Να δημιουργούν και να επικοινωνούν επιστημονικό γνώσεις, οι ανασκοπήσεις επιστημονικών έργων είναι απαραίτητες. Η επιστημονική έρευνα, ιδίως ακαδημαϊκό εργασία, αξιολογείται με αξιολόγηση από ομοτίμους.

Τα άρθρα υψηλής απήχησης αξιολογούνται από ειδικούς επιλεκτικούς συντάκτες και δημοσιεύονται σε εξαιρετικά επιλεκτικά περιοδικά που δημοσιεύουν άρθρα που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε έναν τομέα. Η αξιολόγηση από ομότιμους έχει ως στόχο να παρέχει τη μελετημένη κριτική ενός εμπειρογνώμονα για τη συμβολή ενός συγγραφέα, ώστε να μπορεί να δημοσιευθεί και να διαδοθεί χωρίς περιορισμούς. 

Μια δημοσίευση με αξιολόγηση από ομότιμους αποκαλείται μερικές φορές επιστημονική δημοσίευση. Πραγματοποίηση της αξιολόγησης επιστημονικών δημοσιεύσεων από ομοτίμους, έρευνα, ή προτάσεις θεωρείται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής επιστημονικής ποιότητας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι τα άρθρα με κριτές και πώς μπορούν να είναι ωφέλιμα.

Ποιος είναι ο κύριος σκοπός ενός άρθρου με κριτές;

Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τους κριτές στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις. Η αξιολόγηση από ομοτίμους αναβαθμίζει τις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, βελτιώνει την ποιότητα της έρευνας και βοηθά τις ερευνητικές κοινότητες να δικτυωθούν. Η διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη και συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την επικύρωση της έρευνας.

Ο σκοπός της αξιολόγησης από ομοτίμους στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις είναι να αξιολογείται η ποιότητα των άρθρων που διατίθενται προς δημοσίευση. Τα περιοδικά με κριτές απαιτούν από τα άρθρα να υποβάλλονται στις ακόλουθες διαδικασίες πριν από τη δημοσίευσή τους:

  • Οι συντάκτες του περιοδικού προωθούν τα άρθρα σε ειδικούς του τομέα αφού λάβουν τις υποβολές από τους συγγραφείς. Η αξιολόγηση από ομοτίμους πραγματοποιείται από κάποιον που ειδικεύεται στον ίδιο τομέα με τον συγγραφέα.
  • Οι αντικειμενικοί κριτές αξιολογούν σχολαστικά την ποιότητα των υποβαλλόμενων χειρογράφων.
  • Μεθοδολογία έρευνας και οι διαδικασίες αξιολογούνται από τους ομότιμους κριτές ως προς την εγκυρότητά τους.
  • Στη συνέχεια, προτείνεται να γίνουν αναθεωρήσεις εάν είναι απαραίτητο.
  • Τα άρθρα απορρίπτονται με βάση την έλλειψη ακαδημαϊκής αξιοπιστίας και ποιότητας.

Ένα αποδεκτό άρθρο με αξιολόγηση από ομότιμους είναι αντιπροσωπευτικό της ποιοτικής έρευνας σε έναν τομέα, δεδομένου ότι τα περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους δεν δημοσιεύουν άρθρα που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα του κλάδου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε άρθρα που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους;

Αν ψάχνετε για πηγές με αξιολόγηση από ομοτίμους, ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε αναζητώντας τη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης σας. Οι βιβλιοθήκες συνήθως σας επιτρέπουν να περιορίσετε την αναζήτησή σας και να εμφανίσετε μόνο επιστημονικά άρθρα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά είτε στην αρχή είτε στο τέλος ολόκληρου του περιοδικού για να δείτε αν υπάρχει κάποια εκδοτική δήλωση ή οδηγίες για τον συγγραφέα. Τα περιοδικά θα αναφέρουν αν χρησιμοποιούν την αξιολόγηση με ομοτίμους στις εκδοτικές δηλώσεις ή στις οδηγίες συγγραφέων. Τα άρθρα με αξιολόγηση από ομότιμους αναγράφονται επίσης στα αντίστοιχα στοιχεία ορισμένων περιοδικών δικτυακοί τόποι.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες στρατηγικές για να διασφαλίσετε ότι τα αποτελέσματά σας προέρχονται από περιοδικά με κριτές:

  • Καθορίστε αν στην περιγραφή της βάσης δεδομένων περιλαμβάνονται άρθρα με κριτές.
  • Επιλέξτε Σύνθετη αναζήτηση κατά την αναζήτηση άρθρων. 
  • Τα αποτελέσματα της αναζήτησης μπορούν να περιοριστούν σε άρθρα που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, εάν επιλέξετε ένα πλαίσιο ελέγχου στην οθόνη αναζήτησης.
  • Εάν χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο ενός περιοδικού, αναζητήστε τον σύνδεσμο με τίτλο πληροφορίες για συγγραφείς, οδηγίες για συγγραφείς, υποβολή άρθρων κ.λπ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται σε περιοδικά με κριτές περιέχουν συνήθως αυτούς τους παράγοντες. Κατά τη διεξαγωγή έρευνας για την διατριβή, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίζετε πηγές με αξιολόγηση από ομοτίμους χρησιμοποιώντας τουλάχιστον μία από αυτές τις μεθόδους. 

Είναι δυνατόν να κάνετε το δικό σας Aάρθρο περισσότερη ποιότητα προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες;

Στην επιστημονική κοινότητα, τα άρθρα με αξιολόγηση από ομοτίμους είναι σαν σφραγίδες έγκρισης αξιοπιστίας και ποιότητας. Το ερώτημα είναι, πώς προετοιμάζετε το άρθρο σας για να εγκριθεί με επιτυχία;

Η λεπτομερής γραφή είναι σημαντική. Τα άρθρα πρέπει να γράφονται χρονολογικά με τις κατάλληλες επικεφαλίδες και ενότητες. Δεύτερον, ελέγξτε ότι οι πληροφορίες έχουν τεκμηριωθεί από τη σωστή πηγή. Η τρίτη συμβουλή είναι να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες και να διασφαλίσετε ότι η γραφή είναι γραμματικά ακριβής.

Μια καλή ποσότητα γραφικών, πινάκων και εικόνων είναι πάντα καλή για να γοητεύσετε τους συνομηλίκους σας. Ανακαλύψτε πώς να απλοποιήσετε τη διαδικασία εκπόνησης μιας ερευνητικής εργασίας εδώ: Ερευνητική εργασία: Πώς να γράψετε από την αρχή σε 5 εύκολα βήματα.

Με Mind The Graph, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά infographics για να ενισχύσετε την οπτική ελκυστικότητα των άρθρων σας. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε το ιστοσελίδα.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα