Το ChatGPT είναι ένα πρόσφατο τεχνολογικό θαύμα που δημιουργεί θαύματα με απλό κείμενο. Έκανε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και εξάλειψε την ταλαιπωρία της αναζήτησης στο διαδίκτυο για την εύρεση σχετικών πληροφοριών.

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ αν έχει περιορισμούς; Κάθε τεχνολογία έχει περιορισμούς και το ίδιο ισχύει και για το ChatGPT. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε για τους περιορισμούς του ChatGPT για να σας ευαισθητοποιήσουμε και να σας βοηθήσουμε να το χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.

Επισκόπηση του ChatGPT

Το ChatGPT είναι ένα γλωσσικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από την OpenAI, με βάση την αρχιτεκτονική GPT (Generative Pre-trained Transformer). Αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και κυκλοφόρησε ως μέρος της έκδοσης GPT-3.5. 

Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί για να παράγει κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο και να διεξάγει διαδραστικές συνομιλίες με τους χρήστες. Μπορεί να κατανοεί και να παράγει κείμενο σε πολλές γλώσσες και έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης πελατών, της δημιουργίας περιεχομένου, της γλωσσικής μετάφρασης και πολλά άλλα.

Γλωσσικά μοντέλα του ChatGPT

Τα μοντέλα GPT βασίζονται στην αρχιτεκτονική Transformer, η οποία παρουσιάστηκε στην πρωτοποριακή εργασία "Attention is All You Need" των Vaswani et al. το 2017. Η αρχιτεκτονική Transformer έφερε επανάσταση στις εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας αξιοποιώντας μηχανισμούς αυτοπροσοχής, επιτρέποντας στο μοντέλο να καταγράφει αποτελεσματικά εξαρτήσεις μεγάλης εμβέλειας και σχέσεις πλαισίου στο κείμενο.

Το κύριο γλωσσικό μοντέλο που χρησιμοποιείται στο ChatGPT, το GPT-3, περιέχει έναν εκπληκτικό αριθμό παραμέτρων (175 δισεκατομμύρια από το GPT-3.5), καθιστώντας το ένα από τα πιο ισχυρά και εντατικά σε δεδομένα γλωσσικά μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Αυτή η τεράστια κλίμακα συμβάλλει στην ικανότητά του να παράγει κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο και να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συνομιλιών, της γλωσσικής μετάφρασης, της απάντησης ερωτήσεων και πολλά άλλα.

Περιορισμοί ChatGPT

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το ChatGPT είναι ένα ισχυρό γλωσσικό μοντέλο, εξακολουθεί να έχει περιορισμούς. Ενδέχεται μερικές φορές να παράγει απαντήσεις που ακούγονται εύλογα αλλά είναι λανθασμένες ή μη λογικές. 

Επιπλέον, όπως και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ενδέχεται να παρουσιάζει προκαταλήψεις που υπάρχουν στα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκε. Το OpenAI συνεχίζει να βελτιώνει και να τελειοποιεί το σύστημα με βάση τα σχόλια των χρηστών και τη χρήση στον πραγματικό κόσμο. Ας κατανοήσουμε λεπτομερώς τους περιορισμούς. 

Έλλειψη κοινής λογικής

Το GPT-3 στερείται κατανόησης του πραγματικού κόσμου και συλλογισμού με κοινή λογική. Ενώ μπορεί να παράγει συνεκτικό και κατάλληλο για το πλαίσιο κείμενο, δεν έχει πραγματική κατανόηση του κόσμου και μπορεί να παράγει απαντήσεις που είναι πραγματικά λανθασμένες ή ανούσιες.

Ευαισθησία στη φρασεολογία εισόδου

Οι απαντήσεις του μοντέλου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον τρόπο διατύπωσης μιας ερώτησης ή μιας προτροπής. Ελαφρές αλλαγές στη διατύπωση μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά διαφορετικές απαντήσεις, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους χρήστες που επιδιώκουν συνεπείς απαντήσεις.

Μακροσκελείς απαντήσεις και υπερβολική χρήση φράσεων

Το ChatGPT μπορεί να είναι υπερβολικά φλύαρο και μπορεί να επαναλαμβάνεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απαντήσεις από ό,τι χρειάζεται. Μπορεί επίσης να κάνει υπερβολική χρήση ορισμένων φράσεων ή να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Έλλειψη απόδοσης πηγής

Το μοντέλο δεν μπορεί να επαληθεύσει την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει και δεν υπάρχει ενσωματωμένος μηχανισμός για την επιβεβαίωση των πηγών των πληροφοριών που παράγει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγει πληροφορίες που ακούγονται αληθοφανείς αλλά παραπλανητικές ή ψευδείς.

Προκαταλήψεις

Το GPT-3 εκπαιδεύεται σε ένα τεράστιο σώμα κειμένων του διαδικτύου, το οποίο μπορεί να περιέχει προκαταλήψεις που υπάρχουν στα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, το μοντέλο ενδέχεται να παράγει προκατειλημμένες ή προκατειλημμένες απαντήσεις σε ευαίσθητα θέματα ή να παρουσιάζει προκατειλημμένη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια συνομιλιών.

Αδυναμία αποσαφήνισης ασάφειες

Όταν αντιμετωπίζει διφορούμενα ερωτήματα ή αιτήματα για διευκρινίσεις, το μοντέλο συχνά μαντεύει τι μπορεί να εννοεί ο χρήστης, οδηγώντας σε πιθανές παρεξηγήσεις.

Περιορισμένο παράθυρο πλαισίου

Παρόλο που το ChatGPT μπορεί να διατηρήσει το περιεχόμενο κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα του περιεχομένου που μπορεί να διατηρήσει. Οι μεγαλύτερες συνομιλίες μπορεί να υποφέρουν από κατακερματισμό του περιεχομένου, οδηγώντας σε λιγότερο συνεκτικές απαντήσεις.

Ακατάλληλες απαντήσεις

Λόγω των δεδομένων εκπαίδευσής του, το ChatGPT μπορεί μερικές φορές να παράγει απαντήσεις που είναι πολιτικά προκατειλημμένες, προσβλητικές ή ακατάλληλες. Η OpenAI έχει εφαρμόσει μετριασμούς ασφαλείας, αλλά τέτοιες απαντήσεις μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζονται περιστασιακά.

Υψηλό κόστος

Η πρόσβαση στο GPT-3 και σε άλλα παρόμοια γλωσσικά μοντέλα μέσω API μπορεί να είναι δαπανηρή, ειδικά για εκτεταμένη ή μεγάλης έντασης χρήση.

Έλλειψη ενημερώσεων σε πραγματικό χρόνο

Ως προ-εκπαιδευμένο μοντέλο, το GPT-3 δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες πραγματικού χρόνου πέραν των δεδομένων εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην είναι ενημερωμένο για τα τελευταία γεγονότα ή εξελίξεις. Ακολουθεί ένα παράδειγμα: 

Ενώ ο σημερινός πρόεδρος είναι Droupadi Murmu, η GPT 3.5 δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό. 

Σχετικό άρθρο: Ερευνητικό έγγραφο ChatGPT: Είναι νόμιμη και ηθική;

Λόγοι για μη λογικές και λανθασμένες απαντήσεις από το ChatGPT

Μη λογικές και λανθασμένες απαντήσεις από το ChatGPT, ή από οποιοδήποτε γλωσσικό μοντέλο, μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους. Ενώ τα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT είναι ισχυρά και μπορούν να παράγουν κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο, δεν είναι τέλεια και έχουν εγγενείς περιορισμούς. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για μη λογικές και λανθασμένες απαντήσεις:

Έλλειψη κατανόησης

Τα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT στερούνται γνήσιας κατανόησης και συλλογιστικής κοινής λογικής. Παράγουν απαντήσεις με βάση τα πρότυπα των δεδομένων στα οποία εκπαιδεύτηκαν, χωρίς πραγματική κατανόηση του περιεχομένου. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε απαντήσεις που ακούγονται αληθοφανείς αλλά στερούνται πραγματικού νοήματος.

Ασάφεια στις προτροπές

Εάν το ερώτημα ή η προτροπή του χρήστη είναι διφορούμενο ή δεν έχει επαρκές περιεχόμενο, το ChatGPT μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει τις κατάλληλες απαντήσεις. Η ασάφεια μπορεί να οδηγήσει το μοντέλο σε λανθασμένες υποθέσεις ή εικασίες.

Ελλιπή ή ανεπαρκή δεδομένα κατάρτισης

Τα γλωσσικά μοντέλα απαιτούν μεγάλα και ποικίλα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης για να γενικεύσουν αποτελεσματικά. Εάν τα δεδομένα εκπαίδευσης είναι ελλιπή ή δεν καλύπτουν ολοκληρωμένα ορισμένα θέματα, το μοντέλο ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται με ακρίβεια σε αυτά τα θέματα.

Ποικιλία εργασιών που υποστηρίζονται από το ChatGPT

Το ChatGPT, που είναι ένα ευέλικτο γλωσσικό μοντέλο, υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία εργασιών σε διάφορους τομείς. Οι δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που διαθέτει του επιτρέπουν να εκτελεί διάφορες εργασίες, όπως ενδεικτικά:

  1. Παραγωγή κειμένου
  2. Μετάφραση γλώσσας
  3. Απάντηση σε ερωτήσεις
  4. Περίληψη κειμένου
  5. Κατανόηση της γλώσσας
  6. Βοήθεια προγραμματισμού
  7. Προτροπές δημιουργικής γραφής
  8. Επίλυση μαθηματικών προβλημάτων
  9. Ανάκτηση πληροφοριών
  10. Βοήθεια στην έρευνα

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των ποικίλων εργασιών που μπορεί να υποστηρίξει το ChatGPT. Οι εφαρμογές του διευρύνονται συνεχώς, καθώς οι προγραμματιστές και οι χρήστες βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες γλωσσικής επεξεργασίας του. 

Διαβάστε επίσης: Διερεύνηση του ρόλου της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ακαδημαϊκή έρευνα

Δημιουργία περιεχομένου μέσω συνομιλίας χρησιμοποιώντας το ChatGPT

Η δημιουργία περιεχομένου μέσω συνομιλίας με τη χρήση του ChatGPT περιλαμβάνει μια πιο διαδραστική προσέγγιση για τη δημιουργία γραπτού περιεχομένου. Αντί να παρέχουν μια απλή προτροπή, οι χρήστες συμμετέχουν σε μια συνομιλία με το γλωσσικό μοντέλο. Αυτή η διαδραστική συνομιλία επιτρέπει στους χρήστες να βελτιώνουν και να προσδιορίζουν σταδιακά τις απαιτήσεις του περιεχομένου τους. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δημιουργία περιεχομένου με το ChatGPT:

Ξεκινώντας τη συζήτηση

Ο χρήστης ξεκινά τη συνομιλία στέλνοντας ένα αρχικό μήνυμα στο ChatGPT. Αυτό το μήνυμα μπορεί να είναι ένα γενικό θέμα ή ένα συγκεκριμένο αίτημα για τον τύπο του περιεχομένου που θέλει να δημιουργήσει.

Συνέχιση της αλληλεπίδρασης

Το ChatGPT ανταποκρίνεται στο μήνυμα του χρήστη, δημιουργώντας κείμενο με βάση την εισαγωγή. Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να παρέχει ανατροφοδότηση ή να ζητήσει διευκρινίσεις για να καθοδηγήσει τη διαδικασία παραγωγής περιεχομένου.

Βελτίωση του περιεχομένου

Μέσω μιας σειράς ανταλλαγών, ο χρήστης βελτιώνει επαναληπτικά το αίτημά του, δίνοντας πιο συγκεκριμένες οδηγίες, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες ή ζητώντας αλλαγές στο παραγόμενο κείμενο.

Επαναληπτική ανατροφοδότηση

Η ανατροφοδότηση του χρήστη είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το παραγόμενο περιεχόμενο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του. Η συζήτηση συνεχίζεται έως ότου ο χρήστης μείνει ικανοποιημένος με το τελικό περιεχόμενο.

Δημιουργία του τελικού περιεχομένου

Μετά από αρκετές αλληλεπιδράσεις, ο χρήστης λαμβάνει το επιθυμητό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή άρθρου, ανάρτησης σε ιστολόγιο ή οποιουδήποτε άλλου γραπτού κειμένου ανάλογα με το πλαίσιο της συνομιλίας.

Πραγματικά, το ChatGPT έχει φέρει επανάσταση στη διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου, αλλά αν το ακολουθήσετε τυφλά, μπορεί να καταλήξετε σε μπελάδες. Η ενσωμάτωση αυτού του μοντέλου AI, χρησιμοποιώντας παράλληλα τη νοημοσύνη σας και κατανοώντας τους περιορισμούς του ChatGPT, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε άσος στο ταξίδι σας για τη δημιουργία περιεχομένου.  

Η κατώτατη γραμμή

Παρόλο που το ChatGPT αποτελεί σημαντική πρόοδο στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και έχει επιδείξει εντυπωσιακές δυνατότητες, δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον των γλωσσικών μοντέλων ΤΝ, η αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών θα αποτελέσει ζωτικό βήμα για την πρόοδο του τομέα και τη διασφάλιση της ασφαλούς και ευεργετικής ενσωμάτωσης της τεχνολογίας ΤΝ στη ζωή μας. 

Online Infographic Maker για την επιστήμη

Ψάχνετε για ένα αξιόπιστο εργαλείο infographic που μπορεί να κάνει τα σχέδιά σας εύκολα; Λοιπόν, ως ερευνητής, ξέρετε πόσο σημαντικά είναι τα οπτικά και τα infographics για να ενισχύσουν τις ερευνητικές σας εργασίες, οπότε να ένα εργαλείο - Mind the Graph σχεδιασμένο αποκλειστικά για την κατασκευή ποιοτικών infographics που σχετίζονται με την επιστήμη. Εγγραφείτε τώρα για να μάθετε περισσότερα. 

εικονογραφήσεις-πανό
logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα