Als we ons academische leven beginnen, wordt er veel van ons gevraagd. We meten succes in de wetenschap af aan het aantal gepubliceerde artikelen. Zo begint de race om ons onderzoek gedaan te krijgen.

We begrijpen waarom het zo belangrijk is om ons onderzoek gepubliceerd te krijgen. Het is een lange weg om experimenten uit te voeren en gegevens te verzamelen - om nog maar te zwijgen van het doorlopen van revisoren en tijdschriftredacteuren. Het is geen fluitje van een cent.

Hoe meten we succes in de wetenschap?

Maar om gepubliceerd te worden ging het doel erachter verloren. Eerst betekende een gepubliceerde krant:

  • Een goede vraag.
  • Goed opgezette experimenten
  • Relevante gegevens voor de vraag
  • Analyses en discussies die nieuwe gezichtspunten ten aanzien van het studieonderwerp toevoegen.
  • Een bijdrage aan de wetenschap en de wereld waarin wij leven

Je hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat dit niet altijd gebeurt.

Volgens een studieworden gepubliceerde artikelen door gemiddeld 10 mensen gelezen. En dat is nog niet alles. 82% van de gepubliceerde artikelen worden niet eens één keer geciteerd - van de artikelen die wel worden geciteerd, zijn er slechts 20% gelezen.

Kunt u zich voorstellen dat u al die moeite doet om een artikel te publiceren en dat het door niemand anders dan de auteurs, peer reviewers en tijdschriftredacteuren wordt gelezen?
Dat is het lot van de meeste kranten.

Waarom meten we succes in de wetenschap dan af aan het aantal publicaties?

Kunt u zich voorstellen dat we ons succes op een andere manier zouden meten? Misschien in hoeveel mensen onze artikelen lezen en citeren?

Hoe meten we succes in de wetenschap?

Als dit waar was, zouden enkele veranderingen op hun plaats zijn. We zouden bijvoorbeeld een veel gemakkelijkere manier moeten hebben om onze studies uit te leggen. Onderzoekers zouden hun bevindingen niet alleen willen publiceren, maar er ook voor willen zorgen dat ze gemakkelijk te begrijpen zijn.

Als we kijken naar de manier waarop tijdschriften communiceren, zien we dat sommige van hen hun publicatievoorschriften al aan het veranderen zijn. Tegenwoordig vragen tijdschriften om betere figuren/plots en zelfs grafische samenvattingen.

Misschien is het tijd om wat anders na te denken over waarom en aan wie we onze bevindingen publiceren. Als je over een paar jaar veel papers hebt gepubliceerd maar geen enkele gelezen, kan dat betekenen dat je geen succes hebt in de wetenschap.Hoe meten we succes in de wetenschap?

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen