Πόσο συχνά ακούτε στις ειδήσεις ότι ένα νέο εύρημα βασίζεται σε "επιστημονικές πληροφορίες";

Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας για να γνωρίζετε την ανάπτυξη των επιστημονικών ερευνών καθημερινά. Τα ειδησεογραφικά κανάλια δημοσιεύουν συνεχώς ό,τι επικρατεί στον επιστημονικό κόσμο και προωθούν μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις για το απλό κοινό.

Ωστόσο, δεν ακούμε συχνά αντιφατικές ειδήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια της επιστήμης. Και όχι μόνο, ορισμένα ευρήματα είναι τόσο δύσκολο να πιστέψουμε, ώστε αρχίζουμε να συνδέουμε τις επιστημονικές πληροφορίες με δημοφιλείς φήμες.

Στην εκπομπή του αυτή την εβδομάδα, ο John Oliver επεσήμανε τις συνέπειες των αναληθών ή ελλιπών επιστημονικών πληροφοριών και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

Η ομιλία του John Oliver ήταν καλά ευθυγραμμισμένη με τη γενική αίσθηση. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αμφιβολία για τις πληροφορίες στις οποίες μπορούν να πιστέψουν και για το πόσο αξιόπιστη είναι πραγματικά η επιστήμη. Παρόλο που η κριτική αφορούσε κυρίως τα μέσα ενημέρωσης και τους ανθρώπους που τροφοδοτούν την αγορά του "επιστημονικού κουτσομπολιού", η επιστημονική επικοινωνία είναι ένα πραγματικό ζήτημα.

Σίγουρα τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση των επιστημονικών πληροφοριών. Ωστόσο, δεν είναι οι πιο ικανοί επαγγελματίες για να το κάνουν αυτό. Ποιοι είναι οι πιο προετοιμασμένοι επαγγελματίες για να μεταδώσουν επιστημονικές πληροφορίες; Λοιπόν, οι επιστήμονες!

Το πρόβλημα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ κλειστή μέσα στο ίδιο της το κοινό - κάτι που μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο αν λάβουμε υπόψη ότι ο πρωταρχικός στόχος της επιστήμης είναι να επηρεάσει θετικά το ανθρώπινο είδος. Οι επιστήμονες έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των επιστημονικών πληροφοριών. Ωστόσο, δύσκολα βλέπουμε επιστήμονες να προσπαθούν να προσεγγίσουν το λαϊκό κοινό με στόχο να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τις νέες ανακαλύψεις τους.infographic63724 (2)

 

Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να βγούμε στην τηλεόραση και να μιλήσουμε για τα ευρήματά μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαδώσουμε καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες και να προσεγγίσουμε το λαϊκό κοινό.
Η ίδια η ανάπτυξη της επικοινωνίας μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό το έργο. Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπεύθυνα για ένα τεράστιο μέρος της ανταλλαγής πληροφοριών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα γρήγορα και αποτελεσματικά εργαλεία για τη διάδοση αληθινών πληροφοριών σχετικά με το επιστημονικό έργο.

Πολλοί επιστήμονες έχουν ήδη βρει τον τρόπο να το κάνουν. Από το PhD Comics στο Σελίδα Nature Reviews στο Facebook, όλες οι επιστημονικές πληροφορίες που μοιράζονται οι επιστήμονες είναι ένα μεγάλο βήμα για να διατηρηθεί η επιστήμη εύκολη και αξιόπιστη.

επιστημονικές πληροφορίες

Διαδραστικά εργαλεία όπως εικόνες, εικονογραφήσεις, βίντεο, infographics και γραφικές περιλήψεις μπορούν να μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε πολύπλοκες πληροφορίες σε κάτι που μπορεί να μοιραστεί- κάτι που οι απλοί άνθρωποι μπορούν να συσχετίσουν και να κατανοήσουν.

Δεν θα αφήναμε τα μέσα ενημέρωσης να αναπτύξουν την έρευνά μας, σωστά; Γιατί, λοιπόν, τους αφήνουμε να διαδίδουν τα κύρια ευρήματά μας για λογαριασμό μας;

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα