. 

Dacă nu sunteți încă utilizator, puteți începe o încercare gratuită chiar acum.! Vino alături de noi în Mind the Graph.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane