Ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την κοιλιοκάκη, μια ημερομηνία που εφιστά την προσοχή στην κοιλιοκάκη. Ερευνητές από όλο τον κόσμο μελετούν καθημερινά την κοιλιοκάκη, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς τους. Και πολλά έχουν ήδη ανακαλυφθεί.

Επομένως, εκτός από την έρευνα και τα αξιόπιστα δεδομένα, είναι σημαντική η καλή επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων, των μέσων ενημέρωσης και του ευρύτερου κοινού. Οι ψευδείς ειδήσεις, οι λανθασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ χειρότερη για όσους έχουν την ασθένεια ή βρίσκονται στη διαγνωστική φάση. Πιστεύουμε ότι η καλή επικοινωνία στην επιστήμη είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο της επιστημονικής γνώσης και την ευημερία του γενικού πληθυσμού.  

Ένας τρόπος για τη βελτίωση της επιστημονικής επικοινωνίας είναι η χρήση οπτικών πόρων, όπως τα infographics, τα βίντεο ή οι γραφικές περιλήψεις. Μπορείτε να παρουσιάσετε τα δεδομένα σας με συνοπτικό και όμορφο τρόπο.

Η ομάδα μας δημιούργησε ένα infographic για να παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με την κοιλιοκάκη, βασισμένες σε επιστημονικές έρευνες.

 Πρώτα απ' όλα, τι είναι η κοιλιοκάκη;

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο λόγω της κατανάλωσης γλουτένης. Υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας και ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Περίπου 95% των ατόμων με κοιλιοκάκη έχουν είτε την παραλλαγή του αλληλόμορφου HLA-DQ2 είτε (σπανιότερα) το αλληλόμορφο HLA-DQ8. Ωστόσο, περίπου 20-30% των ατόμων χωρίς κοιλιοκάκη έχουν επίσης κληρονομήσει ένα από αυτά τα αλληλόμορφα. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι απαιτούνται πρόσθετοι παράγοντες για την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης- δηλαδή, το προδιαθεσικό αλληλόμορφο HLA κινδύνου είναι απαραίτητο αλλά όχι επαρκές για την ανάπτυξη της νόσου.

Όταν τα άτομα με αυτή τη διαταραχή τρώνε γλουτένη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι), υπάρχει μια ανοσολογική αντίδραση από μια αντίδραση στις γλιαδίνες και τις γλουτενίνες (πρωτεΐνες γλουτένης) που επιτίθεται στα κύτταρα του λεπτού εντέρου . Αυτές οι επιθέσεις προκαλούν βλάβη στα λαχνάκια, που προάγουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι κατεστραμμένοι θύλακες μικραίνουν και τελικά ισοπεδώνονται, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να μην μπορούν να απορροφηθούν σωστά από το σώμα.

 

Τι πρέπει να αλλάξετε αν έχετε κοιλιοκάκη;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Ως εκ τούτου, η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η δια βίου τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων και προάγει την εντερική επούλωση.

κοιλιοκάκη

Γιατί χρειαζόμαστε ένα μήνα ευαισθητοποίησης για την κοιλιοκάκη;

Υπολογίζεται ότι η κοιλιοκάκη προσβάλλει 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν διαγνωστεί. Πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματά της είναι μη ειδικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστούν σε πολλές διαταραχές.

Κατά μέσο όρο, η διάγνωση γίνεται μόλις 6 έως 10 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό αποτελεί πρόβλημα λόγω του κινδύνου για μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν σιωπηλή κοιλιοκάκη, κατά την οποία δεν έχουν συμπτώματα της διαταραχής. Ωστόσο, τα άτομα με σιωπηλή κοιλιοκάκη έχουν στο αίμα τους ανοσοποιητικές πρωτεΐνες (αντισώματα) που είναι κοινές σε αυτή τη νόσο. Έχουν επίσης φλεγμονώδη βλάβη στο λεπτό έντερό τους, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με βιοψία.

Εάν ανησυχείτε ότι έχετε κοιλιοκάκη, πηγαίνετε στο γιατρό σας. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση.

 

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα