Η επιστημονική επικοινωνία δεν σημαίνει πάντα ότι δημοσιεύεται σε περιοδικά.

Από την αρχή της επιστήμης, προσωπικότητες όπως οι Αριστοτέλης, Galileo και Newton να διαδώσουν τις θεωρίες τους σε μικρές ομάδες ανθρώπων. Αυτές οι ομάδες άρχισαν να αμφισβητούν και να διερευνούν όσα τους παρουσιάστηκαν. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια κουλτούρα αμφισβήτησης των πραγμάτων και εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα αντιλαμβανόμαστε ως επιστήμη.

Ακόμη και όταν ο όρος "επιστήμη" δεν ήταν γνωστός, υπήρχαν μεγάλοι στοχαστές που συζητούσαν τα πιο συνηθισμένα γεγονότα της καθημερινής ζωής. Αυτοί οι στοχαστές δεν αρκούνταν σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Ένιωθαν την ανάγκη να αποδείξουν τον εαυτό τους σε μια προσπάθεια να βρουν τη σωστή απάντηση.

επικοινωνία της επιστήμης

Όταν Popper έφτασε στο σενάριο, η αρχή της διαψευσιμότητας της επιστήμης χτίστηκε. Στη συνέχεια, η επιστήμη πήρε μια σημαντική στροφή. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα, καθιερώθηκε ότι ποτέ δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι κάτι είναι σωστό, παρά μόνο να αποδείξει ότι κάτι είναι λάθος. Με αυτή την απλή και καλά θεμελιωμένη αρχή, η επικοινωνία της επιστήμης δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια.επικοινωνίαΤα χρόνια περνούσαν και νέες ιδέες προέκυπταν. Ο κόσμος φαινόταν να περιστρέφεται πολύ γρήγορα με το πλήθος των νέων ανακαλύψεων που γίνονταν καθημερινά. Μαζί με τη μεγάλη ποσότητα νέων ανακαλύψεων, ήρθε και η αναξιοπιστία ορισμένων μελετών και θεωριών. Για το λόγο αυτό, οι στοχαστές της εποχής ένιωσαν την ανάγκη να συγκροτήσουν μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσε να συζητήσει και να καταρρίψει τις θεωρίες που δεν είχαν καλή βάση.

επικοινωνία της επιστήμης

Στη συνέχεια καθιερώθηκε το σύστημα αναθεώρησης των μελετών. Για να γίνουν γνωστές και σεβαστές οι ανακαλύψεις σας, έπρεπε να λάβετε την έγκριση των ειδικών επί του θέματος. Μόνο τότε, η μελέτη σας θα είχε την άδεια να δημοσιευτεί σε αξιόπιστα περιοδικά και να διαβαστεί από πολλούς άλλους ανθρώπους.

Η επικοινωνία της επιστήμης δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως νομίζουμε. Είναι μια διαδικασία που προσαρμόστηκε με την πάροδο του χρόνου. Η επιστήμη χωρίστηκε σε διάφορα άλλα θέματα ανάλογα με τη φύση της κάθε μελέτης. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τον τρόπο με τον οποίο κάθε θέμα αναπτύχθηκε για να επικοινωνεί πήρε επίσης διαφορετικά μοτίβα.

Σε αυτό το βίντεο μπορούμε να δούμε πώς οι φυσικοί πέρασαν από θέματα επικοινωνίας:

Επιστήμη η επικοινωνία βελτιώνεται συνεχώς. Δημιουργούνται νέα εργαλεία προκειμένου να προσαρμοστούν στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες διαδίδονται στον σύγχρονο κόσμο. Όροι όπως το άρθρο του μέλλοντος, οι γραφικές περιλήψεις και τα επιστημονικά infographics είναι οι νέες τάσεις για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές επιστημόνων.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα