Tenzij u de achtergrondinformatie verstrekt die de lezer nodig heeft om uw keuze van het onderwerp en het belang van uw studie te begrijpen, zal hij niet in staat zijn de betekenis van de bevindingen van uw onderzoekhoe belangrijk en fascinerend ze ook zijn. 

Onderzoekspapers moeten een verklaring over de achtergrond van de studie bevatten die voorziet in context voor de studie. De belangstelling van de lezer voor de rest van de studie wordt bepaald door de kwaliteit van de achtergrond. Het is daarom absoluut noodzakelijk om een boeiende en effectieve achtergrond te schrijven. Hoe moet de achtergrond van een studie geschreven en gepresenteerd worden?

Wat is de achtergrond van de studie in het onderzoeksartikel?

De achtergrond van een onderzoek schetst hoe uw onderzoek begon, uw belangstelling voor het onderwerp en de ontwikkeling van uw onderzoeksvraag. Met andere woorden, je moet een breed overzicht geven van het onderzoek dat je hebt uitgevoerd, gevolgd door een bespreking van wat je motiveerde om het specifieke probleem dat je bestudeerde te kiezen. 

Je onderwerp moet duidelijk zijn voor de lezer. Of en in hoeverre je je achtergrond moet toelichten, hangt af van waar je over schrijft. 

Het achtergrondgedeelte van een onderzoeksverslag

De achtergrond van een onderzoeksverslag fungeert als het eerste element dat de lezers zal opvallen; het is dus belangrijk dat deze informatief en boeiend genoeg is om hen te interesseren voor verder lezen. Het volume en de bijzonderheden van de achtergrond variëren per onderzoeksartikel, vooral als het onderwerp is complex of roman. 

Complexe studies kunnen soms worden vereenvoudigd door een eenvoudige achtergrond. Het beoordelen van eerdere literatuur over het onderwerp van uw studie is typisch onderdeel van uw onderzoeksachtergrond. Nadat u de hiaten in de bestaande kennis hebt vastgesteld, moet u uitleggen hoe uw studie deze zal opvullen.

Het verschil tussen de achtergrond van de studie en de inleiding

Er zijn een aantal manieren waarop uw introductie verschilt van je achtergrond. In de inleiding geef je voorlopige informatie over de paper die de lezer waarschijnlijk zal bestuderen, maar in het achtergrondgedeelte leg je uit waarom de paper relevant is. 

In de achtergrond van je onderzoek ga je uitgebreid in op het onderwerp, in tegenstelling tot de inleiding, die een algemeen beeld geeft van het onderwerp. Je moet je inleiding afsluiten met redenen om onderzoek te doen, doelstellingen en onderzoeksdoelen, niet je achtergrond, behalve wanneer die in de inleiding is opgenomen.

Dit zijn de stappen voor het schrijven van een studieachtergrond

 1. Het definiëren van het onderzoeksonderwerp en het identificeren van de doelgroep is de beste manier om de achtergrond te beginnen.
 2. Geef een gedetailleerde bespreking van alle concepten, terminologie, sleutelwoorden en informatie die nieuw kan lijken voor het beoogde publiek.
 3. Bestudeer de relevante literatuur grondig om meer te weten te komen over de essentiële vereisten. 
 4. Lees aandachtig en maak aantekeningen. Citeer je bronnen als je klaar bent.
 5. Zorg voor een evenwicht tussen het benadrukken van belangrijke punten en het communiceren met een breed publiek.
 6. Geschiedenis is een belangrijke bron van actuele kwesties. Voeg relevante gegevens toe in de achtergrond als uw onderzoek steunt op historische informatie.
 7. Geef uitleg om mensen te helpen het onderzoek te begrijpen als het baanbrekend of nieuw is.
 8. Ontwikkel een overtuigend verhaal rond het onderzoeksthema om de betrokkenheid te vergroten. Vergeet niet de nodige infografieën toe te voegen.

Hier zijn enkele dingen die u in de achtergrond van een studie moet vermijden

In het geval van je onderzoeksverslag zou je, als je de achtergrond op een georganiseerde manier had vastgelegd, de lezer er naadloos doorheen hebben kunnen leiden. Toch moet je ook voorzichtig zijn, hier zijn een paar punten om in gedachten te houden.

 • Vermijd ten koste van alles onduidelijk taalgebruik. Ga ervan uit dat je lezer tijdens het schrijven niet op de hoogte is van ingewikkelde details over je onderzoek.
 • Vermijd het schrijven van een te lange of te korte achtergrond. Schrijf beknopt en vergeet niet alles op te nemen wat belangrijk is.  
 • Besteed geen tijd aan onderwerpen die geen verband houden met de hoofdlijnen van het onderzoek.
 • Informatie plaatsen zonder een structuur is een ongeorganiseerde aanpak. Voor de achtergrond moet een chronologie worden gevolgd, en subsecties moeten logisch worden geordend.
 • Zorg ervoor dat je elke bron citeert.

Voor meer informatie over het schrijven van onderzoeksartikelen en papers, bezoek onze blog

In een paar klikken wetenschappelijk onderbouwde infografieken maken

Dat klopt, het maken van infographics is zo eenvoudig als het klikken op een paar knoppen. Met Mind the Graph's infographic maker, kunt u moeiteloos nauwkeurige op wetenschap gebaseerde infographics maken voor uw research paper.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen